Японски интериор - мебели, символика

Направете опит да създадете японски интериор в една стая или кът от стая. Изградете един собствен изчистен свят на контрасти, в който сте само вие и космосът, живата хармония. Характерна за японския стил е асиметрията. Счита се, че симетрията е мудна и старомодна, а асимерията е творческа и съзидателна.
07.12.2007
Вили Бачева
206
японски интериор, японската култура

Интериорът от Страната на изгряващото слънце пресъздава философията на живота, подчинена на хармонията и космическото спокойствие. В традиционните японски тенденции господства минимализмът. „Малкото е повече” е водещ принцип в японския бит и култура. Малко на брой мебели и вещи в един сдържан и подреден интериор, чужд на хаоса и безпорядъка.
 

  

Най-важната част от източната култура са цветовете. За японците съществуват два основни цвята – черно и бяло. Те символизират двете крайности – добро и зло, мрак и светлина. Двата цвята си имат специфично приложение. Черният цвят се използва, за да подчертае геометричните форми, на които залагат японците. Затова не е чудно, че прозорците са кръгли, а рамките са направени от черни дъски.Като цяло черното се използва за външни стени и орнаменти, въпреки че е трудно да се споменава за орнаменти в култура, където водещ принцип е „малкото е повече”. Бялото, бежовото и естественият цвят на дървото се срещат във вътрешната част на традиционните сгради. По този начин се постига оптическа илюзия, че това, което се вижда отвън, изглежда по-малко, а това отвътре – по-голямо. Ярките цветове са дискретни, и то само за определени детайли и предмети – например зелен чайник или бамбукова греда, лакирана в червено. Водейки се от японската култура за вътрешно обзавеждане, изберете неутрални цветове. С тяхна помощ ще установите порядък и дисциплина.


Основен елемент в японския стил е материалът. При избор на подходяща материя се изхожда от принципа, че всичко е Ин и Ян. Японските къщи се изграждат от дърво. В повечето от тях се среща гредоред от кедър, прецизно полиран и лакиран с неутрален лак. Подът е от бамбукови дъски, а мебелите са възможно най-семпли. В цялата тази семплост лакът е този, който придава завършеност. Тук липсват стени, вместо тях има полирани черни дъски, покрити с матова оризова хартия. Точно това създава впечатление за спокойствие.

Далечният изток е известен с една определена философия за подредбата на предметите и мебелите. Помещението е с голям прозорец с хубава гледка. Японците не разполагат с големи жилищни пространства и използват идеята за така наречената природа назаем. За да се отдели съответна част от помещението, се използва параван от плат или дървена решетка, през която навлизат свободно въздух и светлина. По този начин се постига уединение.

Направете опит да създадете японски интериор в една стая или кът от стая. Изградете един собствен изчистен свят на контрасти, в който сте само вие и космосът, живата хармония. Характерна за японския стил е асиметрията. Счита се, че симетрията е мудна и старомодна, а асимерията е творческа и съзидателна.
 


Малкото на брой мебели могат да бъдат разположени на достатъчно разстояние, за да бъдат независими и всеки да бъде оценен сам за себе се. В центъра на стаята стои масата - ниска и голяма, често от кедрово дърво и боядисана в черно. Тя олицетворява социалната хармония.

 

Мебелите могат да бъдат подредени по такъв начин, че стените да са свободни, сякаш сте центърът на Вселената. В традиционните домове липсват столове и легла. За сядане се използват рогозки, наречени татами. За удобство се разхвърлят и възглавници.


Японската култура не е промена съществено през вековете. Някои материали са заменени с нови, заради бума на технологиите, но основата е същата.

Японският стил в интериора е решение, с което в дома ни ще се възцари атмосфера на хармония, спокойствие и единение с природата. В един динамичен свят, свят на процеси с главоломна скорост да обърнем взор към собствения ни вътрешен свят, което ще ни помогне да преодолеем стреса и неврозата на цивилизацията.


 

 

Автор: Вили Бачева
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари