Щорите на SolarGaps– първа стъпка към енергийна независимост

От компанията-разработчик съобщават, че модерната технология може да намали сметките за консумация на електрическа енергия с до 70%.
15.07.2017
Румяна Бонева
1700
щори, енерг. ефективност, електроенергия, соларни модули, соларни мини панели
Соларните щори - традиционни, но не и обикновени.
Източник: www.solargaps.com

Компанията SolarGaps представи на света иновативен продукт за генериране на чиста енергия, превръщайки обикновените щори в „интелигентен“ механизъм за автоматично следене на слънчевата светлина.
Новите щори, разработени по идея на украинския предприемач Евгений Ерик имат две основни предназначения. Освен, че не пропускат светлина в помещенията, както всички останали щори, те са и в състояние да генерират електроенергия до 100 W/h на квадратен метър при външен и до 50 W/h при вътрешен монтаж. От компанията-разработчик съобщават, че модерната технология може да намали сметките за консумация на електрическа енергия с до 70%.  Фотоволтаичните соларни клетки са с 25 години живот.  Източник:  www.whoopzz.com

Как се заражда идеята?
Инициаторът на проекта споделя, че е почерпил вдъхновение за хрумването си, наблюдавайки как огромните съцветия на слънчогледите се изместват по посока на слънцето от изгрев до залез. След щателно проучване на характеристиките на растението, се заражда и идеята за имитиране на самонагласяващите му движения с конструкцията на щорите. В осъществяването на проекта, соларните модули се оказват не само най-евтиния, но и най-ефективния източник за добиване на слънчева енергия.SolarGaps не пропускат светлината и произвеждат чиста енергия за дома. Източник:www.kickstarter.com


Всяка една ламела е оборудвана с монокристални соларни мини панели, които произвеждат електрическа енергия. Щорите са снабдени със светлинен датчик за следене на позицията на слънцето, поддържайки оптимален ъгъл на наклона на ламелите. Технологията комбинира венецианските щори със соларни панели, като дава възможност на собствениците на частни домове да генерират собствена електроенергия и кардинално да променят начина си на живот.

Кое прави соларните щори уникални?
Елегантното изобретение притежава ценни отличителни свойства за намаляване консумацията на ток и генериране на чиста възобновяема енергия по пътя към енергийна независимост:

Традиционни, но не и обикновени – соларните щори са разработени така, че да изглеждат като обикновени венециански щори и пасват идеално на всякакъв стил на обзавеждане. SolarGaps са единственото по рода си изобретение, което използва фотоволтаични модули за генериране на възобновяема електроенергия за дома или офиса. По този начин инвестицията се изплаща в пъти във времето.

Стандартни или по поръчка – предвижда се технологията да бъде изработвана във всякакви размери, като започнем от много малки и стигнем до изключително големи. Въпреки, че щорите са разработени в съответствие с широка гама прозорци, поръчковите варианти също няма да са изключение.

Лесен монтаж - инсталационният процес е достатъчно опростен, така че да се справим и сами, без помощта на квалифицирани лица. Соларните щори могат да се монтират от вътрешната или от външната страна на прозореца, като просто се инсталират над него с помощта на предвидени за целта скоби.

Контрол на консумацията - След като щорите бъдат включени, генерираната енергия може да се използва за захранване на един лаптоп или 30 LED крушки, а може и да се съхранява в батерии за бъдещи нужди. Един тристаен апартамент с източно изложение би могъл да произвежда до 600 W/h или около 4 kW на ден. В офис или търговско помещение генерираната енергия може да е 10 пъти повече. Удачно е съхранената в батериите енергия да се ползва през деня, когато тарифите за консумация са високи.

Устойчивост – външната част на щорите е изработена от изключително здрав алуминий. Когато става въпрос за устойчивост и предпазване на прозорците при екстремни климатични условия, SolarGaps нямат аналог на пазара. От компанията заявяват, че изобретението е преминало през редица тестове и работи ефективно при широк спектър от климатични условия и температури. При изработката са вложени фотоволтаични соларни клетки на американсксия производител SunPower, които имат продължителност на живот 25 години.Възможност за ръчно или мобилно управление. Иточник: www.solargaps.com


„Умни“ устройства - механизмът може да се управлява ръчно или чрез приложение за iOS и Android. Специализираният софтуер дава възможност на потребителите да отварят, затварят или променят ъгъла на щорите, а също така и да се информират за количеството генерирана енергия. Вграденият сензор за движение позволява настройка за автоматично отваряне на щорите, когато някой влезе в помещението. Лесно се интегрира и с устройства като Google Home, Echo и Nest за гласов контрол.

Производството на соларни щори все още прави първите си стъпки и за стартирането му тече кампания за набиране на средства в Kickstarter. Иновативната технология вече е оценена на 1 милион долара – завидна перспектива за едва прохождаща компания. За изработването на един комплект с размери 90/90 см. се влагат 390 долара, което формира едва половината от цената за крайния потребител. Изпълнителният директор твърди, че инвестицията се изплаща по-бързо в страните, където тарифите за потребление на електроенергия са високи.


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари