Минималистична къща в Стара Планина

Във функционално отношение сградата е проектирана на три нива – сутерен, партер и втори етаж.
14.03.2017
гл.ас. арх. Евгени Рафаилов
2743
къща, проект, сграда, архитектура
Eфектно фасадно, парково и множество скрити LED осветления.
Източник: арх. Евгени Рафаилов, 3D визуализации: Studio Creative Ltd.

Проект: Wearh Ltd, гл.ас. д-р арх.Евгени Рафаилов, арх.Марина Рафаилова, e-mai:wearh@abv.bg
3D визуализации и съавторство: Studio Creative Ltd, арх. Крум Сергеев


Общата разгъната застроена площ -  1115 м2
Застроена площ – 390 м2     


Основната идея на проекта е създаването на четлива композиция, образувана от пресичането на чисти обемни елементи, формирани от  функционалните зони на сградата – група ден, група нощ и “Infinity” басейн с водопад.


Разпределение на първи етажРазпределение на втори етаж


Трите обема са с правоъгълна форма от подобни правоъгълници. Обемите формиращи етажите се пресичат в пропорция на златно сечение 3:5, като пресичането между първи и втори етаж се случва в зоната на вертикалната комуникация. Същата идея следва и водният обем на басейна с водопада. Той се покрива от обема на втория етаж отново в отношение 3:5(златно сечение). Южната фасада е остъклена с големи плъзгащи се витрини, откриващи поглед от сградата към двора и панорамната гледка .


Композицията загърбва северното изложение и се отваря на юг към двора 


Голямата конзола от 9 м силно подкрепя идеята за обемно-пространственото излъчване на къщата. В конструтивно отношение, тя е решена посредством гредостена.


Партерът е облицован с фиброциментни плоскости ефект „видим бетон“ 


Функционално, сградата е на три нива – сутерен, партер и втори етаж. В сутерена са проектирани – гараж за два автомобила, зала за домашно кино, винарна, малък фитнес, сауна, парна баня с релакс помещение, складове и котелно. Партерният етаж включва голяма дневна, трапезария и кът-камина с голяма ъглова плъзгаща се витрина (15 м x 4 м), която се  прибира в единия си край, като отваря цялото пространство, и го приобщава към верандата и басейна (6х18м). Верандата пред къщата е покрита от обема на втория етаж.  Към нея са проектирани трапезария, барбекю, външен бар, подхода и джакузи зона към басейна. На този етаж са поместени още отделно обособена кухня с килер, кабинет, две спални за гости, голямо антре, санитарни помещения, зимна градина и ефектна ажурна стълба към втория етаж.  На втория етаж са семейните спални - родителска спалня с баня и тераса, три големи детски спални с бани и тераси, коридор и стълбище.


В сутерена е проектиран гараж за два автомобила


Фасадите на къщата са решени с HPL плоскости на втория етаж от „Fundermax”. Партерния етаж е облицован с фиброциментни плоскости с ефект „видим бетон“ и частично с каменна облицовка. Дограмата е  алуминиева със стъклопакет в черен матиран цвят. Парапетите ще бъдат от закалено стъкло – триплекс. Предвидено е ефектно фасадно, парково и множество скрити LED осветления.


Фасадите на къщата са решени с HPL плоскости на втория етаж


 


                      

Автор: гл.ас. арх. Евгени Рафаилов
Закони Нормативна база Коментари