Предварителна пресконференция за AQUANALE

Определя главните теми на панаира; изложителите; тенденциите във водния бранш.
13.06.2017
арх. Анета Трифонова
1132
Басейни, водни съоръжения, Аquanale, панаири, спортни съоръжения
Момент от пресконференцията
Източник: Аquanale


Кореспондент за „Още за къщата“: арх. Анета Трифонова

Предварителната пресконференция за панаирите aquanale и fsb се проведе на 31 Май в Кьолн.
Традиционно на нея се определя рамката, в която ще се развие двугодишния панаир: очакванията на изложителите, състоянието на бранша и тенденциите при изграждане на басейни, оздравителни водни съоръжения и спа процедури.

Участват, освен представителите на панаира, ръководители на браншови и международни организации: Катарина Хама – Главен оперативен директор на Кьолнския панаир, Берт Грандерат – Вице президент bsf, Дитер Рангол – Изълнителен директор bsf (Федерална асоциация на плувни басейни и уелнес);  д-р Стефан Каневишър и Клаус Майнел - съответно Президент и Генерален секретар на IAKS (Международна асоциация за  спортни съоръжения и свободното време).  

Синергията на двата панаира позволява да се допълват в много отношения: заедно се изясняват демографските промени, целевите групи и гъвкавото използване на съоръженията, ролята на публичния и частния сектор; как да се стимулира физическата активност на всички възрасти и да се извършва в естествени условия. Според Катарина Хама, няма разлика между обществен и частен сектор при басейните, защото производителите са едни и същи. Плувният басейн може да бъде самостоятелен, влиза в голям комплекс или е част от къщата. Малките водни съоръжения ще заемат Палата 6, а големите басейни заедно с обществените зони за физическа активност ще бъдат в 7-ма Палата.

Икономическите предпоставки за развитието на басейните са добри, особено в Германия. Съществуват 13 млн. къщи и 740 000 частни басейни, което означава, че останалите имат шанс да получат своя басейн. Освен това, съоръженията се обновяват на 20 години, което също е предпоставка, заедно с размера на спестяванията, благоприятните данъчни ставки и развиващата се технология. Около 70% от играчите на пазара определят бизнес ситуацията на водния сектор като добра.

Акванале обхваща широка гама от активности: провеждат се срещи с производители и търговци; представят се 22 браншови организации за изграждане на водни съоръжения и комплекси. Целта е да се разменя ноу-хау, за да се повиши качеството на икономическата експертиза, реконструкциите, стандартизацията. Засягат се темите сертифициране, контрол, проектиране; инвестиране на водни съоръжения; подпомага се публичния сектор. 


Мега тенденциите при басейните са дигитализация и индивидуализация. 
Според Берт Грандерат, въпреки че басейните се различават, всеки от тях създава пространство, принадлежащо на къщата, която вече е с обогатени функции  – да бъде място за работа, офис и отмора, както и за физически дейности споделяни с приятели. Не на последно място, басейните служат и за престиж.

Архитектурните репери за частните басейни: Правите линии и сдържани повърхности са заменили извивките и екзотични пана по стените от миналото. Формата е спокойна правоъгълна или издължен канал. Сдържано и изчистено не означава, че не е достатъчно луксозно. Високото ниво се постига по-скоро чрез техническите средства, които функционират скрито за окото (например преливника).

Основни материали са естествените: камък, дърво, метал и стъкло. Акрилното стъкло обхваща частично една стена или целият басейн е от него. Използваните материали се избират внимателно, близки до естествените. Търси се баланс между материалното (стени от растения, скъпо или старо дърво, стени от глина в сауната) и нематериалното (светлини, 5d прожекции, движение по река).

Асоциацията разполага с многобройни примери за такива басейни. Повечето са продължение на дневната, като изграждат жизненото пространство с нови водни повърхности. Вътрешни: басейн-дневна с елегантно метално обзавеждане; излизащ като стъклен балкон от фасадата; в подземие с артистично осветление; със скрит преливник и гладки повърхности; Външни – воден прозрачен цокъл на къщата, продължение на къщата, на градината, тераса над морето, като планинско езеро, близо до природата; непретенциозен и др. 


Сауната се е променила значително от техническо функционално помещение в приземието, тя вече е развита като част от видимата дневна зона – многофункционален храм на водните процедури за здраве. Може да променя режима си като: финландска сауна, парна баня, тепидариум, солна баня, масажно и др, както и за процедури със силна водна струя под душа. Изградена е от различни материали.

Техническо изграждане. Енергийната ефективност се постига по много начини. Покритието спестява 80% от разходите за отопление. Ако в него са включени фотоелементи, може да акумулира енергия; стоманата с която се израждат вече много елементи е дълготрайна и се рециклира; високоефективните помпи за циркулация на водата са тихи, ефективни и използват по-малко енергия; ефективността се свързва с дигиталното управление чрез айфон заедно с камера и компютър на място. Главната му задача е да ръководи и координира всички системи, за да осигури най-икономичен режим; пуска покритието според нуждите, дори следи дали има градушка, която го поврежда. Системата следи замърсяването и човешката сигурност.

Международният Форум за плувни басейни и уелнес покрива техническите аспекти, каквито са Новите европейски стандарти за частни басейни, дори развиване  на комуникацията между производителя и купувача. Важна част от форума представляват новостите, материалите и поддръжката на водните съоръжения.
Кьолнският панаир има амбициозната цел, AQUANALE да стане европейски форум на водните спортни и развлекателни съоръжения.

Юбилейният 25-ти конгрес IAKS, провеждан по време на панаира ще акцентира върху общинските политики за спортно строителство и активизиране на интереса към тези съоръжение от страна на гражданите. Присъждат се и традиционните архитектурни награди в Конкурсите за водни и спортни съоръжения.
Има всички основания да се очаква един активен и пълноценен панаир, който освен бизнеса е много зареждащ.  

+14
Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари