Чемширът, храстът с ненадмината здравина

Ако е отгледан в гърне или в саксия, може да го присадите по всяко време на годината
15.10.2015
Константин Димов
308
озеленяване, градина, ландшафт, чемшир
Обществените паркове го предпочитат
Източник: www.bythedart.co.uk

Днес има повече от 60 сорта чемшир (Buxus sempervirens), които се различават по цвят, разстояния между цветчетата и пр. 

Дървесината му се слави с ненадминатата си здравина в Европа, а също и с хомогенността си. Ценен още от древността, днес той се използва не само в ландшафната архитектура, но и за дърворезба. Подходящ още за направата на фигурки за шах и за дървени духови инструменти (цигулки и др). За келтите чемширът е бил свещено дърво.

Както тиса, чемширът е класическо растение за оформяне, което се практикувало от римляните, а вероятно и още по-рано. В Средновековието изкуството било възобновено, през 16-и век било на мода, утвърдило се отново през 19-и век и днес се възвръща. В Англия има традиция в оформянето на най-различни фигури от чемшир (като спирала, топки, конуси, пирамиди, гъби, високи стъбла и скулптури от чемшир като пилета, лебеди и зайци), докато във Франция подрязването се прави орнаментално.

В хомеопатията днес се използва при ревматизъм, преди са го използвали при кашлица, заболявания на червата и стомаха, както и при малария (сравняват го като средство срещу болестта с хинина).

Съвети:

Кое местоположение е най-доброто за чемшира?

1. Той вирее най-добре върху глинени и пясъчни почви
, богати на хумус, а също и в саксия с пръст за цветя, която можете да си купите в търговската мрежа.

2. Засадете го на неветровито място, което се огрява от слънцето, в най-лошия случай - върху полусенчест терен, съветва специализираният градинарски сайт www.buchsbaumshop.de. Много горещи и много тъмни места чемширът не ги понася добре.

3. Твърде сенчести и влажни терени увеличават риска от появата на гъбички по храста. Нападат ги чемширена бълха и галици, но само ако е много сухо. Предпазвайте ги и от Щитоносни въшки.

4.Тъй като растението има плоски корени, не го садете в близост до други растения, тъй като това може да му навреди. Може да презимува на открито без някаква зимна защита, но трябва да бъде предпазван от слънце. В по-топли дни се полива с хладка вода. Тъй като чемширът е дълголетен, подрязаните растения може да се засаждат в ценни старинни съдове, които поради презимуването трябва да бъдат студоустойчиви.

5.Трябва да се има предвид, че чемшира е силно отровен, особено листата, които съдържат отровни алкалоиди. Бъдете изключително внимателни с използването на този вид, ако имате малки деца в дома.

Коя почва е най-подходяща?

- За оптимален растеж чемширът има нужда от Ph между 7-8, т.е слабо основна почва. Затова всяка година, го варосвайте.

- Засаждайте в добре дренирани почви. Ако е отгледан в гърне или в саксия, може да го присадите по всяко време на годината. Ако е с оголени корени – от октомври до началото на май. Чемшир с коренова бала се сади от октомври до юни.

- Преди засаждането, храстът трябва да се накисне с корените във вода. При изкопаването на дупката, тя трябва да е с 15 см по-широка (във всички посоки) от самата коренова бала.

- Не заравяйте храста по-дълбоко в земята, отколкото е бил в саксията или гърнето, после натиснете здраво. Финалното напояване е важно, за да могат корените да се свържат с почвата. Почвата около корените през първите 90 дни трябва да остава влажна, но в никакъв случай не прекалявайте с водата. 


 

+8
Автор: Константин Димов
PETITE SATIN - Фина интериорна боя, създаваща луксозна сатенена повърхност

Полученото гладко покритие е устойчиво на често миене. PETITE SATIN е първата сертифицирана екологична боя на гръцкия пазар, 1998 г, без мирис и нетоксична.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари