Трансформации за малката баня

Подобен феномен е предизвикателство пред много собственици на жилища.
02.05.2018
Екатерина Бонева
3075
баня, интериор баня, престройство на баня
Настроения в цветове.
Източник: www.idolza.com

Малката баня в жилището не бива да е повод за притеснение. Подобен феномен е предизвикателство пред много собственици на жилища. Така или иначе няма как да увеличите нейното пространство, но затова пък си струва да се възползвате от някои хитрини, с които да я направите по-комфортна и функционална. Реконструкцията на помещения с малка квадратура отдавна се решава с лекота от дизайнерите. Още повече когато става въпрос за банята – все пак това е мястото, където трябва да се чувствате максимално комфортно, да бъде чисто и подредено, да има достатъчно светлина. Целта на този материал е да предложи сполучливи дизайнерски решения и да послужи като двъхновение за миниатюрните, на пръв поглед невъзможни за трансформация кътчета във вашия дом.


Планирайте най-необходимото
Колкото и малко да е пространството, с което разполагате, разпределето го така, че да включва най-важните елементи от реквизита на една баня. Със сигурност ще са ви нужни мивка, тоалетена чиния и душ кабина. Разбира се ако имате достатъчно място за вана, не се колебайте. Кой не би искал вечер да се отпусне в прегръдката на меките шампоанени мехурчета?! И все пак, въпрос на приоритет. Постарайте се да използвате максимално както вертикалното, така и хоризонталното пространство от помещението – планирайте бойлер с таванен монтаж, в случай че имате нужда от такъв. Опитайте се да усвоите ъглите, позиционирайки ъглови етажерки или закачалки за кърпи. Изберете санитарните съоръжения в бял цвят – по този начин без проблем ще се съчетаят с общия колорит на банята. Заложете на уреди, които се монтират към стената. Този трик ще позволи да се отвори цялостния контур на пода и зрително пространството да се възприема в реалната му големина. Това от ствоя страна ще улесни почистването и съхненето на пода.


Заложете на плочки с малък формат.    Източник: www.sboxtoner.ru

Големината на плочките
За препоръчване е да не използвате плочки в голям формат. Визуално те допълнително ще смалят размерите на банята ви. Мозайката е една добра идея. На пазара ще откирете богат избор от различни видове – фаянс, стъклокерамична, метална или миксове между тези видове. Заложете на възможно най-малък формат плочки и за пода. Това се налага не само от естетическа, но и от техническа гледна точка. Използването им ще улесни изпълнението на наклоните към сифона (особено ако сте се спрели на линеен такъв) за едно максимално добро оттичане на водата. Ако идеята не ви допада, разбира се може да се доверите на собствения си вкус и да експериментирате с формата и големината на плочките. 


Настроения в цветове
Не забравяйте, че цветовете са особено важен аспект от декорацията на малката баня. Те придават желаната емоция на пространството и пресъздават завоалирано послание към ползвателите. Всеки цвят притежава уникален енергиен заряд и внушава различно настроение у нас хората. Макар и на подсъзнателно ниво, този фактор ни помага да определим атмосферата като релаксираща, весела, подтискаща и т.н.


Бялото - класически вариант за малката баня.    Източник: www.dizajn.pp.ua

Белият цвят е класически пример за декориране на малката баня, тъй като разширява оптически пространството. Да, банята изглежда по-голяма, решена в този неутрален цявт, но да си признаем и доста скучна. Може да придадете повече индивидуалност на това помещение като заложите на комбинация от неутрални и по-смели цветове. Сивото е удачен вариант за малки бани, поради това че придава дискретно изискано излъчване и хармонично се съчетава с много други цветове. Изберете сиви плочки за стената или такива с мраморен дизайн. Плочките с флорални или геометрични мотиви може да използвате за оригинални акценти около мивката и огледалото. Ако искате цвят, който да придаде повече драматичен ефект на пространството, заложете на антрацит. Този цвят напълно ще трансформира вашата малка баня, придавайки ѝ изискан и стилен привкус. Удачно е да го проектирате върху пода и поне една от стените. На фона на плочките в цвят антрацит, санитарните уреди в перлено бяло ще изглеждат страхотно. Ако пък искате да облицовате част от стените с плочки в тъмни цветове, но идеята за черно или антрацит ви се струва твърде дръзка, изберете тъмно виолетово. Този цвят придава помпозно излъчване, особено в комбинация с бяло или сиво. Композицията от стенни фаянсови плочки в бяло и тъмновиолетово безупречно се комбинира с мозаечен дизайн в сива тоналност. Ментово зеленото е още един освежаващ вариант за декорация на миниатюрната баня. Цветът внушава спокойствие и има терапевтично въздействие. Стените в цвят мента, съчетани с подова настилка, шкафове и санитарно оборудване в бяло ще създадат ефирен и приветлив интериор и усещане за повече пространство. Ако пък заложите на тюркоазено синьо, умерено вложено в декора, със сигурност ще придадете изтънчен и луксозен облик на интериора в малката баня. Ярките цветове е добре да използвате за оформяне на акценти. Облепете една от стените с широки хоризонтални ивици от тюркоазено сини плочки. Стилно излъчване се постига когато по този начин се облицова стената, на която са разположени умивалника и огледалото. В случай, че банята е дълга и тясна, изберете една от стените и я направете акцент. Такъв ефект ще постигнете като залепите тематичен фототапет или предвидите интересна мозаечна облицовка.

Ефектно осветление
По отношение на цветовете трябва да споменем, че съществуват две теории. Първата от тях застъпва твърдението, че светлите цветове визуално уголемяват пространството. Според втората теория може да използвате всеки един цвят, нюанс или интензивност, стига да е налице едно единствено условие – достатъчно осветление. Ето защо не бива да се страхувате от ярките цветове. Проектирайте осветлението така, че да внушава усещане за повече простор. Добре е да предвидите вертикални осветителни тела от двете страни на огледалото или да изберете такова с вградено осветление. Не забравяйте да подберете влагозащитени осветителни тела със съответната степен на защита. Добър вариант е осветлението да се изпълни като поредица от слоеве: 


Общо осветление – предназначението на този слой е да имитира естествената светлина. Обикновено е изграден от спотове в окачения таван или едно централно тяло. Може да се допълни със скрити в окачения таван LED ленти, обхождащи цялото помещение. При тях изборът от цветове е доста голям.


Душ зона - ако душовото пространство е преградено с изцяло прозрачен параван, няма нужда от допълнително осветяване. Вградените в окачения таван спотове са напълно достатъчни.


Над мивката и огледалото – тук трябва да се подходи внимателно, тъй като все пак това е мястото за бръснене и гримиране. Обикновено цялото ни внимание се концентрира точно върху тази зона в банята. Най-разпространената грешка е монтирането на спотове в окачения таван точно над него. Ефектът в случая е точно противоположен – светлината им се отразява, образувайки сенки, които падат върху лицето. Най-добрият начин да избегнете този неприятен ефект е като предвидите странични осветителни тела около огледалото с  минимално разстояние между тях 90см и максимално 1 м.

Осветление върху акцентите – чудесно ще е ако монтираните в тавана спотове могат да се насочват в различни посоки. Насоченото осветление към една картина например или декорация на облицовката създава различно осветени участъци, оформяйки четвърти слой светлина. Може да си послужите също със светлинни батерии за мивката и душа, скрито осветление зад и под мивката, около ваната, светлинен линеен канал и т.н. Добър съвет е да заложите на енергоспестяващи крушки, да помислите за цветът на светлината (жълтеникава или бяла), както и за свързването на всеки слой на отделен ключ. 


Сигурно вече сте се убедили, че размерите на банята в никакъв случай не трябва да ви спират да развихрите въображението си и да направите това помещение не по-малко комфортно и функционално от останалите стаи в жилището.


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари