Шри Ланка – приказен рай от цветове, култура и приключения

Островната страна е пъстър калейдоскоп от древна култура, екзотични подправки и животински свят.
14.02.2017
Лилия Лозанова
624
туризъм, екскурзия, Шри Ланка, екзотика, остров
Шри Ланка е възможност да попаднете в истински земен рай.
Източник: www.leisure.com

Пътуването до Шри Ланка е възможност да попаднете в истински земен рай. Тук ви очакват самобитни местни традиции, древни храмове, красива дива природа и плажове с палми, облени от топлите води на Индийския океан.


Ако сте решите да посетите приказния остров, първо изберете подходящ туроператор- Chriss Air . След това ако се насочите към авиокомпания flydubai ще останете приятно изненадани, че обслужването надминава очакванията ви. Способността на авиокомпанията да посреща разнообразните нужди на своите пътници и туристи чрез достъпни и надеждни услуги, стои в основата на нейния бизнес модел. Вие не само спокойно ще се наслаждавате на пътуването към екзотичната държава, а и престоят на борда ще бъде прекрасно изживяване. То e ще прелюдия към удоволствията, които Ви очакват като кацнете на острова на чудесата.

Още първия ден ще усетите, че сте попаднали на уникално място - в старата столица на страната –  Коломбо. Градът може да бъде наречен „перлата на Индийския океан”- стара столица, важен административен център и стратегическо пристанище от 2000 години. В него се усеща точно онази пъстра и хармонична компилация oт култури, обичаи, които представят тази островна нация. Съвременното име на града е дадено от португалците през 1505 година. Смята се, че произлиза от синхалкското име Kola-amba-thota, което означава "пристанище с многолистни мангови дървета". Днес туристите остават очаровани от  колониалното наследство на Коломбо, от чудесните забележителности и възможностите за забавления и шопинг. Повечето разходки започват от стария търговски квартал, истински шедьовър на колониалната епоха. Голяма част от сградите са реставрирани и изглеждат така, както са изглеждали преди векове. Задължително включете в маршрута си зданието на парламента, храма „Ганешан”, градската зала и парка Вихарамадеви. Особено красив е и индуисткият храм „Муруган” в района на Слейв Айлънд. Не пропускайте крепостния град, холанската църква Wolvendaal Church, чиято сграда прилича на гръцки кръст, Джамията „Ул Алфар”.


Преминавайки към съвременната архитектура на този мегаполис, не бива да се подминават двете кули на Световния търговски център – един от най-разпознаваемите символи на Коломбо. Разходката по централните улици, из района на Канелените градини, ще ви порази с тази хармония между различни културни влияния, между древност и съвременност. Тук и на много други места в страната ще можете да разберете защо Шри Ланка е наречена острова на подправките. Но това, което смайва в страната е културното наследство, хармонично вписано в уникалната природа.


Скалното плато Сигирия съществува от около 7000 години.    Източник: www.travel.chrissair.com

Такъв пример е скалната крепост Сигирия – едно от онези незабравими места, които си струва да бъдат посетени поне веднъж в живота. Представете си живописна скала с врязана в нея скулптура на лъв, на върха на която има тайнствен кралски дворец. Сигирия с право е била смятана за осмото чудо на света и е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Основната част на тази забележителност е дворецът на великия владетел, заобиколен от красиви градини, езера, фонтани. За да се стигне до него, е било необходимо човек да се покатери по огромна и трудно проходима стълба, състояща се от 1360 стъпала. След като бъдат преодолени, той попада на една невероятна тераса с огромни мащаби. Огромен коридор въвежда пътешественика в кралските покои. Наречен е огледален, защото е направен от толкова полирани камъни, че човек може да се огледа в тях. Те са изумявали не само с красотата си, а и с майсторските фрески, част от които са запазени и до днес.


Сигирия с право е била смятана за осмото чудо на света.    Източник: www.manager.bg

Планината, върху която е построен дворецът, се нарича „лъвската планина"– животното е главният символ на страната. В подножието ѝ да бъде издълбан лъв, между чиито лапи тръгва стълба. Краят ѝ отвежда до басейна на краля, над които се издига и тронът му. Това място се казва „лъвските скали" и от него се открива невероятна панорама на гори, полета и малки езера.
Скалното плато Сигирия съществува от около 7 000 години, през 3 век пр. н.е. служи като скален манастир, който е резултат от даренията на сангха(будистки общности). Градските градини и дворецът се построени от Касапа 477-495 г. след н.е.

Древните исторически писания разказват за крал Касапа, който убил своя баща и се възкачил на престола, който бил предопределен за брат му Могалана. За да се спаси от преследващите го войски на Могалана, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил.
Скалната крепост удивлява с комбинацията от сгради и градини, пътеки, водни резервоари, съчетанието от симетрични и асиметрични елементи, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране.

Островната държава предлага невероятни възможности да се докоснете до уникалната й култура, всяко от които носи невероятни преживявания за посетителите. Дори само да изберете да посетите например градовете Полонаруа, Дамбула, Матале, Канди.


