Чорбаджи Петровата къща - сполучлива реновация

Къщата за гости “Чорбаджи Петър” е изцяло обновена възрожденска къща с уникално съчетание на духа на миналото и начина на живот в настоящето.
15.05.2006
“Още за къщата"
870
къща, градина, двор, архитектура, възрожденска къща
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев

Къщата за гости “Чорбаджи Петър”, която се намира в с. Медвен е изцяло обновена възрожденска къща с уникално съчетание на духа на миналото и начина на живот в настоящето.
 


Къщата преди реновацията.


Сегашното ѝ предназначение е да бъде база за селски туризъм и отдих. Във връзка с това към стаите допълниелно са изградени бани с тоалетни.
 


 
Собствениците Петър и Милка Миланови, максимално са съхранили автентичния вид на къщата.
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


По еркера на къщата е реализирано едно разширение. Спестена е част от дървената обшивка на горното ниво на фасадата.Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


Покривът е възстановен със стара турска керемида в автентичен вид.
За да няма отичане на дъждовните води по цялата периферия на покрива както е в старите, къщи по козирката е монтиран улук и водосточни тръби. Този факт е неизбежен, въпреки че не съответства на старата архитектура.


 
Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


Дворът и интериорът на къщата са в традицията на възрожденския стил и патриархалния бит. В оградения са каменни дувари просторен двор, сред нацъфтелите мушката и рози, е лятната градина с румоляща чешма и черешово топче, барбекю-кът и традиционна селска пещ под дебелата сянка на лозницата.
 


 
Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


Очарованието на къщата за гости “Чорбаджи Петър” се допълва от топлината и гостоприемството на нейните стопани в прохладната лятна вечер или в задушевната атмосфера край камината.
 


Автор: “Още за къщата"
Закони Нормативна база Коментари