Цената на покрива

Предлагаме на Вашето внимание сравнителен анализ на цените на различните видове покриви, валидни за българския пазар.
05.01.2019
арх. Кунчо Цилков
33758
покрив, ремонт на покрив, цени на покриви
Видовете покриви и техните цени

„Какъв покрив да избера и колко ще ми струва?” – този въпрос си задава всеки, който планира да строи сграда. Какво покривно покритие да изберете е въпрос на предпочитания и възможности, а колко ще Ви струва може да прочетете в статията на арх. Кунчо Цилков, която публикуваме с кратки съкращения от неговия блог за архитектура и строителство https://archcons.blogspot.com/
Арх. Кунчо Цилков предлага на Вашето внимание сравнителен анализ на цените на покривите на българския пазар. Цените са усреднени в ниския ценови диапазон, основно на базата на оферти за 2017 г., като реалните стойности може да варират в зависимост от редица фактори. Целта е сравнение на стойностите на различните системи и то в завършен вид, готов за обитаване.

1. Скатен покрив с керемидиНай-разпространеният покрив за жилищни сгради в България е на цена от 140 лв/м2, както се вижда от таблицата по-долу.Тази цена може да Ви се струва абсурдно висока, при положение, че керемидите струват около 15 лв/м2. Проблемът е, че докато се стигне до нареждане на керемидите на Вашия покрив, изтичат доста материали и труд. Може да се каже, че тази цена е "оптимистична и опростена", тъй като не включва  покривни аксесоари (билни керемиди, отдушници, снегозадържане), оформяне на стрехи, улуци, обшивки на челни дъски......Имайте пред вид, че площта се мери по ската и със стрехите (ако има), а не по застроената площ на къщата. Ако пък решите скатният покрив да е върху бетонна плоча или видима дървена конструкция нещата рязко надминават 200 лв/м2.
Тези неща разбира се, важат и за другите скатни системи.

2. Скатен покрив с битумни шиндли


Източник: МКМ БГ Груп, www.mkmgroup.eu

Системата, която отвъд океана е най-разпространена, при нас също има доста сериозен пазарен дял.Тук може да видите доста вариации на цените надолу, защото тази система у нас е свързана основно с нискобюджетни и готови обекти. За съжаление тук има много спестявания, които са за сметка на качеството - некачествени шиндли, спестено подложно фолио, липса на вентилриащ слой, спестена изолация, прекалено изтънена дървена конструкция. Доброто изпълнение на практика гони и дори може да надмине стандартните керемиди. Единствено има леки плюсове при завършващите елементи и аксесоари.

3. Скатен покрив с метални керемиди


Източник: Линдаб, www.lindab.com

Лек и евтин метален покрив с визия на керемиди.Както се вижда от таблицата, на фона на цялата цена на покрива, спестяването е доста минимално. Плюсовете на тази система са простотата на работа и възможността за доста по-малки наклони. От тук и при по-семпли покривни конфигурации (едноскатни, двускатни) могат наистина да бъдат спестени пари.

4. Скатен покрив с "фалцова ламарина"


Източник: Руф Къмпани, www.roof-metal.com

Най-скъпият и теоретично дълготраен (не случайно повечето хижи са с такива покриви) скатен покрив.Преди десетина години цената му беше изключително висока, но заради разпространяването на механизацията и PE ламарината цената му вече е доста достъпна. За съжаление все още е доста варираща (нагоре) заради специализирания труд.

5. Покрив със "сандвич панели"

Източник: www.bravopanel.com

Сандвич панелите са най-евтиното решение за скатен покрив.


Безспорния победител в категория "цена". Както виждате и таблицата с позиции е най-къса.
Истината обаче е, че решение, в което затваряте сандвич панел с гипсокартон си е компромис. Ако решите обаче, направо да сложите по-дебел панел и да го оставите открит в интериора, директно слизате под 80 лв/м2 и получавате изключително функционален покрив.

6. Плосък покрив


Източник: МКМ БГ Груп, www.mkmgroup.eu

Ето и цената на  един съвременен дълготраен плосък покрив.Тук цената изглежда доста висока на фона на скатните събратя, но трябва да имате предвид, че тази цена включва и бетонната конструкция под покрива! Също така, тук площта обикновено е по площта на сградата - без стрехи, без наклони, без челни дъски и улуци.
Също както и при шиндлите, тук може да видим много по-ниски цени в следствие на спестени пластове - мембрани, пароизолация, топлоизолация, замазки... Качеството от тези спестявания обаче, е спорно и удря доста сериозно по "реномето" на тези покриви.

7. Покрив с фотоволтаициИзточник: http://energy-review.bg

Това пък е "специалната номинация". Макар да е най-слабо разпространения покрив, той е с най-голямо бъдеще.


Тук не става въпрос да "хвърлите фотоволтаична централа на покрива", а да използвате фотоволтаиците като покривно покритие (стъклото не пропуска вода). Разбира се цената е в пъти над ортодоксалните си конкуренти. Вижте обаче, в колонката отдолу колко е добива и то при пазарна цена.

Заключение:
Най-важното заключение от тези анализи е, че цената на покрива не е цената на крайното покритие - то е само процент от нея! За да стане един покрив годен за обитаване, трябват много слоеве с различна функция, а от там доста труд и материал.
От тук следва и следващото заключение - с изключение на покривите от топлоизолационни панели, останалите видове са на практика еднакво скъпи. При тях цената се влияе основно от геометричните решения. Например отсъствието на стрехи, минимални наклони, изчистени форми (едноскатни, двускатни).....

Закони Нормативна база Коментари