Град Полонаруа – средновековна столица и перла в короната на крал Паракрамабаху I.
Попаднали сте в запазен град с древни ступи, лунни камъни, красиви паркове, масивни сгради и внушителни паметници. Руините му са разпръснати сред обширен район с гори и могат да бъдат разгледани в рамките на един ден. Бил е ограден от три концентрично разположени религиозни сгради, които защитават кралския дворец. Тук са открити най-големите монументи, включително сградите на MenikVihara, RankotVihara, AlahanaPirivena и манастира Jetavana, невероятните статуи на Буда на Гал Вихара, извисяващият се храм Ланкатилака, величествената сграда на Камарата на съвета на краля. Сред атракциите са огромната статуя на най-великия крал на Полонарува - Паракрамабаху, голямото ‘EзероПаракрама’ – построен през 12ти век изкуствен воден резервоар.

Манастирският комплекс Гал Вихара е изсечен в скалите. До изкуствени пещери е положена монолитна статуя на лежащ Буда, която е дълга цели 15 метра. Друга забележителност на старинния град е храмът, известен с прозвището "Бисерът на Цейлон" или Ланкатилака. До античните забележителности има малък град, където туристите могат да намерят хотели, бутици и всичко от което се нуждаят.


Тук ви очакват самобитни местни традиции и древни храмове.    Източник: www.travel.chrissair.com

Пещерните храмове на Дамбула са грандиозен паметник на будизма.
Самият град Дамбула е разположен на около 20 км от Сигирия. В района има около 80 пещери, които са всъщност храмове за поклонения. Пет от тях са част от храмовия комплекс, създаден през 5 век сл. н.е. Някои от тях съществуват още от 1 в. пр.н.е., и са се използвали от местните монаси за медитация. Безспорно най-атрактивен е Златният храм на Дамбула, който е най-мащабният и най-запазеният в цяла Шри Ланка. Цели пет отделни пещерни храма влизат в състава на това свещено място. Във всеки от тях има множество хиндуистки и будистки стенописи и статуи. Те датират още от 12-13 в. като представят ликове на самия Буда, на същества, които сочат пътя към просветлението и на различни богове и крале. Таванът на Златния храм е покрит с уникални и сложни рисунки, олицетворяващи моменти от живота на Буда.

Матале – мястото, в което ще усетите уханието на острова сред екзотични растения и подправки.
Градът добива популярност, заради изобилието на засадени площи с подправки. Отглеждат се канела, карамфил, пипер, ванилия, кардамон и много други подправки. Тук се намира и „най-скъпото” дърво в света - сандаловото с кафяво-сив ствол, с множество гладки и гъвкави клони и приличащи на кожа, пурпурно-розови на цвят листа. Посетителите ще видят как растат тези плантации, ще научат за тяхното приложение и разбира се могат да си закупят от тях. Забележителностите на града са храма Алувихара, старата часовникова кула, старата гара и мемориала на въстаниците, от битката през 1848 г.

Друго място, в което можете да се насладите на ухания и цветове е Ботаническата градина в Параденя. Тя е създадена като градина за удоволствия от крал Синхала и по-късно е разширена и обогатена от британците. Разположена на площ от 147 акра, градината предлага невероятно разнообразие от дървета, растения и цветя.

В град Канди също може да се потопитен в една от най-големите ботанически градини в Азия.
Обаче градът е извесен не само със своята красота и живописна околност, а и като една от древните столици на острова. Популярен е като един от свещените будистки градове и е под егидата на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
Емблематичен е храмът на свещения зъб на Буда, който се намира в дворцовия комплекс. В храма се провеждат ежедневно религиозни церемонии, най-зрелищна и пищна е годишната молитва Есала Мангалая.
Други привлекателни места в древния град са музеят на скъпоценните камъни, езерото Канди и множество колониални сгради от XIX в., изградени във викториански стил. В градът ще можете да се насладите на прекрасната природа на Шри Ланка. Намира се в долина, насред зелени тропически плантации в хълмиста местност. Не можете да сте в Райския остров и да не видите животинския му свят. Възможностите да сторите това са разнообразни – да посетите приют за слонове или направо да се включите в сафари в Националния парк Минерия.


Минерия е най-голямото място за среща на азиатския слон в света.    Източник: www.chrissair.com

Приютът за слонове Пинавала е създаден през 1975 година с приютяването само на седем осиротели слончета. Днес някои от тях вече имат поколение, родено в приюта. Ще станете свидетели на грижите, които специалистите полагат за обитателите. Ще наблюдавате отблизо храненето на малките и ще присъствате на ежедневната слонска баня в реката наблизо. 
Сафари с джип в Националния парк Минерия е истинско приключение. Минерия е най-голямото известно място за среща на азиатския слон в света. През определени периоди се събират стада с до 300 слона, които могат да бъдат наблюдавани в рамките на няколко квадратни километра. В парка могат да бъдат видяни диви биволи, диви глигани, петнисти елени, ленивци, леопарди, крокодили, чакали, 9 вида амфибии, 25 вида влечуги, 160 вида птици, 26 вида риби, 78 вида пеперуди и др. Можете да снимате леопарди, елени, маймуни, индийски панголин, бодливо свинче и три вида мангусти. 

Националният парк е с площ от 8,889 дка
. Тропическият мусонен климат предоставя средна годишна температура 27 градуса по Целзий. Надморската височина е от 100 до 885 метра в горната част на връх Нилгала. Растителността наоколо е от тропически сухи смесени вечнозелени гори, изоставени земеделски земи, пасища и влажни зони


Пътуването до Шри Ланка ще ви остави незабравими спомени, защото предлага разнообразни преживявания, за всякакъв вкус. Няма как да не се съгласите с мнението на самия Марко Поло, която го нарича "най-красивият остров за своите размери".

 

+3
Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари