Чист обем с богати пространства върху тесен стръмен парцел

Дизайнът следва постулатите на модернизма: равни плоскости и гладки повърхности, индустриален дизайн, прозрачност и откритост, визуална връзка с пейзажа, общо пространство, покривна тераса.
15.11.2015
арх. Анета Трифонова
972
къща, сграда, жилище, архитектура, тесен парцел
Поглед към дневната от кухнята
Източник: www.archdaily.com

Автор на проекта: Pb Elemental Architecture
Местоположение: Сиатъл, щат Вашингтон, САЩ
Строителен инженер: Pangeo
Озеленяване: Volz Landscaping
Разгъната площ: 335 кв.м
Площ на парцела: 273 кв.м
Изпълнение: 2008 г


Разположение.
Къщата проектирана от Pb Elemental Architecture се намира в източния район „Маунт Бейкър“ на Сиатъл, носещ името на едноименния три-хилядник - активен вулкан който се издига на сто км североизточно от града. Тази част по бреговете на езерото Вашингтон има характера на потънала в зеленина вилна зона с живописни дървени къщи по хоризонталите на терена. Новият драматичен обем в сдържан модернистичен стил е кацнал на склона високо над улицата под него. Отправната точка на дизайна е стръмния терен заедно с тесния парцел (273 кв.м с лице 9 м) ориентиран изток-запад с възможен достъп от две улица. Къщата се разполагат с дължината си напречно на склона, като първите два етажа са вкопани в задната си част, а третият излиза на нивото на горната алея, където е гаража. 


   
Фасада към улицата. Източник: www.archdaily.com                                            Поглед от долната улица. Източник: www.archdaily.com


Подобни хълмисти терени има и в наши градове, примерно хан „Хаджи Николи“ във Велико Търново също има достъп от две улици от първи и трети етаж. Решението доразвива идеите на ранните модернисти от началото на миналия век за минималистични редови жилища (на Я. Ауд във Вайсенхоф), както и икономичните апартаментни решения във високи жилищни сгради с общ коридор-улица през 1 или 2 етажа. Въпреки че къщата в Сиатъл е самостоятелна сграда, тя успява да постигне тяхната икономичност и да добави местни преимущества, като улови гледките над околните покриви с остъкления от пода до тавана и покривна тераса.


Пространствено решение
Дизайнът следва постулатите на модернизма: равни плоскости и гладки повърхности, индустриален дизайн, прозрачност и откритост, визуална връзка с пейзажа, общо пространство, покривна тераса, отдръпване на приземния етаж. Освен това, детайлите принадлежат на 21 век със своето технологично съвършенство.  


Покривна тераса. Източник: www.archdaily.com

Къщата с разгъната площ 335 кв.м включва най-общо: мезонет с дневна част, кабинет и три спални, разположен на горните два етажа заедно с гаража за две коли, чийто покрив е обширна тераса на най-високото ниво. Освен това, къщата включва самостоятелно студио с една спалня на приземното ниво, обгърнато от стъпаловиден двор изрязан в терена. Трите етажа са свързани с едно-раменни стълби и могат да се използват гъвкаво като общо домакинство или да се разделят на две самостоятелни жилища с отделен достъп.   


Студио на първо ниво. Източник: www.archdaily.com


Студиото на първо ниво е разположено високо над долната улица, което налага преодоляването на петнадесет стъпала до входа. Приземният етаж е силно отдръпнат навътре, за да осигури покрив над тясната дворна тераса при честите валежи. Дневната е разположена в предната част, а на пет стъпала по-високо следват кухня-трапезария, спалня и баня. По този начин кътовете получават различна височина в полза на дневната, както и обща голяма витрина на югоизток. Различните нива обогатяват пространството, като връзката с терасата се осъществява на две места, заедно с разнообразни възможности за използването на сравнително малката площ.


Излизане на терена. Източник: www.archdaily.com

Основното жилище е достъпно от горната алея през гаража на трето ниво. Дневната част е високо три метра общо пространство, в което се разполагат последователно кът за сядане с камина, трапезария, кухня с островен плот и кабинет. Зад тях е залепен гаражът. Остъкляването по предната фасада от пода до тавана увеличава зрително размерите на дневната. То е подпомогнато от страничните прозорци и шлицове по дългите стени, които са добре обмислени за да осигурят максимално ослънчаване, осветяване и особено важните близки и далечни гледки - богатството на този терен. Камината в ъгъла стопля атмосферата през влажните и хладни нощи.


  Поглед към стълби от горната дневна.                                               Родителската спалня на второ ниво. Източник: www.archdaily.com


Долното ниво, свързано с едно-раменна стълба, е предназначено за спалните с височина 2.50 м.  Родителската спалня разполага с голям дрешник и баня, но основното ù богатство е изцяло остъклената предна стена с прекрасна гледка. Малките спални делят обща баня. 


Кухнята на трето ниво. Източник: www.archdaily.com

Материали и изпълнение
Материалите и обзавеждането са издържани в духа на модерната архитектура от началото на 20 век – сдържано но богато с емблематичните мебели на ранните модернисти. Стените са гладки бели плоскости с експонирани в тях гледки или напълно остъклени, каквато е предната фасада на всички етажи. Таваните са също равни и бели с вградено осветление тип „луни”. Подовото покритие е два вида: шлайфан бетон в дневна-трапезария-кухня; дървен под за втори етаж със спалните, стълбите и декинг за терасата.


Дневната. Източник: www.archdaily.com


Обзавеждането е също с гладки плоскости от светло или тъмно дърво, кожен черен диван, тръбна мебел, маса от метал и стъкло, столове тип Мийс ван дер Рое; стоманените повърхности на кухненското обзавеждане адресират решението в сегашно време. Обзавеждането е чисто и функционално - губи се разликата между жилище и офис, кухня и дневна, вътре и вън и то става универсално. За това допринася и обработката на повърхностите и детайлите по перфектна технология и изпълнение.


Оформяне на фасади
Структурата е замислена да съвместява трите етажа, всеки от които съдържа уникална програма. За фасадните елементи са използвани няколко материала – едро-размерни облицовъчни плоскости на циментова основа, светъл кедър или тъмен сайдинг, както и видим бетон за подпорните стени и парапети по терена. За да се подчертаят горните два етажа, те са обхванати в обща издължена кутия от тъмна фасадна дървена облицовка, включваща изцяло дългата северна странична фасада и дори тавана на първи етаж. 


Така изградената къща представлява единно цяло, създадено с наглед малко художествени средства, но богато като пространства. Тя използва пълноценно трудния малък терен и успява да приобщи богатите гледки наоколо. Освен това, сградата може да се използва гъвкаво според нуждите за едно или две отделни жилища.   


 


 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари