Ъгловите холни гарнитури – място за всички в дома

Ъгловите холни гарнитури се адаптират перфектно към малките и големи пространства, създават усещане за пространственост и обем, като в същото време не пречат на останалото обзавеждане.
05.11.2020
Екатерина Бонева
1852
интериор, мека мебел, ъглова холна гарнитура
Ъглова холна гарнитура Berlin с механизъм за повдигащи подглавници
Източник: Мебели Ем Дизайн, www.emdesign.bg

Съвременното обзавеждане на дома се подчинява на функционален дизайн и смарт решения за създаване на пространство, адаптивност и комфорт. Тази закономерност засяга с още по-голяма сила проектирането на интериора в панелните жилища с маломерна квадратура, където се търси най-удачния начин да направим мястото удобно и съвършено. Съществена роля в модерния дом играе подходящо подбраната и добре разположена мека мебел. Тя е задължителен елемент при обзавеждането на дома и символ на уют, мекота и ефективна релаксация. Основната концепция при меката мебел е в това да се изработят не само модерни и удобни решения, а те да отговорят и на специфичните характеристики на пространството, в което ще бъдат поставени.


Ъглова холна гарнитура Manzoni с функция сън и ракла      Източник: www.emdesign.bg

Ъгловите решения – пищни, комфортни и практични
В разнообразието от варианти, предлагани на пазара, ъгловата мека мебел е безспорен фаворит. Дизайнерите я определят като напълно осъвременен модел за обзавеждане, съобразен с всички параметри на помещенията, в които се ползва и изцяло отговарящ на нуждите на потребителите. Ъгловите холни гарнитури се адаптират перфектно към малките и големи пространства, създават усещане за пространственост и обем, като в същото време не пречат на останалото обзавеждане.

Характерно при този тип гарнитури е, че оптимизират помещенията, предлагайки много на брой седящи места и удобство за всяка зона в дома. Пищните им тапицерии и разнообразни размери придават изключителна елегантност и стил на обстановката и често служат като отправен пункт за проектиране на останалата част от дизайна.

Преимущества на ъгловата мека мебел
Множеството предимства на ъгловите холни гарнитури ги прави най-популярните и с най-висок дял на продажби на нашия пазар. По статистически данни на фирми производители и търговци, ъгловите решения заемат почти половината от реализираните продажби на мека мебел. Освен традиционно в дневната, диваните с ъглова форма могат да се използват навсякъде, където се търси ефективност, естетика и комфорт.


П-образна холна гарнитура Bellis   Източник: www.emdesign.bg

Адаптивни
Наричат ги ъглови заради принципа им на позициониране, който позволява да се разполжат към някой от ъглите в помещението – в близост до прозорец или пък в тъмната част на стаята, и това по никакъв начин няма да повлияе на техните адаптивни характеристики. Това обаче, съвсем не означава, че фокусната точка ще бъде само един ъгъл. При просторните стаи може да се ползват като своеобразен разделител на две отделни зони. Реално диваните с ъглова форма се делят на три основни вида, което не изключва и други креативни вариации:
•   Г-образни гарнитури - Обикновено се състоят от основно тяло и лежанка, с ляв или десен ъгъл на констукцията. Те са идеал за приспособимост и естетичност и са на първо място по продажби в мебелните магазини.
•   П-образни гарнитури – Меката мебел с такива форми е символ на лукс и превъзходство. Състои се от 3 или повече модула, които образуват характерната форма. За да се разкрият качествата на такава ъглова композиция, е важно да разполагате с повече пространство.
  Модулни системи – този тип ъглови гарнитури стават все по-популярни през последните години. Цялостната конструкция не е статична, а включва няколко модулни компонента, които могат да се разполагат по различен начин, спрямо желанията на ползвателите. Тук се наблюдава креативност и съвременен подход – отделните модули често се проектират в различни цветове и дамаски, но създават уникална хармония, както и да се композират.


Ъглова холна гарнитура Venice с функция сън    Източник: www.emdesign.bg

Функционални   
Производителите на дивани залагат на иновативните тенденции в сектора, влагайки множество механизми и функции, които максимално удовлетворяват нуждите на всеки. Ъгловите модели са представители на най-функционалната домашна мебел и решение за перфектна организация на пространството в дома. Ето и част от характеристиките, които ги правят предпочитан вариант за всяко домакинство:
• Лежанка – наличието на този компонент от конструкцията гарантира удобно място за релаксация и повече площ за сядане;
• Функция за сън – разнообразието от механизми за разтягане превръща гарнитурата в комфортна зона за спане и идеална алтернатива за пренощуване на гости;
• Пространство за съхранение – повечето ъглови гарнитури разполагат с една или повече ракли за  съхранение на спално бельо или домашен текстил;
• Релакс механизми – луксозните ъглови серии предлагат много механизми за постигане на мечтан комфорт – регулиращи се подглавници, повдигане на краката, масажни зони, мини бар и др. Към арсенала от функции могат да се добавят различни поставки за чаши, възглавници, аудио системи, светлинни ефекти и т.н.


Ъглова холна гарнитура Ermes с механизъм на подлакътник и облегалки      Източник: www.emdesign.bg

Достъпни
Наред с високото качество, функционалност и адаптивност, финансовият показател е съществен фактор при избора на мека мебел. Ъгловите гарнитури се предлагат на сравнително ниска цена, особено предвид факта, че се отличават с редица преимущества и възможност за реализиране на комплексни интериорни решения. Цените могат да варират съобразно използването на скъпи луксозни материали и нетрадиционни механизми. Филтрите в онлайн магазините предоставят възможност за селектиране на набор от критерии, по отношение на размери, цветове, дамаски, механизми и конструктивни материали, или пък за показване на модели от ниска към по-висока цена, което спомага да се придобие представа за цената на стандартните и луксозни изработки.


П-образна холна гарнитура Vincent с функция сън     Източник: www.emdesign.bg

Дълготрайни   
Ъгловите гарнитури са се доказали във времето като едни от най-устойчивите и здрави модели, които съществуват на пазара. Това се дължи не толкова на самата им форма, а и на качествените материали, използвани при изработката. Моделите се отличават с висока стабилност и степен на деформация и износване. Специфичните механизми осигуряват лесна експлоатация и гаранция за дълъг живот на конструкцията, дори и при интензивна употреба.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари