Цветя спасяват жилището от вредни химикали в дома

Има цветя, които могат да спасят жилището от различни химикали и вредни изпарения в дома.
15.06.2016
Константин Димов
450
жилище, цветя, вредни химикали, вредни изпарения, зелена площ
И азалията филтрира въздуха
Източник: www.commons.wikimedia.org

Някои съставки, които влизат в бои, стени и други елементи на жилището могат да бъдат от относително безвредни до силно отровни, тъй като тяхното действие зависи от дозата. Някои от тях са остарели, други се преработват  по най-добрия начин в резултат на постиженията на съвременната химия. Да вземем пример с акрилнитрил. Той не притежава директно вредно действие, но е изходна суровина за АВS-пластмасите, които се срещат  в домакинството навсякъде. Едва през 1974 г. можеше да бъде доказано,  че хлорираните въглеводороди разрушават бавно озоновия слой. Изтъняването на озоновия слой с 1% увеличава UV-лъчите  на земята двукратно, а последиците са много, сред които и ръст на онкологичните заболявания. Хлорираните въглеводороди намират различно приложение в жилищното пространство, като например в лаково - бояджийската промишленост като разтворители в промишлеността и бита.Азбестът не е никак безвреден. Източник: www.i3.dir-i.net


1. Акрилнитрил - това вещество не притежава остро вредно въздействие, но се счита за канцерогенно, ако влакната и частички пластмаса от него проникнат в тялото чрез вдишване или поглъщане.
2. Азбест – това вещество се освобождава чрез износване и води до хронични болести, ако е вдишвано. За хората дори и в най-малки  количества е вреден. В домакинството се среща по-малко, но като кит и маджун за прозорците се предлага в комбинация с цимент. До 80-те години са се произвеждали азбестсъдържащи PVC – настилки, дори стари подови настилки могат да съдържат до 15% азбест, твърди специализираното издание „Schoener Wohnen”. В старите тостери, печки, сешоари и прахосмукачки все още се среща азбест.
3. PCP (пентахлорфенол) -  провокира дразнения на кожата, косопад, и се счита за опасен за околната среда. Повече от 40г. той е бил съставка, която да предпазва дървесината. Едва от 10г. употребата му в закрити и вътрешни пространства е забранена. Затова домашните майстори да бъдат много внимателни!
4. Мравчен алдехид – служи като изходна суровина за много изкуствени смоли и лакове за паркет и PCV настилки. Също и в текстила се среща. При влажност на въздуха или по-високи температури излъчването му се повишава.
5. Бензен – също няма място в жилищното пространство. Причинява дразнения на кожата и на очите. Неговите пари директно се поемат от дихателните пътища или през устата. Затова не паркирайте мотопеда си пред прозорците на дома, както и не  внасяйте тубата с бензин в дома.
6. Кадмий - токсичен метал, който преди всичко се приема по въздушен път или чрез храна. Той служи предимно за създаване на цветови пимгенти. Най-често се среща в жълто-оранжевите или червените играчки, както и уредите за домакинството.
 Азалията също абсорбира мравчения алдехид от въздуха. Източник: www.flowertimes.ru


Какво можете да направите?
На първо място, поразпитайте повече консултант-продавача за съставките на продукта или предмета, който купувате, прочетете етикета, или пък заложете повече на екоматериали.

Ето и малко „зелена помощ” и за най-малкото пространство, тъй като много растения действат като своеобразни „абсорбатори”. Много от лечебните растения притежават енергии, които внасят положителни и активиращи сили. Дори и най-обикновени тревички  могат да ни бъдат от полза.

1. Бръшлян -  филтрира бензен. Растението произхожда от Евразия, а у нас е познат обикновеният бръшлян, който може да се намери без никакъв проблем.
2. Рододендрон – филтрира мравчения формалдехид от въздуха. У нас това красиво цвете е също много известно декоративно растение, което има нужда от повече място в стаята.
3. Азалия ( подвид на Рододендрона) – растението, което произхожда от Япония също абсорбира мравчения алдехид от въздуха. В Европа се среща в много цветове и варианти.
4. Дифенбахия – чрез своята енергийна система абсорбира мравчения алдехид от въздуха.
5. Аглаонема – цвете, което филтрира бензена. То е непретенциозно и вирее чудесно на едно полусенчесто място.


 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари