Чинкуе Терре – пет приказни земи между небето и морето

Селцата са райско място на брега на Лигурско море, застинали в безвремие. Пъстрите мозайки от пастелни къщи са надвиснали над изумрудените води.
15.06.2016
Лилия Лозанова
47
Чинкуе Терре, Италия, Италианската ривиера, туризъм
Чинкуе Терре – пет приказни земи между небето и морето в Италия
Източник: www.worldfortravel.com

С каквито и имена да са наречени петте рибарски селца, включени в защитената от Юнеско територия Чинкуе Терре, не могат да предадат красотата им. Те са известни като "Ривиерата на цветята" и населените места между морето и небето. В превод названието на резервата в Италия означава „петте земи”, които приличат на приказка.
Очарованието им се дължи на ….безвремието на тези места, съхранили автентичния си вид десетилетия. Пъстра мозайка от пастелни къщи са накацали по високите хълмове. Под тях са причудливи черни скали, плискани от изумрудените води на Лигурско море. Между тях са зелените възвишения, чиято буйна растителност се нарушава само от стъпаловидно наредените градинки. Стъпаловидните тераси са изградени без цимент. Склоновете са прилежно терасирани и засадени с маслинови и лимонови дръвчета, с лозя, от които се прави местното сладко вино „шакетра”.

Лигурската Ривиера е отлична отправна точка за опознаване на района и организиране на еднодневни екскурзии до  Генуа, Портофино, Торино, Алба, Канели и дори Лазурния бряг – Ница, Кан, Монако... 
Най-добрите предложения за Почивки в Италия и Лигурско море.
Хотел по програмата за почивка на Лигурската Ривиера.
Населените места, които са сред атракциите на Италианската Ривиера, имат благозвучни названия - Монтеросо ал маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре.

Векове наред селцата са били достъпни само с лодка откъм  морето или с магаре по стръмните склонове през планините.
Днес в тях няма автомобилен транспорт, защото е забранен в този резерват под егидата на ЮНЕСКО. По склоновете се вие автомобилен път, който е с абсурдно остри завои и по труден терен. Посетителите на това приказно място избират трите начина за придвижване – с влак, с корабче и пеша по панорамен планински маршрут с обща дължина 11,5км. Разходката по старата магарешка пътека в Чинкуе Тере привлича хиляди туристи от цял свят и изминаването й е за един ден пеша. Общата й дължина е 11,5 км., но предлага фантастични гледки.
Обаче пътуването с корабче до всяко едно от  тях предоставя незабравимо преживяване.
Тръгва се от пристанище на Италианската Ривиера, като придвижването продължава около 20-30 минути до всяко поредно рибарско селце. Почти на всеки 40 минути идва малък плавателен съд за следващото. Гледката от палубата поразява с невероятното съчетание между зелени възвишения и кристално синя морска вода. Като приближите населените места, направо ще ахнете. Сгушените къщи са в пастелно розово, синьо и охра, спускат се съвсем до брега сред назъбени скали, или са кацнали по склонове със зашеметителен изглед отвисоко.
Първото населено място по нашия маршрут е Монтеросо ал Маре, то е най-голямото и любимото на всички туристи.
Следващото - Вернаца е събрало в себе си освен природните красоти, и куп исторически забележителности. Тук може да видите построената от морски замък през 14 век църква Санта Маргарита Д‘Антиохия и замъка Дория, издигнат през 11 век.
В Манарола пък впечатлява импровизираното пристанище върху купчина голи скали. Мъничкият град е нещо, което трябва бъде видяно – смесица от пастелни къщи, които се изкачват нагоре по стената на мрачната стръмна скала, близо до най-плодородните лозя. Тази малка област е известна не с едно, а с две специални вина - бяло Чинкуе Терре, сухо, кисело съчетание на три различни сорта грозде, и sciacchetr – много сладко десертно вино – късна реколта - обикновено пазено за специални случаи. В много ресторантчета можете да опитате прекрасно приготвена храна с морски специалитети.
Въпреки липсата на плаж и на всички удобства на модерните курорти, това е една от най-предпочитаните дестинации на Италианската Ривиера. Тъй като до Чинкуе Терре не може да се стигне с кола, италианските власти съветват туристите да оставят автомобилите си в град Специя и от там да хванат влак до което и да от петте селища.
Частният плаж, Джувано в Манарола  е изключително приятно място за почивка. 
Не е лесно да се открие: нагоре и вдясно от железопътната платформа, надолу по трудна стълба, следвайте крайбрежна тухлена стена. После вървите през частно лозе, извисяващо се над два необикновени плажа. Само за 5 евро можете да се печете на слънце в този малък рай.
Упоритостта на местните, сякаш нарочно наредили лодките си върху сухите скали, е неразбираема при хубаво време и спокойно море. Но истинският ужас настъпва, когато бурните вълни и вятърът започнат да се разбиват в бреговете.
Следващото село Верназа е може би най-привлекателното в Чинкуе Терре. Всичко от неговите исторически атракции и размери правят този пристанищен град безспорно най-приятен от петте селца. Там можете да обядвате в заведение на главния площад.
Непременно посетете църквата Santa Margherita d'Antiocha. Построена е през 1318 г. от морски камък със странна фасада, която изглежда все едно е обърнала гръб на площада. Интересни са наблюдателните кули от ХІ век Castello Doria, от където можете да се насладите на чудесните гледки на целия регион.
Няма да сбъркате, ако починете и хапнете в La Cantina del Molo – високо разположена енотека, където се продават чудесни деликатеси и най-вече вина от собствени лозя.
За туристите Верназа прилича на умален, провинциален вариант на Венеция. Местните хора и днес използват малки лодки, за да да се придвижват, така както са правели в миналото техните предци.
Последното селище от нашата обиколка е Риомаджоре, което е най-голямото. 
Тук не пропускайте да видите замъка, църквата Сан Джовани Батиста и Светилището на Дева Мария от Монтенеро. То е най-южната точка, от него тръгва Пътеката на любовта (Виа дел’аморе), която е много романтична. Докато минавате по нея, можете с любимия да „заключите” на парапета катинарче, на което сте написали имената си, като според вярванията така любовта ви ще бъде вечна.
Любовният маршрут е първата част от Sentiero Azzurro или Синият път. 
Той се изминава за пет часа пеша и свързва всички пет селца. Този участък е крайбрежна алея, издълбана в планината почти век по-рано. Вдъхновяващите гледки и романтичните скрити местенца са му донесли поетичното название.
Ако не сте с група, постарайте се да разгледате рибарските селища поне за два дни. Отдалеч много си приличат и първото усещане след посещението им е все едно гледаш пъстър калейдоскоп. Насладете се на спретнатите малки пристанища с разноцветни лодки на местните рибари. Над главите ви по тесните, стръмни улички виси разноцветно пране, а пред къщите се вият розови храсти и са подредени саксии с цветя.
Неслучайно Чинкуе Терре се намира в прочутия Залив на Поетите, където Байрон, Мери Шели и Пърси Шели са черпели вдъхновение.
Както и да се нарича това прекрасно място - Петте земи или Ривиерата на цветята, човек дълго време не може да се наслади на уникалната му красота.
За Александър Тур
Александър Тур Къмпани ООД, водещ туроператор за Почивки в Италия, вече повече от 25 години предлага богат опит, партньорство и качество при организирането на пътувания. Александър Тур се отличава с екип от квалифицирани специалисти в туристическия бранш, които предлагат високо качество на услугите, перфектна организация и обслужване, на което можете да се доверите. 
 

+5
Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари