Ъгловите дивани – основен инструмент на съвременния дизайн

Безспорно, ъгловите дивани са предпочитан избор, когато се цели оптимизиране на пространството и постигане на отлична естетика и комфорт.
24.08.2021
Екатерина Бонева
3337
интериор, тапицерия, интериорен дизайн, дивани, ъглови дивани, ъглова конструкция
Разтегателен диван Бохо, в тъмно зелено
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Концепцията на добрия дизайн в съвременния дом се реализира с помощта на функционална и практична мека мебел с ъглова конструкция. Безспорно, ъгловите дивани са предпочитан избор, когато се цели оптимизиране на пространството и постигане на отлична естетика и комфорт. Като главен герой в интериорния сюжет, такъв вид мебели ще превърнат всекидневната, кухнята или детската стая в едно по-просторно и уютно помещение, дори когато се проектират в маломерна квадратура. В разнообразието от предложения на пазара обаче, изборът на подходящия модел може да се окаже трудна задача. С оглед на това, е добре да се запознаем с важните предимства на този вид дивани.


Ъглов диван Болоня, разтегателен, в тъмно и светло бежаво     Източник: www.videnov.bg

Съвременна конструкция
Ъгловият диван представлява стационарна конструкция от два или три елемента, които могат да бъдат свързани по различни начини. В зависимост от броя на конструктивните елементи те биват Г-образни (основно тяло и лежанка) и П-образни (средна част и два странични модула/лежанки). Обикновено се изработват от ПДЧ или дърво, като за пълнеж се използват разнообразни видове пенополиуретанова пяна или дунапрен. Моделите от по-висок клас, които се използват основно за спане съдържат пълнеж от мемори пяна или покет пружини.


Ъглов диван Прато, разтегателен, светло сив     Източник: www.videnov.bg

Оползотворяване на пространството
Основното преимущество на ъгловия диван е възможността да се позиционира в някои от ъглите на стаята, които често остават неизползваеми. Подобно разположение разкрива повече на брой седящи места, разгръщайки целия потенциал на помещението по хоризонтала. За разлика от традиционната холна гарнитура, която сякаш смалява пространството с отделните си, обемисти модули, Г-образната форма фокусира полезрението по самия периметър на стаята, създавайки усещане за повече простор. В случай, че кухнята и всекидневната делят едно общо помещение, ъгловият диван може да послужи като своеобразен разделител между отдените функционални зони.

Разтегателен диван Авеста     Източник: www.videnov.bg

Мигновена трансформация
В по-голямата си част, ъгловите решения с лежанка предоставят допълнително място за спане, в случай че сте поканили повече гости. Основното тяло на конструкцията разполага със специални механизми за разтягане, които за нула време превръщат дивана в голяма и комфортна спалня. При повечето модели функцията за сън варира, съобразно размерите на дивана и спецификата на разтегателния механизъм. Ако предназначението на подобна мека мебел ще е предимно за спане, е важно да се поинтересувате за вида на трансформиращия механизъм и за материалите, които съставляват пълнежа седалковата част и облегалката.

Г-образен разтегателен ъглов диван Равена     Източник: www.videnov.bg

Голямо разнообразие от размери и конфигурации
Благодарение на широкия диапазон от размери, ъгловите дивани се вписват отлично не само в просторни, но и в по-малки помещения. Пазарът предлага поразително стилни и в същото време изключително компактни решения за обзавеждане на маломерни пространства, при които всеки сантиметър е от значение. Изборът на подходящ размер ще спомогне за постигане на желаните функционалност и уют в една наистина компактна и елегантна конфигурация. Когато говорим за по-обемисти структури, разнообразието е също толкова голямо. Добре е все пак да се знае, че тяхното очарование се разкрива в максимална степен, ако бъдат използвани в помещения с по-голяма квадратура и високи тавани. Филтрите в повечето онлайн магазини позволяват селекция на моделите според изискванията за цена, размер, цвят, дамаска и т.н.

 

Ъглов диван Сириус, разтегателен, с ракла      Източник: www.videnov.bg

Функционална ракла за съхранение
Колкото и голямо да е едно жилище, винаги има нужда от допълнително пространство за дрехи, домашен текстил, завивки и какво ли още не. Преобладаващата част от ъгловите дивани, които се предлагат на пазара са оборудвани с поне една функционална ракла, намираща се в повечето случай под лежанката. Подобни скрити за окото пространства са практично решение за малките помещения, тъй като са много удобни за съхранение на спално бельо, възглавници, одеала или зимни завивки. Когато диванът е с клик-клак механизъм, раклата заема подседалковата част на основното тяло, както и мястото под лежанката. Изключително лесните за повдигане механизми правят използването на раклите бързо и удобно при ежедневна употреба.

Диван Вива, разтегателен, в оранж     Източник: www.videnov.bg

Стилово многообразие и колорит
Диваните с ъглова конструкция следват важните интериорни тенденции и линиите на отделните стилове. В големите шоуруум пространства ще откриете модели с класически, минималистичен и скандинавски дизайн, както и такива с по-нетрадиционни форми. По отношение на цветовете, разнообразието е наистина голямо, като обикновено фирмите - производители се съобразяват с изискванията на потребителите и предлагат един и същ модел в няколко различни цвята. Добре е стилът и дизайна на ъгловия диван да бъдат в харномния с останалото обзавеждане или най-малкото да съчетават ненатрапчива форма и цветове.
 


Разтегателен диван Рим, тъмно сиво, с ракла за съхранение     Източник: www.videnov.bg

Видът на тапицерията
Изборът на елегантна и практична дамаска също е важен фактор преди покупка. От съществено значение тук е помещението, в което ще се позиционира дивана, както и за какво ще се използва основно. Ако ще се ползва за сядане по време на хранене, е добре да заложите на дамаска, която се почиства лесно и не задържа петна. Не бива да забравяте, че домашните любимци и малките деца със сигурност ще съсипят бързо фината и светла на цвят дамаска. Тапицерията на диваните може да бъде естествена – памук, лен, кожа, вълна, или пък изкуствена – полиестер и полиамид. Екологичните материи се отличават с натуралната си красота и дишащи свойства, а изкуствените компенсират с по-високата си издръжливост и устойчивост на свиване.

Подходящата комбинация от дизайн, конструкция и цветове ще превърне ъгловия диван в ярък акцент на помещението. Правилният модел може да създаде усещане за повече пространство и да оползотвори неизползваемите кътчета в стаята, правейки я едно по-уютно и комфортно място за почивка и релакс.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари