Организацията на детската стая

За да бъде вашето дете организирано, от съществено значение е цялата ви къща да бъде подредена.
15.02.2010
Мая Янева
1043
шкафове, гардероб, детска стая, легла
Организацията на детската стая
Източник: Още за къщата

За да бъде вашето дете организирано, от съществено значение е цялата ви къща да бъде подредена. Ако имате разхвърляни зони у дома, не очаквайте положително, активно включване от вашите деца. Запомнете – действията говорят десет пъти по-силно от думите. Детската стая е едно от най-важните места за подреждане в дома.

Никога не се опитвайте да реорганизирате стаята без позволението и активното включване на детето. Не „изненадвайте” детето или младежа с организирането на стаята вместо тях. Те са под вашия покрив, но личното пространство трябва да бъде уважавано – както вашето, така и тяхното. Да научите детето в ранна възраст да поддържа стаята си чиста и подредена е основа, върху която се формират много следващи навици през по-късните години. Като възпитате детето да бъде организирано, всъщност ще си спестите много време. Няма да чувате постоянно: „Мамо, къде ми е...?, „Забравих си домашното”; „Нямам екип за тренировката днес.” Организирането започва в ранна детска възраст и първата стъпка е да приучите детето си да прибира играчките, след като е приключило играта с тях. А за да приучите детето да бъде организирано, детската стая трябва да бъде: забавна и творческа; с достатъчно място за подобрения и допълнения, тъй като децата растат; благоприятна среда, която да ги мотивира да бъдат подредени и да прекарват времето си там; колоритна – в нея можете да приложете много идеи.

Обичайната битка във всеки дом започва с крясъка: Почисти си стаята! Празниците и рождените дни или започването на новата учебна година хвърля много семейства в паника. Бойното поле е детската стая.
Първо условие, за да помогнете на вашето дете да подреди максимално удобно стаята за себе си, е да погледнете през неговите очи. Вижте пространството, мебелите, гардеробите и приспособленията. Гледката може да ви изненада. Обикновено мебелите за стаята на детето не са преведени добре от езика на мебелите за възрастни – чекмеджетата в гардероба на възрастните не се управляват лесно с малки ръчички; сгъваемите врати на тоалетката лесно могат да прищипят пръстите на малкия любопитен човек или да предизвикат излизане на цялата система от гнездото поради натиск отдолу; релсите на гардероба не се достигат лесно, а закачалките за дрехите на възрастните не пасват на детските дрехи. За да организирате добре стаята на детето, решенията трябва да отговарят на детските потребности - приспособете мебелите за неговите усилия. Много от мебелите за деца не са достъпни за тях и затова на тяхно място идват мебели, които позволяват те да имат достъп до всичко, което им е необходимо.

Гардеробът и другите затворени шкафове са местата, посветени на вещите за съхранение.
В тях рафтовете, до които децата задължително трябва да имат достъп, са онези, на които се съхраняват: всекидневни дрехи, обувки, книги, спортни съоръжения, които ползват, както и играчките, с които играят. Тези неща трябва да са разположени на нивото на очите. Най-малките нямат нужда от много пространство за окачване на дрехи, така че оползотворете това място в гардероба с рафтове, чекмеджета и кутии за съхранение на вещите. Рафтовете в гардеробът, които са недостъпни за децата, могат да съхранят – сезонни дрехи; сезонни спортни приспособления; играчки или вещи, за които не са достатъчно пораснали, както и рядко използвани вещи. За по-малките деца може да премахнете изцяло вратите на гардеробите. Корнизът за дрехи трябва да е на ниско, а закачалките за дрехи да са детски. На ниските рафтове поставете кутии с играчки, отворени пластмасови кутии за съхранение на чорапи и бельо.

Високo под тавана, на едната стена в стаята може да добавите рафтове и етажерки.
Това решение ще ви осигури много пространство и място за съхранение. На тези рафтове можете да поставите кутии с етикети за съдържанието им. Това е място, на което можете да съхраните колекции, снимки и произведения на детето. На етажерките можете да подредите книги. Но етажерките всъщност могат да съхранят и много предмети от детската стая – плюшени играчки, кукли, коли. На етажерките можете да поставите и кутии или кошници за по-дребни предмети. Изключително удобно е да разположите отворени кутии на ниските етажерки за децата. По този начин те лесно могат да виждат вещите си, както и да избягват ефекта на доминото, когато искат да стигнат до определена вещ. Детските стаи имат нужда от рафтове. Погрижете се те да са сигурни, солидни и здраво монтирани. Дори най-невинните деца могат да предприемат експедиция за покоряването на стената и в случай на катерене рафтовете трябва да са достатъчно устойчиви.

Някои детски легла са направени с чекмеджета под тях, което е много интелигентно и практично решение. Те осигуряват много голямо пространство за съхранение. Ако нямате такива чекмеджета, може да добавите кутии на колелца под обикновено легло. За да предпазите от прах нещата, които ще съхраните там, покрийте кутиите. Това е идеално място за съхранение на сезонни дрехи или стари училищни работи.

Вместо да ползвате детската масичка, за да натрупвате нещата, които са в постоянна употреба, снабдете детската стая със скрин или ракла . Ако е на нивото на леглото, той може да се ползва и като пейка за сядане и игра. В него може да прибирате част от спалното бельо на детето или нестандартни неща като топки, ролери и други спортни предмети. Бъдете сигурни, че пантите са безопасни и горната част няма да падне върху някоя палава глава или тънки пръсти.

Има ли детето ви шкаф за папки?
Всяко дете в училищна възраст има нужда от място, където да съхранява: учебните си пособия; рисунки; картички, награди и сертификати; спомени; творчески проекти; приказки и книги... За тези цели има много функционални мебели от велпапе, които са колоритни и естетически привлекателни. Външните обвивки предразполагат към творчество, тъй като могат да се нарисуват или облепят с подходяща декорация. Окачените модулни системи са много подходящи за детската стая – те предоставят възможност на децата да виждат какво има вътре, и са отворени отпред.

Винилни торбички за закачане на стената са друга система, която помага на децата да съхраняват моливи, флумастери, маркери, ученически пособия. Децата трябва да прибират своите играчки, след като са играли с тях, но за това се нуждаят от подходящи места. Уверете се, че сте осигурили място за целта с подходящи размери. Ако детето е затрупано с прекалено много играчки или дрехи, създайте ритуал за тяхното отстраняване от дома. Най-подходящото време за тази цел са празниците – може да дарите надраснатите и ненужните дрехи и играчки на някой дом за сираци. Така децата ще се почувстват в ролята на Дядо Коледа и това е акт с двойно възпитателно действие.

Сортирайте, съхранете и опростете
Детските стаи са малки, често споделени и като цяло има недостиг на място за съхранение. Тези стаи са пълни с надраснати дрехи, играчки в излишък и непотребни вещи от другите помещения. Започнете с дрехите – сортирайте ги. Приберете на друго място дрехите, които не са за сезона или омалелите дрехи. Премахнете излишъка, така че да може да бъде спретнато и подредено в наличното пространство. За най-малките деца може да направите библиотека на играчките. За целта използвайте големи пластмасови контейнери, големи кутии или дори пластмасови торби, за да съберете играчките в „библиотека”. Съхранете контейнерите извън стаята няколко месеца. В някой дъждовен ден донесете кутиите и ги разменете с някои други, към които малкия стопанин на стаята е загубил интерес. Съхранените и преоткрити играчки ще са запазени и ще събудят интерес, сякаш са нови.

+2
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари