Ценността на старината

Тя представлява традиционна българска ферма в стила, характерен за нашето село.
08.07.2010
Мая Янева
10
двор, реставрирана къща, автентична къща
Ценността на старината
Източник: Фотограф: Милена Конакчиева

Къщата е на около 120 години и се намира в близост до Велико Търново. Парцелът е с размер 1700 м ², ЗП е 170 м ², а РЗП на къщата е 260 м ². Тя представлява традиционна българска ферма в стила, характерен за нашето село. Издигана е на два пъти от първоначалния й собственик, който след гурбет в Русия разширява своя дом.

Отдалече посреща забележителна ограда с висок каменен зид. Тя е автентичен сух каменен зид, но има част, където се е наложило да бъде изградена наново. Визията е запазена и не се отличава от старото строителство на външен вид, макар че са използвани нови строителни похвати. Още от входа на фермата се открива просторен двор. В единия ъгъл има разположено барбекю с кът за хранене, в другия край е обособен кът за отдих, който осигурява уединение. В двора има басейн. От другата страна на къщата е запазена автентична каменна чешма.

Къщата е с характерната визия на селска ферма от този регион – бяла варова мазилка, дървени греди и дървена дограма, каменни основи с бяла фуга. Къщата е реставрирана, покривът е изцяло подновен, като са запазени основните носещи греди и конструкцията. Отвън е направена топлоизолация. Каменните основи са запазени, но е направена допълнителна каменна облицовка, която е фугирана.

Помещенията вътре са запазени, като две от тях са превърнати в санитарни. Отвън е изградена допълнителна конструкция и е усвоена една зона, която прави възможен прехода от кухнята към механата. За тази цел в миналото се е излизало навън, но сега в студени зимни дни пътят към механата минава през остъклена тераса.
Остъкляването на терасата не вреди на цялостната визия на къщата, а даже напротив - допълва я. Тя е направена от специални дървени платна, които са подвижни, и през лятото тази конструкция може да се отстрани и да превърне площта в просторна прилежаща тераса. Тук са разположени две кресла и маса, които обособяват зона за релакс и четене.
Механата е едно от най-колоритните помещения. Стените са каменен зид с фуга, подът е теракота, а таванът е от дърво. Камина от камък е акцентът в това помещение. Тук е обособена приятна тв зона с кожена гарнитура, както и трапезарна маса със столове.

Самата къща се състои от антре, кухня с трапезария, тоалетна, спалня с двойно легло, с прилежаща баня, още две единични спални, баня и механа. Кухнята е изцяло оборудвана със съвременни мебели и удобства, като е максимално запазен стилът на старата къща. Таванът е с дървени греди.
Кухнята води в трапезария. Трапезарията е с уникален вграден гардероб, който заема цялата стена на помещението. В противоположния ъгъл на стаята има още една красива вградена витрина. Таванът е облицован изцяло дървен. Добавените мебели са подбрани със стремеж да импонират максимално на старата къща. Тук са разположени голяма трапезарна маса и столове, както и диван. Всички прозорци в къщата са автентични – дървени, двукатни и двукрили, с характерните за миналото метални решетки. Настилката и тук е с теракота в пастелни рустикални цветове, а завесите са от лен.

На едно ниво по-високо от кухнята се влиза в голяма спалня с красива камина. Тя е декорирана с медна посуда, позната от близкото минало на българското домакинство – котел, поднос и лейка. Обзавеждането се състои от спалня, старинен скрин и гардероб. Настилката е дървено дюшеме.

От тази стая се влиза в друга спалня. Тук е най-голямата забележителност на старата къща – има зидана печка – джамал. У нас домашното огнище е служело за осветление, готвене и отопление. В миналото се строяла голяма пещ, чиито стени се вдавали във всички стаи и ги отоплявала. Печката в тази къща е действаща и нейните функции се контролират чрез три клапана (топузи), които направляват потока на топлия въздух. Гърбът на тази камина излиза в съседната стая и я отоплява посредством топлия въздух, който циркулира в нея.

Особено интересна метаморфоза е претърпяла стопанската част на фермата – тя е превърната в една ефектна обитаема зона с две спални и баня. Нейната площ е 60 м ². Запазена е старата врата с автентична брава. Тесен коридор води в две последователни стаи, а в дъното има модерна баня. Едната стена на коридора е запазен каменен зид, който е удачно включен в интериора, а вградено осветление на тавана подчертава красотата на камъка. Настилката в коридора е теракота в рустик стил с пясъчен цвят. Постройката от едната страна е остъклена с високи витринни прозорци, които осигуряват много светлина на стаите и отварят просторна гледка към басейна и барбекюто.

Конструкцията на покрива тип ферма е запазена и помещенията са обособени посредством изграждане на вътрешни стени. Така обемът на помещенията е отворен отгоре, светлината от отделните стаи прелива над стените, покривните греди чертаят красиви линии и придават особен чар.
Общ покрив е свързвал къщата със стопанската постройка, което при реставрацията е променено и сега покривите са отделни.

Дворът е модерно преустроен, изграден е басейн. Озеленяването е по проект на ландшафтен инженер Илона Коцопулос. Запазени са съществуващи плодни дървета и са добавени декоративни. Обособени са кът за почивка зад къщата, зона около басейна и барбекю. Цялото пространство е щедро осветено.

Тази къща може да осигури едно пътуване назад във времето. Понякога тя се превръща в шумен дом, където се организира eдин от най-хубавите народни обичаи - лазаруването на Лазаровден, една седмица преди Великден. Къщата дава възможност да се почувства духът на миналото с всички непреходни стойности, които формират българското наследство и традиция.
 

+6
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари