Чорбаджи-петровата къща - сполучлива реновация

Къщата за гости “Чорбаджи Петър” е изцяло обновена възрожденска къща с уникално съчетание на духа на миналото и начина на живот в настоящето.
08.07.2010
сп. “Още за къщата"
86
къща, възрожденска къща, архитектура, двор, градина
Къщата за гости “Чорбаджи Петър”
Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Къщата за гости “Чорбаджи Петър” е изцяло обновена възрожденска къща с уникално съчетание на духа на миналото и начина на живот в настоящето.
Сегашното ґ предназначение е да бъде база за селски туризъм и отдих. Във връзка с това към стаите допълниелно са изградени бани с тоалетни.
По еркера на къщата е реализирано едно разширение. Спестена е част от дървената обшивка на горното ниво на фасадата.
Покривът е възстановен със стара турска керемида в автентичен вид.
За да няма отичане на дъждовните води по цялата периферия на покрива както е в старите, къщи по козирката е монтиран улук и водосточни тръби. Този факт е неизбежен, въпреки че не съответства на старата архитектура.
Дворът и интериорът на къщата са в традицията на възрожденския стил и патриархалния бит. В оградения са каменни дувари просторен двор, сред нацъфтелите мушката и рози, е лятната градина с румоляща чешма и черешово топче, барбекю-кът и традиционна селска пещ под дебелата сянка на лозницата.
Очарованието на къщата за гости “Чорбаджи Петър” се допълва от топлината и гостоприемството на нейните стопани в прохладната лятна вечер или в задушевната атмосфера край камината.

+1
Автор: сп. “Още за къщата"
Закони Нормативна база Коментари