Ориенталските килими

Употребата на oриенталски килими на Запад е документирана в картини, където те са изобразени окачени на стените или проснати върху маси (тъй като се е смятало, че са прекалено ценни, за да се поставят на пода), а доста по-късно и постлани на пода.
06.02.2020
Още за къщата
2233
персийски килими, ориенталски килими

Ориенталските килими са високо ценени и колекционирани на Запад от стотици години. През ХI в. кръстоносците пренесли в Европа много разнообразни килими от Средния изток. Марко Поло, при своето пътуване на Изток през ХIII в., описва Кония в Анадола (древното название на Средния Изток, сега част от Турция) като град, където „се правят най-красивите тъкани килими в света”. Употребата на oриенталски килими на Запад е документирана в картини, където те са изобразени, окачени на стените или застлани върху маси (тъй като се е смятало, че са прекалено ценни, за да се поставят на пода), като доста по-късно започват да служат като настилки на пода.
През ХVII в. заедно със зараждането на търговията с новата империя Safavid (1502-1736 г.) в Персия (днешен Иран) много килими от тъкачните работилници започват да се пренасят в американските домове. Около XIXв. започва износ на ориенталски килими за Европа и Америка от над двайсет места, но най-вече от днешен Иран, Турция, както и от някои райони от Русия (включително от Тюркмения и Кавказ), Афганистан, България, Румъния, Индия, Пакистан, Китай, Северна Африка (включително Мароко, Тунезия, Либия и Египет).В наши дни за най-добрите производители и доставчици на тези килими се считат  Азербайджан, Туркменистан и Иран.
Оригиналните ориенталски килими се отличават с ръчна изработка, материалите са с естествен произход, като вълна и  коприна, а багрилата са растителни или минерални. Ориенталските килими могат да бъдат тъкани или филцови и се характеризират с многообразие от цветове и сложни десени, което ги прави оправдано скъпи векове наред и на Запад и на Изток. Филцовите килими са изработени от вълна и обикновено се използват за топлоизолация на стаята, окачени на стените.

Ориенталските килими се изработват ръчно по следните начини: чрез тъкане, тъкане и сплъстяване. Производството им има много различни и забележителни традиции по цял свят. Според начина на производство, използваните материали, цветове и мотиви ориенталските килими биват азербайджански, арменски, грузински, казахски, туркменски, узбекски, авганистански, пакистански, марокански и т.н.

Със своята красота и изящество ориенталските килими се вписват добре във всеки интериор. Важно е да се намери точното място на килима, като се внимава за хармоничното цветово и стилистично съчетаване на мебели, стени и настилки.


Ориенталските килими са произведения на изкуството. За да се научите да „разчитате” тези уникални килими, да разпознавате техния произход, имената на многото различни народности, които ги изработват, вида на тъкането, възлите и мотивите, това ще Ви отнеме години.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари