Превъплъщенията на кухненския остров

Кухненският остров не е само ексцентрично допълнение към интериора на съвременната кухня, а елемент, който повишава значително естетическата и функционална стойност на това помещение.
15.11.2019
Екатерина Бонева
4762
интериор, кухня, мебели кухня, кухненски остров
Кухненският остров може да замени трапезната маса
Източник: www.kuhnia.bg

Кухненският остров е мултифункционален компонент, който позволява да използваме максимално потенциала на големите кухни. Практичната мебел отдавна присъства в американските домове, но стремително набира популярност и у нас. Островните кухни са всъщност препратка към миналото, когато това е било единственото отоплявано помещение и възниква като необходимост за по-лесен достъп до печката, мивката и работната маса. Днес този елемент е мечта за кулинарните новатори и експерти, тъй като предоставя допълнителен комфорт и пространство в кухнята. 


Кухня Виолета с практичен кухненски остров    Източник: www.kuhnia.bg

Практичен, функционален и модерен
Кухненският остров не е само ексцентрично допълнение към интериора на съвременната кухня, а елемент, който повишава значително естетическата и функционална стойност на това помещение. Той може да приема редица превъплъщения, спестявайки голяма част от наличното пространство – да служи като маса за хранене или допълнителен работен плот, да осигури място за съхранение на кухненски аксесоари или за вграждане на електроуреди, да разделя кухнята от останалите кътове в дневната, както и да съвместява много от тези роли ако е достатъчно голям. На свой ред тук стоят важните приоритети за отделната домакиня и членовете на семейството. Допълнителните рафтове, шкафове и чекмеджета винаги са от полза при организацията на вещите в кухнята. Това помещение е сърцето на дома, ето защо кухненският остров може да се превърне в идеалното място за семейна закуска или вечерни сбирки. Безспорно обаче, една от най-важните му привилегии е възможността да изместим или центрираме някои или всички домакински електроуреди, създавайки максимален комфорт и достъпност при работа в кухнята. Вграждането на уреди в острова задължително трябва да се предвиди още на етап планиране. Това се отразява както на стойността, така и на дейностите по изграждането му – връзка с електрическата мрежа и ВиК, осигуряване на вентилация, осветление и др. Кухненският остров е идеален също за бар или място за хранене, като дори може да замени изцяло трапезната маса.


Кухня Мия  с кухненски остров с вградена мивка     Източник: www.kuhnia.bg

Как да го проектираме?
Направата на перфектния кухненски остров изисква внимателно планиране и правилна изработка. Положителният резултат със сигурност ще превърне времето, прекарано в кухнята в удоволствие и обратно, неправилно проектираният компонент може да създаде куп неудобства. Основната цел в такова начинание е да съчетаем функция и форма по естетичен начин. Много по-лесно е дизайнът на кухненския остров да се предвиди още на ниво проект, когато кухнята е нова, но интегрирането на подобна зона във вече обзаведено пространство изисква майсторски подход. Ето и някои важни правила, към които трябва да се придържаме при изграждането на тази полезна площ:


Класическа кухня Аида в салвия и бяло     Източник: www.kuhnia.bg

Предназначение 
Най-важно е да решим за какво ще използваме това функционално допълнение. Дали ни е нужен само допълнителен работен плот или искаме да обособим пространство за съхранение. Дали ще се използва като кът за хранене или ще приютява повечето домакински електроуреди. Ако вече имаме ясен отговор на този въпрос, може да пристъпим към планиране. Островната площ не трябва да ни пречи или пък постоянно да я заобикаляме. Затова е важно да я оформим като спомагателна зона, а не да изглежда като препятствие в кухнята.
 

Класическа кухня в бяло      Източник: www.kuhnia.bg

Пропорционалност 
Повечето домакини искат голям кухненски остров, без да се съобразяват с размера на самата кухня и свободното пространство, с което разполагат. Когато се планират разположението и големината на острова трябва да се предвиди достатъчно място за предвижване около него, както и удобно да се отварят вратичките на шкафовете или фурната. Важно е да постигнем съразмерност и хармония при пропорциите. Не бива да се пренебрегва свободното пространство около острова. По правило разстоянието между него и останалите компоненти трябва да е поне 90 см. Прекалено голямата му отдалеченост от другите мебели също не е добър вариант, тъй като ще ни отнема доста време да сновем напред-назад. Според експерти, оптималното отстояние на кухненския остров от останалата мебел е 1 метър. 

Форма и дизайн
Кухненските острови могат да бъдат във всякакви форми – правоъгълни, квадратни, елипсовидни, а в последните години все по-ексцентрични като кръгли, бъбрековидни и какви ли още не. Те могат да действат като самостоятелен кухненски бокс или да бъдат част от кухненския триъгълник мивка, печка и хладилник. Функционалната полезна площ би могла да се проектира също в Т-образна или U-образна форма – възможностите са необятни. Нека все пак формата на кухнята и разположението на останалите мебели да ни служат като ориентир при избора на подходящата форма на острова. 


Кухня Мия         Източник: www.kuhnia.bg

Материали 
При изработката на островни кухни се използват най-различни материали - от естествените дърво, камък, гранит и мрамор, до най-различни комбинации от стъкло, метал и пластмаса. Или пък да се структурира с помощта на няколко шкафа с общ, добавен допълнително работен плот. Ако кухнята е малка и няма възможност за обособяване на подобен компонент, може да използваме подвижен шкаф с плот на колелца, който да ни служи и като количка при сервиране. При избора на материали и цветове трябва да съобразим с останалите мебели, за да се постигне хармонично излъчване и усещане за цялост. 

Да придадем характер
Островната зона трябва да съответства на стила на кухнята, както и да отразява начина на живот на домакинята и останалите членове от семейството. Ако островът се предвиди предварително може да се постигне допълнителна естетика с изграждането на окачен таван на едно или няколко нива, който визуално да зонира разположението на модула. Това ще осигури и така необходимото за него насочено осветление, превръщайки го в своеобразна сцена за кулинарни изяви пред гостите. 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари