Чамурковата къща - къща за гости в село Малки Чифлик

Сгушена в китното селце Малки Чифлик, само на пет километра от Велико Търново, Чамурковата къща е извор на вдъхновение за хората на изкуството и притегателен център за семейна почивка.
20.07.2020
Екатерина Бонева
1575
къща за гости, Чамурковата къща
Източник: www.chamurkova-kashta.com

Хотелите се конкурират да предлагат лукс, впечатляващ дизайн и разнообразни услуги – басейни и СПА, атракциони за деца, гурме дегустации, икебана, посещения на забележителности и какво ли още не. Все повече хора обаче, търсят алтернативен начин за почивка сред природата, който да ги накара да се откъснат от забързания градски живот и да усетят духа на отминалите векове. Едни от малкото места, предлагащи подобна очарователна атмосфера са къщите за гости. Луксът тук определено не е приоритет. Акцентите са върху духа и настроението на мястото, комфорта, непосредствения контакт с домакините и индивидуалното отношение към всеки посетител. Все неща, които рядко се срещат по хотелите.

Нека ви разкажем за една необикновена ваканционна къща с над 100-годишна история – Чамурковата къща.    
Сгушена високо в китното селце Малки Чифлик, предлагаща неповторима гледка, само на 5 километра от Велико Търново, Чамурковата къща е извор на вдъхновение за хората на изкуството и притегателен център за семейна почивка. Къщата е построена през далечната 1904 г. и век по-късно е напълно реставринана от сегашният ѝ собственик, съхранявайки своя автентичен дух. Ще останете запленени от старинния интериор и уникалната ретро декорация на вътрешните пространства, изпълнени по проект на художници и скулптури.


Перфектно поддържаният двор      Източник: www.chamurkova-kashta.com

Всеки предмет или декоративен аксесоар е специално подбран, загатвайки някаква история или семейна тайна на собствениците. Още с влизането си в двора ще се пренесете назад във времето. Каменните облицовки, естетичната тухлена декорация по стените, газените фенери и тъмните дограми ще Ви накарат да забравите за настоящето. Двете чешми допълват усещането за спокойствие и пасторална идилия. Около едната от тях има оформен кът с пейки и пергола с астма, а втората е в непосредствена близост и представлява своеобразно старо каменно корито в самия зид.


Розовата стая     Източник: www.chamurkova-kashta.com

Впечатляващ акцент на Чамурковата къща са цветните стаи, чиито стени са боядисани в различни цветове с чешки акрилни бои. В озелененият двор се помещават основна двуетажна къща, както и отделна постройка. В лявото крило на първия етаж е разположена просторна механа и изцяло обособен кухненски кът, оборудван с всички необходими уреди и посуда за готвене и сервиране. Допълнителен уют създава камината и оформените около нея миндери, маси и столове.Сивата стая с три единични легла     Източник: www.chamurkova-kashta.com

Вдясно от входната врата се намират сивата стая и вътрешното огнище, на което нашите баби и прабаби са приготвяли разнообразни вкусотии.
На пръв поглед необработена дървесина, каменна зидария и стогодишни греди правят обстановката неповторима. По дървени стъпала посетителят попада в уютно предверие и просторен вестибюл, обзаведени с подчертано романтичен привкус.Лилавата стая     Източник: www.chamurkova-kashta.com

Освен всекидневна стая с пиано-роял, лилавата, синята, розовата и жълтата стая, на втория етаж се намира и т. нар. „тайна" стая. Капацитетът на основната къща е за 13 гости в 6 стаи (2 тройни - всяка със своя баня, 3 двойни и 1 единична - с една обща баня), а в механата могат комфортно да се настанят 25 човека.


"Тайната стая" на втория етаж     Източник: www.chamurkova-kashta.com

Колоритните стени, автентичният ретро дизайн и  реставрираните от самия собственик старинни мебели придават на атмосферата неподражаемо излъчване, изпълнено с копнежи от началото на ХХ век. От осветителните тела, през рамките на картините, дървените скринове, масивното дюшеме и ръчно тъканите черги, всеки детайл в тази къща е част от истинско ретро вдъхновение. Всеки елемент допълва усещането за обем, създавайки идентичност на пространството. Старите телевизионни приемници и радио, пишещата машина, виенските столове и дървените закачалки сякаш символизират навлизането на Новото време в балканския бит.Студиото във винтидж стил     Източник: www.chamurkova-kashta.com

В другата сграда са обособени две двойни стаи, чиито интериор е традиционен, както и напълно оборудвано студио с кухненски бокс във френски винтидж стил. Общият капацитет за настаняване в Чамурковата къща е за 21 гости. До преди години стръмният двор, сега е терасиран на три нива, всяко от които може да се използва за приятни развлечения и детски игри. Дворът разполага с външно барбеко с пещ и комфортен летен сглобяем басейн, където да се разхладите от парещите слънчеви лъчи. Независимо от това, че в по-голямата си част къщата е обзаведена в старинен стил, тук няма да Ви липсват и удобствата на модерното съвремие - WiFi интернет, сателитна телевизия, отопление с камина на дърва с водна риза (през зимата) и климатична система в пристройката, съвременни електроуреди.

Прекрасно оформеният озеленен двор     Източник: www.chamurkova-kashta.com

Чамурковата къща е артистичен център за пленери на много художници и фотографи и наистина едно различно място за Вашата семейна ваканция.
Само на 2 километра от обекта има комплекс с плувен басейн и зарибено езеро за спортен риболов. В селото може да се посети църквата, която е построена през 1913г. и паметна плоча в чест на загиналите през периода 1913-1918г. През Малки Чифлик преминава еко-пътека, а архитектурно-историческият комплекс „Арбанаси" отстои само на 3 км. На 20км е живописният Еменски каньон, на 15км е водопадът "Кая Бунар" в село Хотница. На 24 км от селото се намира манастира „Свети Николай Чудотворец", Дряновски манастир с еко-пътека до с. Боженци и пещерата "Бачо Киро". Други интересни забележителности в района са архитектурно-историческите резервати Царевец, Трапезица, Самоводската чаршия, Възрожденската част, църквите "Св. Четиридесет мъченици" и "Св. Димитър", музеят "Възраждане", паметникът "Асеневци" и много други във Велико Търново.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари