Нискоенергиен проект в Габрово

(или как да не режем опашката на котката)
15.09.2009
Мая Янева
565

В цял свят интересът към нискоенергийните сгради нараства. Намаляването на разходите за отопление и климатизация вече се залага като основно изискване към проектите от много инвеститори. Интересът към подобни проекти значително се увеличава и сред търсещите да закупят жилище, в което системите за отопление са с намалени разходи на енергия, а подържането на комфортна жизнена среда е гарантирано посредством възобновяеми енергийни източници.

Когато в едно жилище има изградена независима отоплителна система, независимо дали жилището се намира в града или в планината, това значително повишава стойността на имота. В България употребата на алтернативни източници на енергия не е така популярно, както това е в Европа и САЩ, а за съжаление няма нормативни актове, които да облекчават инвеститори или собственици, съответно при реализирането или експлоатирането на подобни обекти, където се използват екологични източници на енергия (слънце, вода и вятър).

Габровци са пословични със своята пестеливост. Едва ли има някой, който не знае притчата за габровци, които режат опашката на котката, за да не изстива помещението, докато котката излиза от нея. Случайно или не, такъв нискоенергиен проект е реализиран именно в Габрово. Аналогията свършва дотук, а оттук следва реализацията на сериозен проект на редови къщи в Габрово, който няма нищо общо с ирационалните решения по отношение дължината на опашката на котката.

По желание на инвеститора в проекта за редовите къщи е заложено използването на възобновяеми енергийни източници. За целогодишен комфорт и производство на битова гореща вода са предвидени слънчева и геотермална енергия. На четири от къщите e монтиранa съвременна енергоспестяваща система SONNEKRAFT – Германия – COMFORT SOLAR HEATING, използваща слънчевата енергия чрез 12.5м² ефективни селективни колектори и комбиниран буферен съд 800 л. Вътрешната инсталация е комбинирана с нискотемпературно водно подово отопление и кръг с вентил-конвектори. В дневната е изпълнена камина на дърва. На всяка къща е съставен енергиен паспорт.

След експлоатацията през последния отоплителен сезон на къща №1 резултатите доказват енергийните характеристики и високия клас на сградата. Предстои монтажът на термопомпен агрегат вода-вода на фирма HAUTEC – Германия, към съществуващ сондаж с необходимия дебит. Проектът е дело на инж. К.Иванова, а инвеститорът е фирма “БАУИМПЕКС” ООД - Габрово.Сградата е монолитна и качествено топлоизолирана съгласно изискванията на Закона за енергийната ефективност. Дограмата е PVC двоен стъклопакет с прекъснат термомост и коефициент на топлопреминаване Uмакс.= 1.4 W/m2K по сертификат на фирмата - производител. Температурата на въздуха в помещенията и кратността на въздухообмена са съобразени с Наредба № 15 “Технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и експлоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия” (22°С - зимен режим за жилищни помещения; 20°С – за антре, тоалетна и стълбище; 25°С – за бани; 10°С – за сутерен –без отопление).
Изчислителните стойности на климатичните показатели в района на обекта са отчетени и взети предвид при проекта.

Разположението на сградата е нормално, а отоплението е непрекъснато - комбинирано конвективно с конвектори и подово лъчисто. Подовото отопление напълно покрива топлинните загуби на помещенията. Средна температура на топлоносителя 35°С за подовото отопление гарантира комфорт и занижени експлоатационни разходи за поддържане на нормативните температури.

Конвекторите са допълващо отопление и климатизиране през лятото при включване на хладилен агрегат. Тръбната разводка към конвекторите се изпълнява от полиетиленова тръба с алуминиева вложка в топлоизолация 9 мм аерофлекс. Регулирането на температурата във всяка зона е със стаен термостат към термозадвижка на колектор подово отопление. Хидравличното балансиране на подовите серпентини е осигурено с използване на разпределителен колектор с дебитомери.

Върху конструктивната плоча е положена изолация 2 см екструдиран полистирол. На стените е залепена компенсираща лента за поемане на различните температурни разширения на слоевете /основа за подово, замазка, подова настилка/. Върху топлоизолацията е положена основа за привързване на тръбите. При положените тръби и кабели се изпълнява циментова замазка минимум 2 см над тръбите с добавен течен подобрител за изравняване на темепературното поле. Главната тръбна мрежа е от медни тръби. Отделени са 2 циркулационни кръга - подово отопление и конвектори с отделни циркулационни помпи.


За осигуряване на битова топла вода и подпомагане на отоплението във всяка къща от редовите жилищни сгради се монтира слънчева система SONNEKRAFT – Германия, серия КОМФОРТ за 2-5 души, състояща се от селективни слънчеви колектори с ефективна площ 12,5 м2 и комбиниран буферен съд 800 л, автоматика и циркулационни помпи за соларния кръг и топлообменник битова топла вода. В буферния съд е предвиден резервен ел.нагревател 9kW. През лятото работи само за битова топла вода и циркулационната помпа към подовото отопление е изключена. При тази система няма условия за развитие на бактерия легионела. За обезвъздушаването на инсталацията се предвиждат автоматични обезвъздушители, монтирани в най-високите точки на разпределителната мрежа.

За кухнята е предвиден абсорбатор над топъл блок 400-600 м3/ч и отвеждане на въздуха над билото на сградата през комински блокчета. За бани и тоалетни са предвидени вентилатори за баня за принудително проветряване, както и отваряема дограма. За дневни са предвидени камини със затворена горивна камера.

Проектът, освен енергийноефективен, се характеризира с функционална архитектура и естетическа стойност.
Всяка редова къща е на три етажа. На първото ниво се помещават дневна, кухня и трапезария с прилежащ санитарен възел. На второ ниво са спалня и баня, а подпокривното пространство е разработено в стил ателие – спалня, фитнес, дневна и кухня са обособени в едно тематично разграфено пространство. На етажа има и баня, така че това ниво е подходящо за по-голямо дете в семейството или за гости.

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари