Ергономичният стол

Намирането на ергономичен стол е предизвикателство за тези, които искат да закупят ново оборудване за работно място, с цел да го направят по-сигурно и по-здравословно.
02.06.2020
Още за къщата
1631
стол, ергономичен стол, стол за офис
Закупуването на ергономичен стол е добро начало на здравословния начин на работа.
Източник: www.office1.bg

Какво е ергономичен стол ?

Ергономичният стол е проектиран така, че да създаде по-добра позиция на човешкото тяло, да намали напрежението и умората при дълго седене и съответно да подобри продуктивността на работещия човек.

Често обаче намирането на подходящ ергономичен стол се превръща в истинско предизвикателство – различните хора имат различни нужди и предпочитания относно позицията си при работа, което означава, че и не всеки ергономичен стол е подходящ за всекиго. При подбора на тази мебел трябва да обърнем внимание на детайли като разстоянието, на което се намират подлакътниците и височината на седалката. Друга специфика на ергономичния стол е мястото, за което ни е необходим, както и вида работа, за която ще го ползваме. Столът е ергономичен само при положение, че подхожда на размера на човешкото тяло, на дейността (например работа на компютър, производствена дейност и др.).

Макар че откриването на перфектния ергономичен стол понякога е трудно, то търсенето си заслужава, защото правилният такъв ще Ви накара да се чувствате по-енергични, работоспособни и, разбира се, здрави.
 

 
Interstuhl Ергономичен стол Office1 172II е с Auto lift механизъм, оказващ лумбална опора за максимален комфорт при продължително седене.     Източник: www.office1.bg

Защо е толкова важно да намерим подходящия стол?
В днешно време огромна част от работещите хора прекарват по-голямата част от деня си седейки. Те седят на кухненския стол по време на закуска, седят в колата или метрото по пътя за работа, след това седят в среща, в офиса, пред компютъра, докато обядват, докато се прибират, докато вечерят, а след това сядат на дивана, докато гледат телевизия.
Тъй като седенето изисква по-малко физически усилия, отколкото стоенето в изправено положение или ходенето, то предизвиква голямо напрежение в лумбалната област. Това в съчетание със застоял живот и работа, която изисква седене, може да доведе до много и сериозни здравословни проблеми.

Какво трябва да знаете, когато избирате ергономичен стол?
Изборът на подходящ стол е решаваща стъпка за предотвратяването на здравословни проблеми при хора, които работят в седнала позиция. С ергономичния подход седенето се разглежда като специфична, специализирана дейност, която се влияе от начина, по който седящият човек си взаимодейства с работната среда.

Някои основни принципи, които трябва да имате предвид:
- Един стол не е подходящ за всички. Размерите на тялото на ползвателя трябва да се имат предвид, когато се избира стол, така че да не се напряга излишно дадена част от тялото, за да се разположи удобно друга. Това е единствената пропорция, на която трябва да се обърне внимание, тъй като пропорцията торс спрямо крака може силно да варира.
- Височината на стола и височината на ползвателя му. Оптималната височина на стола е около една четвърт от височината на човека.
- Един стол не е подходящ за различен род дейности. Например работата на зъболекаря изисква различен стол от тази на индустриалния работник.
- Преценете разходите за поддръжка и ремонт на стола. В този смисъл понякога по-скъпият стол, но с по-дълга гаранция, е предпочитан вариант пред по-евтиния стол с кратък гаранционен срок.

 
Interstuhl Ергономичен стол Office1 152II е с Auto lift механизъм     Източник: www.office1.bg

Какви са характеристиките на добрия стол?
Някои характеристики са задължителни за добрия стол, без значение как го използвате.
- Регулируем – проверете дали височината на стола може да се регулира;
- Височина на стола - проверете дали височината на седалката позволява настройване към предпочитанията на човека, който ще го ползва. Хората с много нисък или висок ръст трябва да изберат своята височина на стола с повишено внимание.
- Облегалка – проверете дали облегалката се регулира вертикално и в посока напред- назад;
- Дълбочина на седалката – изберете седалки, които са подходящи за ползватели с много висок или много нисък ръст;
- Стабилност - проверете стабилността на стола - препоръчително е да е с пет опорни точки при основата.
 

 
Ергономичен стол TECH@MAX и Ергономичен стол TECH@LINE     Източник: www.office1.bg

Кой трябва да избира стола?
Личните предпочитания са най-важните при избора на стол, затова най-добре е да го изпробва човекът, който ще го ползва. След като подберете няколко подходящи стола, най-добре би било да пробвате мостра от всеки от тях в работна среда. Помислете кой стол отговаря максимално на нуждите Ви, преди да направите окончателния избор. Не забравяйте също за дизайна на стола – днес на пазара се предлагат хубави ергономични столове с най-различни цветове, щампи и материи. Съобразете избора на своя нов стол с визията и стила на помещението, в което ще го ползвате.

Може ли столът да реши всички ергономични проблеми при работата в седнало положение?
Добре проектираният стол позволява на ползвателя да седи в балансирана позиция. Закупуването на ергономичен стол е добро начало на здравословния начин на работа, но промяната на навиците Ви на седене е това, което ще донесе истински ползи за здравето ви.

Статията е подготвена с любезното съдействие на Мария Попова, Специалист Маркетинг,  Office1.bg
 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари