Хидроизолиране на подземни гаражи

До неотдавна се знаеше, че мазетата са помещения, които по принцип са си влажни.
15.03.2006
Ви Джи Еф ООД
904
хидроизолация на подземни гаражи, хидрозолация
Сн.1. Направа на хидроизолация с битумна мембрана Gemini FC залепена 100% по стените защита с HDPE мембрана ISOSTUD и задължително отвеждане на водите с дренаж.
Източник: www.vjfmarketing.com

До неотдавна се знаеше, че мазетата са помещения, които по принцип  са си влажни. Днес при наличието на съвременни хидроизолационни материали има възможност за пълноценно използване на пространствата, намиращи се под нивото на терена. В настоящият материал бихме искали да Ви изложим някои решения за хидроизолиране на подземни етажи, като разгледаме различните случаи по отношение на нивото на почвените води и степента на защита, която се изисква. Влагозащита на подземните стени с TEFOND PLUS (фиг.1).
 


1. Отсъствие на високо ниво почвени води или по друг начин казано единствената влага, която достига да сградата, е от инфилтриращи се повърхностни води.
В този случай е достатъчно да се направи влагозащита на подземните стени с TEFOND PLUS (фиг.1). Ако основите на сградата са в глинеста почва, трябва да се направи и дренаж, който да не позволява задържане на влага в зоната на фундамента. Материалът TEFOND PLUS е мембрана от HDPE (полиетилен с висока плътност) с патентована система на закопчаване и две самозалепващи се ленти. По този начин се осигурява водоплътност и надеждност на снаждането. Направа на хидроизолация с битумна мембрана Gemini FC залепена 100% по стените защита с HDPE мембрана ISOSTUD и задължително отвеждане на водите с дренаж. (фиг. 2)


2. При изпълнени фундаменти и променливо ниво на почвените води.
Когато въпросът за изолацията на основите се поставя когато вече строителството е в ход, а се очаква в някакъв момент от време повишаване на нивото на почвените води, може да се направи следното добро решение: Направа на хидроизолация с битумна мембрана Gemini FC залепена 100% по стените защита с HDPE мембрана ISOSTUD и задължително отвеждане на водите с дренаж (фиг. 2) и (сн. 1)Фиг. 3

3. При наличие на високо ниво почвени води.
Решението което не допуска влага в сутерена е т.нар. хидроизолационна вана (фиг. 3). Хидроизолацията състояща се от два пласта битумна мембрана “Gemini FC” преминава под фундаментите и се „качва” нагоре по стените. За защита от нараняване на мембраната при обратния насип се използва  ISOSTUD или TEFOND.сн. 2


Тук искаме да дадем кратко описание на един от начините за изпълнение на вана
·  Изпълнява се гладък подложен бетон
·  Монтира се само външния контур на кофража на фундаментите
·  Изпълнява се първия етап от ваната (сн. 2)
·  Прави се защита на хидроизолацията от последващото
   армиране с неармирана циментова замазка.
·  Изпълняват се фундаментите.
·  Изливат се надосновните стени
·  Прави се хидроизолацията по стените
·  Изпълнява се защитата, като TEFOND-а (ISOSTUD-а)  се заковава към надосновните стени само над нивото на терена.
 
Когато се налага топлоизолиране на подземните етажи последния слой хидроизолация може да бъде с минерална посипка, за която да се залепят топлоизолационните плоскости от екструдиран пенополистирен (XPS), като се използва най-обикновено лепило за плочки на циментова основа.
Ако се прави изолацията описана в т.1, то тогава топлоизолационните плоскости се залепват директно върху основата и TEFOND PLUS се монтира върху така направената топлоизолация.

Закони Нормативна база Коментари