Допълнителните екстри в кухнята

Мелничка за кухненски отпадъци, подвижни абсорбатори, които се включват заедно с котлона, фурна, която пече 4 различни ястия наведнъж – са само част от нововъведенията.
28.02.2018
Константин Димов
3591
кухненски уреди, абсорбатор, мелница за отпадъци, умни фурни, franke България
В кухнята навлизат непрекъснато нови технологии и материали
Източник: Franke България, www.franke-bg.com

Кухнята се превръща във все по-високотехнологично и удобно за готвене място, пространство, в което навлизат непрекъснато нови технологии и материали. В тази статия ще ви запознаем с някои новости и нововъведения на българския пазар.

Мелница за кухненски отпадъци
Мелничката за кухненските отпадъци у дома решава проблемите със зловонията, които се появяват от остатъците от храна, и преди всичко  от органичен произход. Това е най-модерния начин за отстраняването им. Това класическо американско изобретение тепърва набира популярност в Европа, в това число и в България.


Под мивката може да се монтира мелница за кухненски отпадъци     Източник: www.franke-bg.com

Тази мелничка решава въпросът със зле миришещи остатъци от храна, както и слага край на течащите торби с боклук. Уредите се предлагат в голямо разнообразие. Машинката се монтира безпроблемно под всяка мивка, а ако има разлики в стандарта, то има специални адаптери. При употреба се включва уреда, после се пуска течаща вода, добавят се хранителните отпадъци и те за секунди се смилат на възможно най-малки частички. Така втечнени просто изтичат с чешмяната вода в канала.


Franke Clear Water - система за филтриране на вода     Източник: www.franke-bg.com


Система за филтриране на питейна вода
Системата служи за подобряване качеството на водата в дома ви чрез микрофилтрация, като намалява съдържанието на хлор и метали и предотвратява преминаването на бактерии. Системата е авангардна и лесна за употреба - използва сменяем филтър без нуждата от техник за подмяната му. Системата е компактна, не заема много място и се инсталира в пространството под мивката. Тя е икономична и напълно екологична, тъй като отпада нуждата от използването на бутилирана вода.

Умни фурни
Модерните уреди за печене имат не познатите ни нагреватели, а много нагряващи елементи, които работят самостоятелно. Тази технология позволява ястията да се изпичат равномерно за максимално кратко време и да се нагрява само там, където е необходимо.

Все повече модели фурни се предлагат с програма, позволяваща да приготвите съвсем различни ястия, без значение дали е вегетарианско или месно, включително и пица като използвате всичките четири нива  на уреда едновременно. Ястията стават почти едновременно, за по-малко от 60 минути. Стига само да можете да се справите с кухненската въртележка. Усилието обаче си струва, защото се пести ток - до 50% от традиционния начин на печене. Имайте предвид, че всеки етаж от фурната работи така, че не допуска да се смесят миризми - например печете домашен хляб на първо ниво, на второ ниво - приготвяте рибното блюдо, на трето – пица, а на последното – дъхави домашни сладки. Производителите гарантират, че никога няма да усетите, че ястията са печени заедно в една фурна.


В умните фурни могат да се използват всички нива на уреда едновременно     Източник: www.franke-bg.com


Съвременната печка е немислима и без вариант, който предлага да приготвяте по здравословен или диетичен начин продуктите си.


А благодарение на  приложението MyMenu от App Store или Google play, можете да управлявате всички функции на фурната, както от хола например (уморени сте и не ви се става), така и когато сте извън дома и далеч от него.


По електронен път се свързват в едно смартфон или таблет с професионалната система за готвене. Тази система, след като посочите желаната рецепта, избира  автоматична програма за готвене, която включва подходящите условия като температура, продължителност на готвене и др., а известие ви информира кога ястието е готово.


На пазара има голямо разнообразие от модели на абсорбатори     Източник: www.franke-bg.com

Абсорбаторът в кухнята
Кои са идеалните условия в кухнята? Ако кухнята служи само за приготвяне на храна и имате отделна трапезария, то най-добрата стайна температура е 18 С, ако приготвяте ястия - 20 С, иначе гостите ви могат да зъзнат.

В кухнята идеалната влажност, която трябва да се поддържа е между 50 и 60 %. Абсорбаторът отдавна не е глезотия, а необходимост. Той трябва да се включва, дори когато за кратко приготвяте някакви храни - например пържите яйца. Уредът е най-лесният вариант да се редуцира влажността на въздуха в кухнята. Той се задейства, когато се появи първата пара от печката.

Тихи и мощни, функционални и с хубав външен вид са модерните абсорбатори. Те работят с тихи, но силни мотори и звукоизолиращи панели. Уредът е снабден с модерни филтърни системи и отстранява трайно парата и миризмите в кухнята.

На пазара има голямо разнообразие от модели, направени от най-различни материали и дизайн. Халогенни лампи и светодиодите имат специални функции и осигуряват приглушена светлина, която излъчва абсорбаторът. Така уредът не само изпълнява функцията, за която е монтиран, но е част от общия дизайн и допринася допълнително със светлината си за едно по-специфична атмосфера.

На пазара се предлагат и ултрамодерни подвижни модели, при които натискате едно копче и абсорбаторът се издига нагоре от специалната си ниша, където лагерува, ако пък няма нужда от него - отново се скрива. 
Някои модели работят с дистанционно, други са с touch screen и имат степени на мощност, според това, какво приготвяте в кухнята.  Дори има и интензивна степен, която премахва неприятните миризми за особено кратко време.


Абсорбаторът и котлонът са в перфектен синхрон     Източник: www.franke-bg.com

Даже вече се предлага и функцията автоматично активиране на уреда, т.е. абсорбаторът и котлонът са в перфектен синхрон. Веднага при включване на котлона се задейства и уреда, и засмукването на въздуха се напасва по-добре като водни пари и миризми се отстраняват още по-лесно и бързо.


При включване на котлона се активира и вградения абсорбатор      Източник: www.franke-bg.com

Предлага се и така да се каже”обратна връзка” с уреда – самият уред ни информира на своя дисплей кога е необходимо почистване или смяна на филтъра от активен въглен. Принципно животът на филтри е според модела – средно между около 12 месеца и 4 години. Всички тези екстри ги прави лесни за употреба и много ефикасни.


Използват се нови материали като неръждаема стомана и инокс     Източник: www.franke-bg.com

Авангардни материали, които украсяват кухнята
Кухненските мивки изненадват с нова визия, в която все повече преобладават материали като декор и микро декор (вид неръждаема стомана).
Друг техен конкурент са иноксовите кухненски мивки (от френски език- inoxydable) - от неръждаема стомана с поне 11% хром в нея. От инокс се правят още много уреди и аксесоари - от хладилници, през кошчета за боклук, до електрически ключ.  
Често срещан е и фрагранитът (Fragranite).Той  е микс от естествен гранит и акрилна смола, което го прави  изключително компактен и твърд. Модерните кухни не могат и без тектонит. Виждаме го в различни по форма и дизайн кухненски мивки.

 

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари