Цветя и Pin Up- момичета по плочките

Секторът на керамичните облицовки и обзавеждането за баня твърде пестелив за иновации и дизайн
14.10.2013
Антоанета Салфидж
537
баня, дизайн, керамика за баня, тенденции в банята, изложение cersae
Pin Up момичета се „къпят“ в модерната баня
Източник: Антоанета Салфидж

Какви ще са тенденциите в банята? Този въпрос си задават всички, включително експерти в сектора и дизайнери като се опитват да сверяват часовниците си на CERSAIE, световното изложение на керамични облицовки и обзавеждане за баня, което ежегодно се провежда в Болоня. 


Тази година, която отброява 31-издание на прочутия панаир, за съжаление не показа почти нищо ново в сектора. Много производители се представиха с миналогодишните си колекции, а някои дори очевидно не бяха планирали средства за ре-дизайн на щандовата си експозиция. Явно кризата в сектора се задълбочава.


Перфектни имитации на дърво и камък от керамика
Повторението обаче си има и хубава страна. Ако харесвате плочки, които приличат на дърво или екзотичен мрамор, значи сте отново в крачка с модата, като преди две-три години. Само дето имитациите днес са още по-съвършени. Дървото е топло на допир, с оригинален релеф с точност повтарящ шарките на фладер. То изглежда като истинско не само на пръв поглед, но и при докосване. Фладерът е грапав точно като оригинала, топъл е и дори създава специфичното за дървото усещане за мекота. Предлага се във всички възможни варианти – паркетина, наредена на рибя кост, пачи крак, зиг-заг; дълги „дъски“ тип дюшеме, фини интарзии, даже с визии на гредоред и бамбукови обшивки. Мраморите и гранитите са с прекрасни жилки и гигантски   размери, които успешно създават впечатлението за цялостен каменен блок. Копираните до съвършенство природни материали се предлагат с атрактивна визия, пресъздаваща ювелирна ръчна изработка, прекрасни интарзии, фин метален обков, политури и дизайнерски съчетания между всички тях.


Цветя, много цветя - като при дрехите
Булевардните тенденции при облеклото по традиция са гостоприемно приети и в банята. Рози, хризантеми, орхидеи, теменужки и въобще всякакви видове цъфтящи растения освежават стените, подовете, мебелите, дори санитарията в санитарното помещение. С приоритет на пръв поглед са нежните нюанси в розово, резида, сьомга и тюркоазено. По щандовете обаче бяха показани и изключително впечатляващи цветни керамични пана с флорални мотиви, които са предназначени да покрият акцентна стена или пода в банята, дневната, а защо не и на балкона.


Pin Up момичета се „къпят“ в  модерната баня
Поп арт–ът отново е на мода, както през 60-те. Картинки от илюстровани списания, реклами от вестници, афиши, уличния дизайн на градските графити и разбира се, pin up – момичета с високи токчета, тънки талии и черешови устни от една-две години парадно дефилират по стените, диваните, текстила за дома. От този сезон шарените комикси, напудрените красавици и всевъзможните визии от underground-културата трайно ще се настанят и в банята. Все по-често ще ги срещате при плочките, по мебелите и даже под капака на тоалетната чиния. Забавни са, понякога до втръсване, но пък внасят градски чар в тоалетното пространство.

+16
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари