Притегателният чар на Корфу

Едно приключение из Йонийските острови.
01.10.2018
Светлана Желева
1295
църква, остров, дворецът Ахилион, о-в Корфу, дворецът Мон Репо
Корфу от птичи поглед
Източник: www.corfutravelservices.com

Корфу е като повечето острови в Йонийско море, където гръцкото е примесено с венецианското, италианското и точно тази „щипка" прави острова и жителите му очарователни и с манталитет, различен от континентална Гърция.


Нощен изглед на Корфу.    Източник: Вени Травел, www.venitravel.com

Целият остров днес наброява около 110 хил. жители, а в столицата - Корфу таун живеят близо 30 хил. души. В Корфу не усещате самотата да си островитянин. Сигурно е заради фериботите и самолетите, които в туристическия сезон излитат и кацат буквално на всеки 30 минути. Много от богатите гърци, които имат вили на полуостров Канони, където е летището, през последните години продават имотите си именно заради шума.


Красивите плажове на Палеокастрица.    Източник: Вени Травел, www.venitravel.com

В района на полуостров Канони може да се видят ранновизантийска базилика, римски терми, бегли останки от древен храм на Артемида и дворецът Мон Репо, който днес е музей. В резиденцията Мон Репо, построена в типичен колониален стил е роден принц Филип, съпруг на английската кралица Елизабет. Дворецът е бил подарък от британския губернатор Адамс за неговата съпруга, скрит е в гора и е с прекрасни гледки към морето.

Първа Старата крепост на Корфу таун приветства всички идващи на острова. Крепостта, която и до ден днешен е оградена с ров се радва на завидна посещаемост (навсякъде на острова цените на входните билети са много евтини и музеите си струва да ги посетите). Музей на византийското изкуство, църквата „Св.Георги", Цитаделата са само някои от задължителните спирки в крепостта. Много легенди има за името на острова, но според някои историци името Корфу е дала именно Старата крепост, която е двувърха, от където идва и името корифей.

Няма да усетите магията на острова, ако пропуснете да се поклоните на мощите на Св. Спиридон, считан за покровител на Корфу. По време на обсадата на турците островът бил завладян, но не и столицата, което според местните се дължало на покровителството на светията. Заради ислямските набези в града през XVI век е построена и втората защитна крепост. Архитектурата на църквата"Св.Спиридон" е типична за Йонийските острови, силно повлияна от католицизма, но църквата е православна. На купола й са изобразени 17 картини от житието на Св.Спиридон, а саркофагът му е изцяло от сребро. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите на светеца. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. Друг удивителен факт, който науката не може да обясни е, че тялото на св. Спиридон има постоянна телесна температура от 36.6 градуса. Православната църква чества паметта му на 12 декември, а Римокатолическата на 14 декември.

В средата на VII в. мощите на светеца са извадени и тържествено пренесени в Константинопол. Още тогава е направило впечтление, че независимо от дългото време, изминало от смъртта му, тялото му се съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите били пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес.
Улицата, на която е църквата „Св.Спиридон" носи името Булгарос. Така се казвал човекът, който през 1453 г. пренася от Константинопол на Корфу нетленните останки на светеца.


Красотата на Сидари.    Източник: Вени Травел, www.venitravel.com

Корфу е бил владение на много народи през хилядолетията. Още през VIII в.пр.Хр. богатият остров станал ябълката на раздора между атиняни и пелопонесци. Това китно парче земя е било владение и на Византия, и на Венецианската република, а по-късно и на Франция и Британия. Корфу е територията, която най-късно се присъединява към Гърция.

Една от архитектурните перли на острова е дворецът "Ахилион", който австрийският император Франц Йозеф построява на своята съпруга Елизабет (Сиси), след смъртта на техния син – престолонаследникът Рудолф. Сиси го нарича Ахилион, заради пристрастието й към трагичната личност на гръцкия герой Ахил. По-късно дворецът е купен от германския император Вилхем ІІ.

Дворецът „Ахилион" е построен в помпейски стил през 1889 - 1891 г. в село Гастури на Корфу върху мястото на частна вила. По-късно Сиси изкупува и другите съседни имоти, чак до морския бряг, за да има достъп до лятната си резиденция, когато пристига с кораб. Така тя окрупнява имота си до 80 дка.

Друга архитектурна перла е дворецът „Св. Михаил и Св. Георги", който днес е Музей на азиатското изкуство. Сградата, построена по време на британското управление на острова, днес отвън дори изглежда неатрактивна, но колекцията надминава всякакви очаквания.
Архитектът, преустроил двореца е Джордж Уитмор. По- късно той е използван за седалище на рицарите на ордена на Св. Михаил и Св. Георги. След като Йонийските острови се обединяват, британското правителство подарява двореца на гръцкото кралско семейство, което го ползва за известно време като лятна резиденция.

Заслугата днес Корфу да има Музей на азиатското изкуство се дължи на гръцкия посланик в Австрия Грегориос Манос (1850-1928 г.), който превръща двореца в музей като подарява  своите над 9500 експоната на гръцката държава. Те са купувани от аукциони, провеждани във Виена и Париж в края на XIX-и и началото на XX-и век. Колекцията включва керамика и порцелан, бронз, дървени скулптури, картини, брони, оръжия и др. По-късно тя е малко обогатена и от други дарители.


Йонийско море.    Източник: Вени Травел, www.venitravel.com

На острова могат да се видят и много бюстове на видни личности, свързани с Корфу - на братята Лорънс и Джералд Даръл (не търсете къщата им, разрушена е), на различни британски губернатори, пожелали да ги увековечат като знатни римляни. Разходете се и из уличките в Стария град и особено на Листон – оформена с аркади улица във френски стил с венециански фенери.

Много круизи се предлагат из острова, които са опознавателни - до Палеокастрица с прекрасните й плажове и манастира на Св.Богородица, до Сидари и Каналът на любовта, до островите Паксос и Антипаксос, до Мишия остров (наречен така заради изключително малките си размери) и много още.
От 2007 г. Корфу, чието гръцко име е Керкира, е обект на ЮНЕСКО.


 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари