Шкафът за обувки - да сложим ред в хаоса с обувките!

Съвременните интериорни решения предлагат разнообразие от мебели, които да използвате за подреждане на обувките.
05.09.2023
Мила Стоянова
864
интериор, антре, шкаф за обувки, мебели за антре
Шкаф за обувки Олиен.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Ако сте жена, то пространството за любимите Ви обувки никога няма да бъде достатъчно. Ако сте мъж, няма да е проблем да изкарате само три „редовни“ чифта за сезона на преден план, но ще имате нужда от пространство и за останалите, нали?

Ако сте семейство с деца ситуацията се усложнява драстично. Толкова много обувки имат нужда от личното си пространство, а мястото в антрето сякаш е най-малкото на света. Да, тревогите Ви не са неоснователни, особено когато не можете да отворите входната врата, защото подът Ви е покрит с....обувки. Накъдето и да се обърнете, те сякаш са навсякъде. 


Шкаф за обувки Беко.     Източник: www.videnov.bg 

Време е да сложите ред в хаоса с обувките! И всъщност, това не е толкова трудна задача. Съвременните интериорни решения предлагат разнообразие от мебели, които да използвате за тази цел. Вече не е нужно да се придържате към точно определен тип шкаф.

На първо място: очертайте точно и ясно потребностите си

Както споменахме и в началото, броят на членовете на домакинството определя и нуждата от пространство за съхранение на Вашите обувки. В зависимост от това, шкафът може да е с две или повече отделения, с надстройка или просто няколко шкафа.


Шкаф за обувки Алико, бяло, гланц.     Източник: www.videnov.bg

Все пак не е нужно да съберете всички налични обувки в един шкаф. Бихте могли да извадите най-носените, а останалите да си стоят в своите кутии, прибрани в други гардероби или килерни пространства.

Съобразете се с пространството

Вашето антре навярно не е най-голямото помещение в дома. Дори и да не е така, едва ли искате шкафът Ви за обувки да заеме цялото му пространство. Съобразете се с това, когато правите своя избор. За най-малките антрета препоръчваме високите вертикални шкафове за обувки, които могат да приберат максимално много от тях. Окачени на стената и с нужния брой отделения, те са чудесна мебел за спестяване на пространство.


Шкаф за обувки Санте, дъб сонома.     Източник: www.videnov.bg

Класическият шкаф с рафтове и вратички също е добър вариант и особено подходящ за ботуши и кубинки с висока яка. Бихте могли да го преустроявате според сезона. Например, за всички без зимата можете да добавите допълнителни  рафтове, а когато дойде време за високите Ви зимни ботуши, просто махате рафтовете и си освобождавате пространство за тях.

Подходящият вариант трябва да отговори на нуждите Ви
Видове шкафове за обувки


Шкафът за обувки не винаги е самостоятелен. Той не рядко е част от колекция мебели за антре или портманто. Може също да е елемент от обща конструкция или да бъде разположен самостоятелно.

Мебели за антре Бронкс М15.     Източник: www.videnov.bg 

В зависимост от нуждите Ви можете да подберете подходящия вариант. Както вече споменахме, мебелите с хоризонтални рафтове са по-практични за обувките с висок борд. От друга страна, шкафовете с падащи рафтове осигуряват повече място за съхранение за класическите Ви модели. Има и комбинирани варианти, както и такива с допълнително отделение или чекмедже, в което можете да сложите някои почистващи гъби и спрейове за поддръжка. Някои модели се предлагат без гръб с цел по-добра вентилация на съхраняваните в тях обувки. 


Шкаф за обувки Камино.     Източник: www.videnov.bg 

Етажерката за обувки също е доста предпочитан вариант. На нея бихте могли да сложите Вашите домашни пантофи, както и други по-ежедневни аксесоари. Те са изключително подходящи и за помещенията, превърнати в отделен дрешник. Комбинацията на етажерка с пейка е практична, защото ни носи удобство и винаги има къде да поседнем, когато се преобуваме.

Като цяло новите модели залагат не само на пространството за съхранение, но и на съпътстващите удобства. Това може да бъде допълнителна повърхност, на която да сложим лични вещи и аксесоари като чанти, шапки, ръкавици, ключове и други. Или удобна и мека дамаска за сядане.


Шкаф за обувки Сами.     Източник: www.videnov.bg 

Откритите модели шкафове за обувки не са рядкост. Те са предпочитани за съхранение на ежедневните ни обувки. Хората ги избират с цел удобство и по-добра вентилация.

Избор на дизайн

Антрето е входът за нашия дом. То дава представа за цялото ни жилище и интериор, за неговия стил и хармония. Добре е и тук да бъдем внимателни в избора си и да обърнем внимание не само на функционалността на мебелите. 


Шкаф за обувки Преси.     Източник: www.videnov.bg 

Шкафът за обувки може да бъде дискретно поставен и свободно стоящ някъде в коридора или да бъде окачен на стена, но може да бъде и доста по-екстравагантен. Моделите с дървени крачета говорят, че собственика има отношение към детайлите. Ако търсите модерна и семпла елегантност бихте могли да заложите на модели с плитка дълбочина и без дръжки. За „отворения“ тип жилища, при които няма обособено отделно антре, шкафът за обувки трябва да следва линията на интериора на главното помещение.


Шкаф за обувки Алико.    Източник: www.videnov.bg 

Когато избирате отделен шкаф за обувки, имате свободата да го комбинирате с различни интериорни аксесоари като закачалка, огледало, етажерка или поставка за чадъри. Така Вашето антре може да се превърне в малък оазис със собствен отличителен стил и практичен интериор.

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари