Честото проветряване държи плесента далеч от вкъщи

Четиричленно семейство произвежда чрез готвене, миене, дишане всеки ден между 10-12 л.водни пари в дома.
14.01.2015
Константин ДИМОВ
358
плесен, мухъл, дограма, плесен в жилището, гъбички
Преценете дали можете сами да се справите с мухъла или ви трябва специалист.
Източник: www.heimwerker-tipps.net

Появи ли се веднъж плесента, разпространява се и се настанява трайно, особено, ако човек не предприеме нищо срещу нея. Как да почистим жилището си сами от мухъл?
Първото е да преценим може ли с домашни, подръчни средства сами да се справим с гадните гъбички, а после каква профилактика да направим, така че да не се появяват повече, а също и кога е необходимо да се намеси професионалист.
Малките поражения от плесен могат бързо и лесно да бъдат отстранени. Ако са засегнати наистина обширни площи, то потърсете помощ от специалист, съветва http://www.berlin.de/. Особено, ако гъбичките са на площ по-голяма от 1 кв.м., тогава трябва да се обадите на специализирана фирма.
Липсващата обмяна на въздуха подпомага растежа на плесен. Тя расте винаги там, където има достатъчно влажност в жилището, където мухълът бързо се образува – например силиконови фуги в банята, ъглите на външните стени, стената зад мебелите в спалнята, в мазето, около дограмата.
1. Запомнете: появята на гъбички се дължи на лошо проветряване на помещенията. Обаче често и самите житейски условия създават предпоставка за тяхната поява. Едно 4- членно семейство произвежда чрез готвене, миене, дишане всеки ден между 10-12 л.водни изпарения.
2. Твърде малко проветряване на въздуха често е грешката, която се прави, наред с липсващо проветряване в някои сгради, към тях се добавя и малко отопление, лоша топлоизолация. Но и при т.нар. „топли връзки", от неуплътнени места и начупвания във фасадата или в покрива може да проникне влага в жилището.
3. При аварии – пропуквания на тръби и дупки в тавана, водата влиза лесно.
В битката срещу плесените е желателно да носите предпазно облекло- нещо, което редовно се подценява. Абсолютно задължителни са ръкавиците и маските за лице, по възможност носете и очила. Първото, с което трябва да започнете е да отворите прозорците. Чак тогава започнете засегнатите места да забърсвате многократно с напоен парцал или гъба. След приключване на чистенето ги сложете в отделна торбичка, преди да ги хвърлите в домашната кофа за смет или голямата торба за боклука.
Още съвети:

  • Вземете 70% спирт, ако разпространението на гъбичките е малко и повърхностно, отстраняването им ще бъде безпроблемно. За тази цел е добре да купите т.нар. медицински спирт.
  • Кислородната водата е друг убиец на мухъла у дома. Силно концентрираният спирт също е добър помощник в битката.
  • Избягвайте съдържащи хлор почистващи средства, тъй като техните изпарения могат да провокират дразнения по лигавиците на очите и устата.
  • С оцет също може да се отървете от плесента. Противогъбичното действие обаче, помага само върху метални и керамични повърхности.
  • В профилактиката най-лесните и ефективни правила се свеждат до продължително проветряване и добро отопление на помещенията. Проветрявайте правилно: сутрин и вечер  дръжте отворен прозореца поне 5-10 мин. Нагласете стайния термостат на такава температура в стаята, каквато харесвате и повече не го променяйте.
  • След като сте се изкъпали оставете вратата на банята затворена. В противен случай водните пари ще се разпространят в жилището. Ако в банята нямате прозорци, по-добре е да контролирате редовно проветряването през шахтата.
  • Всяко помещение вкъщи е добре поотделно да проветрявате и отоплявате.
+1
Автор: Константин ДИМОВ

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари