Саморазливните 3D подове

Триизмерните подове всъщност са изображение по избор с високо качество и резолюция, което се залепва на подготвена основа и се покрива с прозрачен полимерен компонент (епоксидна смола).
15.07.2017
Румяна Бонева
4456
настилки, саморазливни подове, 3d подове, полимерни подове, подове с 3d ефект
Време е за плаж в хола с 3D епоксиден под
Източник: Високо Технологични Покрития ЕООД, www.podove.com

До неотдавна изборът на подова настилка се ограничаваше само в рамките на няколко вида. През последните години все повече нараства интересът към подовете с 3D ефекти. Те са последен хит в технологиите за производство на подови настилки и са известни още като епоксидни 3D подове. Това далеч не е само картинка, залепена върху пода – 3D подовете представляват мащабиран художествен обект, който радикално променя идеята за понятието подова настилка. От една страна това е абсолютно гладката и лъскава повърхност, а от друга –изображение с висока резолюция, което разкрива всичките му цветове и сенки.

За пръв път тази технология се появява в Европа преди около пет десетилетия, но поради високата си цена не успява да достигне масово разпространение. До скоро 3D подовете се употребяваха предимно в ресторанти, хотели, офиси и спа центрове, но днес все по-често можем да ги срещнем и в интериора на дома. Използвайки технологията на изграждане на 3D подовете, днес се произвеждат 3D стени и 3D тавани, а дори и 3D стъпала. Те са модерни и различни, а завидната им естетика оправдава вложените средства. 3D ефектите променят инериорната композиция и придават неповторим стил и оргиналност. 

Какво представляват?

Триизмерните подове всъщност са изображение по избор с високо качество и резолюция, което се залепва на подготвена основа и се покрива с модифицирана прозрачна епоксидна смола. Няма ограничения по отношение големината на пода, но все пак, ако изображението е голямо ще изглежда много по-реалистично. Технологията на саморазливните подове създава усещане за обемност и дълбочинен ефект – сякаш ходим по пясък, стъпваме на ръба на пропаст или летим в космоса. Ако се спрем на 3D епоксидна стена или таван усещането ще е дори още по-неверотно – повечето традиционни материали за облицовки на стени (тавани) като мазилки и тапети не могат да се конкурират с 3D епоксидните изработки, които са в състояние да създадат невероятно реалистична гледка и визуално да уголемят пространството, изпълвайки го с уникален цвят и настроение.


Превърнете банята в малък оазис с водопади и морско дъно под краката Ви.    Източник: www.podove.com

3D картините се избират индивидуално предвид конкретната идея и формата и размерите на помещението. Изборът, разбира се, е изцяло наш – морска тематика за банята, романтика за спалнята и любимите анимационни герои за детската стая. Препоръчително е да се спрем на минимално количество мебели за съответното помещение, за да може красотата на 3D пода да  изпъква в цялата си прелест.

Епоксидната смола няма миризма и е абсолютно безвредна. При пол


агането материалът е в течно състояние, а дори и след като се втвърди запазва еластичните си свойства. Благодарение на отличните си качества, епоксидната смола намира широко приложение в изработката на подове в лаборатории, медицински центрове, изложбени галерии, музеи, учебни заведения и много други обществени и административни сгради. 

Дизайнерски решения 


Поради уникалните си естетически свойства, саморазливните 3D подове, стени и тавани са идеален инструмент за проектиране на различни дизайнерски решения. В малки помещения например, подходящо избраните изображения и цветове визуално увеличават пространството. В големите стаи те се превръщат в акцент на интериора. Многослойната структура позволява инкорпорирането на различни допълнителни материали (монети, миди, пайети, камъни), което дава възможност да се да подчертае избрания стил и обикновеният под да се превърне в произведение на изкуството. 3D технологията е своеобразен начин за изразяване на личния ни почерк и креативност.

Начините за изработка на триизмерните подове, стени, тавани и стъпала са сходни, поради което и техните характеристиките са еднакви.
Повече информация за 3D подове, стени и детайли може да получите на 3D Видео галерията тук

Предимства 
Саморазливните 3D подове и стъпала имат редица преимущества пред традиционните подови покрития. Поддържат се лесно и не са толкова студени на допир. Могат да се полагат върху замазка, плочки теракот или друг вид вече съществуващ под с относително гладка повърхност. При саморазливните 3D стени и тавани епоксидното покритие осигурява гланц и дълбочина на изображението, като отразява светлината и създава илюзия за реалност.

Безшевно покритие - отличават се с много добра санитарна експлоатация и хидроизолация. Няма нужда да се безпокоим за съседите си, в случай че се наводним, тъй като покритието не пропуска вода и други течности. Друго предимство на епоксидната смола е липсата на фуги, в които се наслоява мръсотия, да не говорим, че след време започват да се ронят и отстраняването на нечистотиите става сложен процес. Не задържат прах и се предотвратява появата на мухъл при наличие на влага. Благодарение на антибактериалната си повърхност са идеални са за хора, които страдат от алергии.

Почистване и поддръжка - извършва се с минимални усилия, с помощта на стандартен почистващ препарат и подочистачка/мека кърпа. Употребата на силни разтворители ще затъмни финалният гланц на пода, затова използването им не се препоръчва. Еластичните свойства на настилката гарантират, че дори и да изпуснем нещо тежко, подът няма да се счупи, което е твърде вероятно при теракотените плочки например.


Морски свят в банята    Източник: www.screens-hd.ru

Износоустойчиви
– ако са изпълнени правилно от професионалисти, епоксидните 3D подове, стени, тавани и стъпала запазват свойствата си в продължение на много дълго време. В зависимост от качеството на използваните материали и степента на натоварване, екплоатационният им период може да надвиши 50 години. Цветовете са устойчиви на ултравиолетовите лъчи и няма да избледнеят с течение на времето, а гланцът запазва своята гладкост. Тежките мебели и мръсотията по никакъв начин не компрометират целостта на пода, но е важно да го пазим от надрасквания. Препоръва се след време да се полират, в случай че загубят блясъка си или се надраскат. Изцяло са съвместими с разлините видове подово отопление. Голямата износоустойчивост, лесната поддръжка и високата хигиеничност правят подовете подходящи и за промишлени обекти.

Пожароустойчиви – полимерният компонент е устойчив на огън и е целесъобразен избор за учреждения със засилен контрол върху пожарната безопасност, като болници, детски градини, складови помещения и др.

Нехлъзгави – кристално гладката повърхност, която се вижда от снимките оставя впечатление, че подовете са хлъзгави. За наше успокоение обаче, те се отличават с много добро сцепление на повърхността и имат противоплъзгащи свойства.

Антистатични и антибактериални – това е и причина саморазливните подове да се наричат безпрахови, тъй като полимерната повърхност отблъсква и не позволява задържането на прах.

Недостатъци 
Преди да изберем каквото и да е за дома си, освен с предимствата е редно да се запознаем и с неговите недостатъци. По отношение на саморазливните 3D подове, стени и тавани те се изразяват в следното:

Сложен процес на полагане – изпълнението на подобни настилки отнема доста повече време пред полагането на масово използваните видове. Идеално положената картина се запечатва със слой прозрачна епоксидна смола. За да добие покритието пълната си якост, е необходимо време за съхнене  5-7 дни при температура 25 градуса, като в този период не трябва да се стъпва по него.

Висока цена – интегрирането на този компонент в интериора на дома не е по джоба на всеки потребител – ако избираме такъв под или стена (таван), ще е нужно да предвидим бюджет от минимум 250 лв./ кв.м. Това се дължи не толкова на ефектите в картината, но и на материалите за тяхното изработване, които са доста скъпи. В зависимост от основата, която се ползва при полагане на пода може да се налагат периодични поправки на повърхностния слой.

При правилно изпълнение и спазен период за изсъхване, гаранционният срок на настилката е 10 години и то без да се налагат ремонти и поправки. Саморазливните подове може да се изпълнят на място, или да бъдат преносими - подът се изработва в производствената база на производителя и когато покритието достигне своята пълна якост се транспортира и монтира в избраното помещение на клиента. По този начин се изработват и 3D епоксидните стени(тавани) и стъпала. При желание подът може да се изработи цялостно или пък само отделна част от него. Възможно е да се изработят цели стени, или само определени детайли.  Използваните технологии позволяват изработване на овали, обличане на колони…с две думи възможностите са неограничени! 

Статията е подготвена с любезното съдействие на  ”Високо Технологични Покрития” ЕООД.


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари