Топлоизолиране на скатни покриви

Как да защитим покривната конструкция на къщата.
01.05.2018
Явор Йорданов
3481
покривна конструкция, покрив, минерална вата, топлоизолация покрив
Източник: bestheating.com

Tемата е изключителна интересна и в същото време много важна относно осигуряването на комфорт на цялото жилище.
Много често не се отделя достатъчно внимание на шумо- и топлоизолациите на скатния покрив, а той е изложен на всякакви външни влияния.  Как да направите тази част от къщата уютна и сигурна? Трябва да знаете, че най – много топлоенергия се губи през подпокривното пространство, ако не е добре изолирано. Наред с това, самата изолация при скатните тавани е подложена на натисково натоварване.

И така, какво всъщност е скатен покрив? 
Помолете едно дете Ви нарисува къща и ще разберете. Това е всеки покрив, чиито наклон е  по – голям от 10 % (често горната граница достига до 90% или около 100 градуса), като носещата конструкция може да е различна – метална, дървена, бетонна.  Скатният покрив се използва най – отдавна при строеж на сгради. Предпочитан е предимно за еднофамилни къщи и обществени постройки. Може би най – добрият вариант за топлоизолация на скатен покрив е стъклената  минерална вата. Почти винаги производителите предлагат такава, която притежава сертификат за качество. Ватата осигурява топлина през зимата и елиминира прегряването през горещите дни. По голямата ѝ плътност гарантира по – висок топлинен ефект. От една страна, стъклената минерална вата е изключително надеждна против пожар, защото не гори, а от друга допринася за спокойствието в дома, поради качеството си на звукоизолатор. Шумът не може да премине през влакнестата ѝ структура. Еластичността и свиваемостта ѝ са качествата, които я правят уникална, особено при поставянето ѝ на неправилно оформени пространства. Препоръчително е да се доверите на гарантиращата надеждност - въздухонепроницаема система, която е съчетание от стъклена и минерална вати със специални мембрани.

Компонентите на системата са:
паропропускливо – водонепропускливо фолио;
споменатите видове вати; 
активната парна бариера. Гарантиращата надеждност водонепроницаема система.     Източник: www.certainteed.by

Фолиото или подпокривната мембрана е съставена от пресована полипропиленова тъкан и микропорест слой между самите тъкани. Подпокривната мембрана не пропуска евентуално проникнала вода през керемидите, като същевременно дава възможност на водните пари, които излизат от топлоизолационния слой да преминат през мембраната и да се вентилират. Можете сами да изберете (чрез предварителна поръчка) цвета на фолиото.

Съставът на минералната вата е изцяло от минерални влакна, свързани със спойка от органични смоли - когато се ползва за скатни покриви тя обикновено е на полутвърди плочи или на рула.

Стъклената вата, обикновено на руло, също осигурява перфектна топлоизолация и поставянето ѝ е сравнително лесно и бързо, дори и при скатните покриви.

Ролята на мембраната - парна бариера е да контролира водната пара, като ограничава колкото може повече преминаването ѝ през подпокривната конструкция. Целта е да се намали вероятността за конденз на водните пари в топлоизолационните слоеве от вата, което намалява топлоизолационната им способност. 


Изключително важно е да се осигури достатъчен въздушен вентилационен слой над подпокривната мембрана, което се постига с летви с подходяща височина на сечението по протежение на ребрата на покрива. Въпреки, че парната бариера от долната страна ограничава до минимум възможността за конденза на влага в топлоизолационните слоеве, все пак на практика е изключително трудно да се постигне 100 % херметичност на системата. Дори малки количества водна пара могат да преминат през несъвършенно изпълнени детайли на уплътняването. Вентилационният слой е необходим и задължителен, за да бъдат отведени тези пари, също да предпази изолацията и покривното покритие от ненужно прегряване.


Как протича самият монтажен процес? 
Първо се монтира покривната конструкция и след това се полага изолацията.


Плочите каменна минерална вата се слагат плътно.     Източник: www.setri.sk

Самото поставяне на изолационния материал е на няколко стъпки:
1. Плочите каменна минерална вата се слагат плътно между ребрата, без  да се допускат фуги и въздушни пространства между тях.
2. Паропропускливата – водонепропусклива подпокривна мембрана намира своето място върху плочите.


3. От долната страна на дървената конструкция на покрива се монтира конструкция от стоманени профили за гипсокартонените плоскости, които е препоръчително да бъдат пожароустойчиви.
4. Между стоманените профили се полагат рулата от стъклена минерална вата.
5. От долната страна на стъклената вата се поставя мембраната - парна бариера, осигуряваща защита от водните пари. Изключително важно е всички снадки и връзки на парната бариера с конструкцията и преминаващи инсталации да се облепят старателно със специалните за целта паронепропускливи самозалепващи ленти. Така се гарантира, че водните пари няма да преминават през снадките.
6. Накрая конструкцията се затваря с гипсокартонените плоскости.

Друга алтернатива за топлоизолация на скатни покриви с подходящо плочи от експандиран пенополистирол - EPS или екструдиран пенополистирол - XPS.

И така, докато детето рисува къща, Вие се запознахте с основните насоки, относно изолирането на скатния покрив. Независимо дали искате да превърнете таванското помещение под него в мансарда или в склад, осигуряването на максимална защита и топлоизолация на дома, са задължителни. Накрая ще си позволя да споделя и собственото си мнение, относно скатния покрив. Като една от най – древните строителни конструкции, той носи в себе си очарованието на вековете и епохите, носи история. С удоволствие бих превърнал помещението под него в своето място, там, където ще се чувствам спокоен и сигурен. Помещение, което ще бъде моята крепост. Но, за да е такова, трябва да се погрижим, т.е. да е топло- и шумоизолирано, да носи уют и странната меланхолия на вековния скатен покрив. 


Материалът е подготвен с любезното съдействие на Алфатон Мрамор ООД


 

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари