Пространството и ние

Даваме ли си сметка, кога се чувстваме добре в едно помещение и кога не? Кое ни потиска и кое ни вдъхновява? В повечето случаи не си задаваме подобни въпроси!
14.03.2014
арх. Емилия Попова
2021
камък, арх. Емилия Попова, интериор пространств, дъво, Цветовете
Цветовете, формите, различните видове материали, както и всеки детайл, оказват своето влияние
Източник: http://honkabulgaria.wordpress.com/galeria/

Даваме ли си сметка, кога се чувстваме добре в едно помещение и кога не?
Кое ни потиска и кое ни вдъхновява? В повечето случаи не си задаваме подобни въпроси. А те са толкова важни!


Ние непрекъснато взаимодействаме със заобикалящата ни среда, независимо дали го осъзнаваме или не. Tя може да ни въздейства както положително, така и отрицателно. Колко пъти ни се е случвало да влезем в някое мрачно, разхвъляно помещение, което ни потиска и изпитваме огромно облекчение когато го напускаме. Както и приятното усещане за спокойствие и уют, което се излъчва  в чистите и подредени с вкус помещения.


http://honkabulgaria.wordpress.com/galeria/

Кое най-силно ни влияе?
Безспорно цветовете, формите, различните видове материали, както и всеки един детайл, оказват своето влияние! Цветовете въздействат изключително много върху нашата психика. Те имат своите вибрации, които могат да бъдат усетени от по-сензитивните хора. Неслучайно някои незрящи хора, взимайки един предмет в ръката си, могат безпогрешно да определят неговия цвят.


Ярко наситените червени, оранжеви, както и по-приглушените, като например бордо, цветове действат активиращо, тонизиращо,а зеленият цвят действа  успокояващо. Когато някой цвят е предозиран - присъства повече от необходимото, усеща се като дисхармония. Затова е изключително важно цветовете да се съчетават по определен начин и всичко да е балансирано.

Формите имат също своята роля!
Не случaйно в сакралното строителсво се използва купола. Куполът има свойството да пречиста пространството. Когато застанете под купола на някоя църква усещането е много по-различно от всяко друго помещение. Специална е и формата на пирамидата. Пръснати по цялото земно кълбо, те имат безпорно своята роля. Според някои научни изследвания те са връзка с космоса. Все още няма еднозначен отговор защо са били построени египетските пирамиди. Целта на  това колосално строителство едва ли е била да се съхранява мъртвото тяло на фараона. Всеки предмет, заемащ доминиращо място в едно помещение, излъчва силна енергия.

Каква е енергията се определя от формата на предмета - правоъгълана, остра, кръгла, начупена или заоблена. Внимателно трябва да се подбират и материалите, с които се обграждаме. Трябва да се знае, че почти всички матреиали, създадени и обработени от човека, имат ограничена продължителност на живот и не винаги тяхната структура е благоприятна за нашата жизнена среда. Много по-дълготрайни са материалите създадени от природата като например - камък и дърво.


 


Няма нищо по-добро от естествените материали. Този дар от Природата може умело да съчетаваме и използваме, за да създадем едно прекрасно пространство около себе си.
Дървото се използва от хилядолетия и има изключително широко приложение. То е красиво, неговата естествена структура и цвят създават толина и уют. То може да се срещне навсякъде – в  различните детайли като например закачалки, свещници, различни видове декоративни елементи, както и всякакви видове мебели. От масивна дървесина може да бъде изградена дори цялата конструкция на сградата.

Най-дълготрайният и устойчив материал, доказъл се  във времето, разбира се е камъка. Камъкът е материал, които може да намери приложение и в интериора. Мраморът създава усещане за величие, изящество и  красота и е неподвластен на времето и модните тенденции.

Умението и знанието как да се съчетават различните природни материали като камък, дърво, керемични изделия и други може да направи средата, в която живеем, зареждаща и вдъхновяваща.

Автор: арх. Емилия Попова
Закони Нормативна база Коментари