Шкафът за обувки – модерен…традиционен и винаги необходим

Шкафът за обувки е сред най-практичните мебели при обзавеждане на коридор.
15.09.2015
Румяна Бонева
2793
интериор, мебели, шкафчета, шкаф за обувки, органайзер за обувки
Източник: www.core77.com

Обожаваме обувките! И с още по-голяма сила това важи за дамите. Разполагаме с по няколко чифта за сезон – официални, ежедневни, модерни и ексцентрични. А често и такива, на които просто няма как да устоим, те сякаш ни „говорят“ от витрината...не,  че ще ги обуем повече от един път, но за нищо на света не бихме ги подминали. Според сезона, обувките които ползваме са толкова много, че неусетно задръстват входа на дома и тогава започваме да мислим за подходящо място за съхранението им. Да ги обособим в кътче, където едновременно ще ни бъде лесно да ги откриваме и в същото време ще се погрижим за запазване на доброто им качеството. Шкафът за обувки е сред най-практичните мебели при обзавеждане на коридор. Дори и когато разполагаме с подобна мебел в друга стая, шкафът за обувки в антрето си остава неизменно необходим, поради удобното си разположение и функционално предназначение. При избора на шкаф за обувки трябва да се съобразим с няколко основни аспекта, а именно – функционалнен и практичен дизайн, удобство при ползване, пестене на пространство и не на последно място стилна и съвременна визия.
Изборът се определя от наличното пространство
В случай,  че разполагаме с просторно антре,  спокойно бихме могли да си позволим по-обемна мебел с врати и чекмеджета. Този тип шкафове са изключително практични, поради това че конструкцията може да се изработи от еднакви или различни по размери шкафчета съобразно големината на обувките. Вратичките скриват съдържанието и спомагат за поддържана и подредена визия на помещението, като същевременно предпазват от натрупване на прах. Ако пък коридорът е тесен, добър вариант е да се спрем на хоризонтален шкаф с тънък профил, където да съхраняваме сезонни обувки.

Дизайн и конфигурации
Както може да се предположи в днешно време се предлагат всевъзможни разновидности и възможности за стандартна или нестандартна изработка на тази мебел. Често повечето клиенти предпочитат шкафът за обувки да е неразделна част от останалите мебели в антрето или хармонично да допълва визията им. Шкафовете за обувки могат да се изпълнят в разнообразни размери според големината на наличното пространство, а също така и в нестандартни форми, следвайки линията и характерните архитектурни особености. Обичайните конфигурации шкафове са с две вратички, с две вратички и чекмеджета, само с врати или само с чекмеджета, а също така и други разновидности според желаната вместимост. При вариантът с чекмеджета може да се предвиди механизъм с плавно или телескопично отваряне.


Да закачим обувките на стената.  www.pinterest.com

Външното и вътрешното разположение при всеки един шкаф също може да варират в зависимост от конкретните предпочитания. Шкафовете за обувки може да са статични /на ниски или високи крачета/ или стенни. За препоръчване е шкафът да е изработен от надеждни материали и да е добре закрепен при монтажа, с оглед на количеството тежест, която ще поема и създаваното напрежение при отваряне и затваряне. Подобна мебел може да се изпълни в класически или модерен, съвременен дизайн според конкретната идея на интериора. Когато шкафът за обувки  представлява самостоятелна мебел, добре е основният цвят да съвпада или цветово да се допълва с разцветките на останалите мебели в антрето. Това се отнася и за обкова на шкафа, като е добре да бъде изпълнен в сходен материал и цвят с дръжките на останалите мебели.

Всеки от нас е добре запознат със стандартните изработки на шкафове за обувки или пък е открил практично място в дома си за съхранението им – било то на скрити зад вратата рафтове или монтирани специално за целта органайзери. В следващите редове ще поговорим за някои по-интересни и ексцентрични решения за уютно място за нашите обувки:

Малки и големи шкафчета
Подобни шкафчета са изключително практични и ако разполагаме с такива в дома си може да сме убедени, че няма да се препъваме в разпилените обувки. Оригиналното решение е взаимствано от идеята за многофункционални кутии, поставени една над друга. Конфигурацията е изградна от много на брой, различни по размер шкафчета с прозрачен фронт. Падащите вратички позволяват без усилия да приберем обувки и в най-долните шкафове, а стъклената повърхност помага бързо да открием желания чифт. Отделенията са с различни размери за съхранение на малки и големи обувки. Този вариант е удачно решение за защита на обувките от прах. Трябва обаче да имаме предвид, че за монтирането му е неоходимо да разполагаме с повече пространство.


Шкаф-пейка с ракла. Източник: www.core77.com

Шкаф - пейка с ракла
Виждали сме подобни шкафове за обувки по-често в правоъгълна, но също така и в овална или кръгла форма. Обувките са скрити от погледа ни и отлично защитени от натрупване на прах. В повечето случаи отварящата се ракла на кръглите е снабдена с джобчета от плат, където да поставим обувките. Тази опция обаче не е особено практична, поради това че централната част остава незаета. При правоъгълният шкаф в раклата са обособени различни отделения с формата на кубове. Голяма част от потребителите залагат на този вариант, тъй като го намират за по-функционален и удобен за използване. Този шкаф е подходящ дори и за малки помещения, тъй като спестява пространство, а също така предствалява удобно място за сядане, благодарение на меката си тапицирана повърхност. Достатъчно е над него да разположим огледало и интересна закачалка и ще разполагаме с всичко необходимо за едно малко антре.Шкаф - въртележка Мързеливата Сюзън. Източник: www.core77.com

Шкаф – въртележка „Мързеливата Сюзън“
Този шкаф е удачно решение за малки помещения. Може да го разположим в удобен за ползване кът в антрето, а въртящият механизъм позволява с едно завъртане да изберем желаният чифт. Конструкцията е изградена от няколко нива, като може да се предвиди отделенията на всяко ниво да са с различна големина за съхранение на големи и малки обувки. Малките палавници със сигурност ще се забавляват с подобно съоръжение в дома, а в закачливата детска игра ще придобият и полезни навици. Като недостатък може да се отбележи не особено надеждната защита на обувките от прах. Би било добра идея обаче,  ако го вместим под функционален за целта плот, така че откритите отделения да са по-малко на брой.
Въртящото колело е отлично решение за сезонни обувки. Източник:www.core77.com

Въртящо колело
Това интересно изобретение е страхотна идея за съхранение на сезонни обувки. Представлява въртящо колело с вертикална ориентация и съответно е подходящо за пространства, в които хоризонтално въртящите шкафове не са приложими. Снабдено е с подвижни колелца и лесно  може да се придвижи от едно място на друго. Отделенията са разграничени посредством плоскости, а цялото колело е с прозрачна обвивка за улеснение в откриването на обувките и за защита от прах и замърсявания. Тъй като не бива да поставяме вътре мокри и изцапани обувки, въртящото колело не е удачен вариант за всекидневна употреба. Представлява отлично решение обаче за чифтовете, които няма да ползваме през определен сезон. В този случай спокойно може да ги почистим и съхраним за подходящ период от време.Органайзер J-me за обувки с ток www.contemporaryheaven.fr

Органайзер за обувки J-me
Оригинално и стилно решение за съвременния дом, този органайзер е изработен в два модела. Единият вариант е подходящ за поставяне на всякакви обуви, а другият е специално изработен за обувки с ток. Той е практичен и почти незабележим, а обувките сякаш висят свободно на стената. Изработката е от неръждаема стомана с различни по вид покрития. Стативът за обувки без ток се предлага в две дължини – за поместване съответно на три или шест чифта обувки. Често потребителите монтират две от съоръженията едно върху друго. Тази опция спестява значително място, пред употребата на какъвто и да е друг шкаф и поради това е приложима за малки помещения навсякъде в дома. Ако обаче, имаме домашни животни винаги ще има опасност те да играят с обувките, или дори да ги скъсат. Затова е добре да поставим съоръжението на трудно достижимо място, където обаче, едва ли ще ни бъде удобно да го използваме по предназначение.Единичен органайзер за обувки ZJUP. Източник: www.core77.com

Стенен органайзер за обувки Z JUP- Изработен от Harrit Sorensen, този модел съчетава практичност и функционалност. Подходящ е за поставяне на обувки в своеобразни форми и размери. Основното предназначение на този  органайзер е да защитава стената от замърсявания. Снабден е с пластмасова лента без пружинен натяг, която държи обувките на място, без да оказва натиск върху тях. Това решение също е изключително подходящо за малки пространства. Като недостатък може да се отбележи възможността да поставим само един определен чифт на един държач. Поради това този вариант няма да е удачно решение за големи фамилии или пък може да се монтира като допълнителни зони в комбинация с подходящ по-голям шкаф за обувки.

Мебелите за съхранение на обувки нямат кой знае каква дългогодишна история и въпреки това добре познатите рафтове, пейки с ракли и разнообразни шкафове пристъстват в почти всеки дом. Съвременните модерни изработки са минималистични и оргинални, но трябва да се отбележи, че едва след известен етап на усъвършенстване може да се въприемат за практични съобразно присъщите ни класически нагласи.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари