Цветове, красота и настроение в дома ни

Есен е. Богатство от цветове и багри изпълва прекрасните есенни пейзажи. Жълто, зелено, керемиденочервено, оранжево. Кой от тях да „внесем” в дома си?
15.11.2007
Вили Бачева
389
интериор, дизайн, дом, цветове
Източник: сп. "Още за Къщата"

Есен е. Богатство от цветове и багри изпълва прекрасните есенни пейзажи. Жълто, зелено, керемиденочервено, оранжево. Кой от тях да „внесем” в дома си?
 
Може би жълто, за да ни създава слънчево настроение в сивите ноемврийски дни? Или керемиденочервено и оранжево, за да ни стопля в студените зимни вечери? А може би ще пожелаем да задържим спомена от лазурното синьо море?

  

Цветът в интериора на жилището играе значителна художествена роля. Той участва в архитектурнокомпозиционното оформление на дома. В зависимост от оцветяването едно и също помещение може да ни въздейства по различен начин. Изборът на цветова палитра в домашния интериор зависи от естетическите предпочитания на обитателите, техния темперамент и модните тенденции. Обикновено големият проблем при този избор е да се съчетае нашият естетически вкус и актуалното за интериора. Изборът зависи и от предназначението на стаята. За да се възползваме напълно от богатството на цветовия спектър, когато украсяваме дома си, е важно да развием усет за цветовете. Те се делят на топли и студени.
 
Към топлите, които асоциират топлината на слънцето, се отнасят жълто-оранжевите. Те създават в интериора уют и комфорт. Светложълтото, екрюто и светлокеремиденото са запазени цветове на класическия стил /рустика/.

  

Често в жълтата гама се решават етнодизайни, реализирани чрез естествени материали - плетени и дървени мебели, плат. Жълтите цветове носят спокойствие и весело настроение. При усилена работа активират мозъчните функции. Употребени в детската стая и дневната, те предразполагат към творчество. Омекотено до зелено или оранжево, жълтото създава чувство на оптимизъм, богатство и плодородие. Предимството на жълтите багри е, че се комбинират лесно с всички останали цветове.

 

Един от най-топлите цветове е керемиденото. То съдържа достатъчно кафяви тонове, за да не е твърде ярко като червеното. Керемиденочервеното е изключително добър избор за стаи, на които им липсва слънчева светлина /северните/. То се съчетава успешно със златисто, екрю, бледозелено, светло сиво-зелено. Керемиденочервените стени са добър фон на сиво-зелени мебели. Прекрасно би стоял на този фон и диван със златно райе. Неизмазаната тухлена стена в стаята придава бохемски вид, който може да бъде подсилен със свободно нахвърляни възглавнички в златисто или зелено. Ако мебелите са в керемиденочервено, добре е стените да са в светъл цвят.
 
Успешно използван в интериорния дизаин е оранжевият цвят.  Той е подходящ за всяко помещение - както за тъмните, така и за тези с повече прозорци и светлина, както за хола, така и за терасата. Ефектът на оранжевото се смекчава, ако в стаята има големи прозорци, през които да влиза не само светлина, но и други цветове. Ако боядисате стените си в оранжево, ще имате нужда от акценти в друг цвят. Покривката на масата може да бъде в бяло и зелено. Дори корнизите могат да играят ролята на контрапункт на оранжевото, стига да са в подходящия цвят.

 
Топъл, интензивен, предизвикателен, оранжевият цвят придава много енергия и добро настроение. Най-добре е да се използва не ярко оранжевото, а неговите нюанси, например oхра. От оранжево и бяло се получава прекрасен прасковен цвят, подходящ за създаване на едно уютно, спокойно жилище. Белият таван придава неутрален баланс. Този баланс е решаващ, за да изглежда добре оранжевият цвят. Бялото осветява оранжевото и омекотява достатъчно тоновете му. Тъмносиньото може да охлади оранжевата стая. С водещата роля на оранжевото и помощта на другите цветове ще раздвижите всяка една стая.

  

Хармонично е съчетанието на топлите цветове с кафявото – цвета на земята. Кафявото се асоциира с просперитета, затова е подходящо за обзавеждане на офиси. Кафявите тонове внасят чувство за топлота, уют и отмора. В композицията на интериора тези цветове се оказват много необходими. Без тях липсва търсената устойчивост и закътаност на жилището ни.

 

Синьо-зелените цветове се отнасят към студената палитра.
 

Синьото носи полъха на вятъра и въздуха. Неговите вариации са символ на свежест и спокойствие. Нюансите на синьото започват от тъмното, минават през тюркоазеното и стигат до небесносиньо. Те са подходящ фон за мебели от махагон и орех. Чрез небесносиньото пространството се разширява оптически и е подходящо за малки стаи - спалня или детска стая. То охлажда прекалено емоционалните личности. Чрез тъмносиния цвят се предизвиква ефект за дълбочина, съсредоточаване на мисълта.


Възможностите, които предоставя зеленото, са неизчерпаеми. То създава свежест и виталност. В интериора се прилагат омекотените тонове - светлозелено, резедаво, маслено и смарагдово. Зелените тонове имат различна характеристика в зависимост от синьото или оранжевото, които съдържат. С по-тъмнозеленото ще се създаде по-уютна обстановка, а светлозеленото успокоява и отморява. Зеленото в съчетание с жълтото допринася за по-радостно настроение. Тоновете на зеленото се асоциират с цветовете на живата природа. И както цветовете в природата съществуват в идеална хармония, така и в интериора могат да се направят успешни комбинации. Бялата рамка на леглото в спалнята би получила аристократично звучене на фона на светлозелените стени.

 


 


 

Хармонично съчетание на студените цветове са всички нюанси на лилавото
. Този цвят е доста екстравагантен и мистериозен и не трябва да се прекалява с него, защото води до тревожни и потиснати мисли.
 
Виолетовите цветове, получени от червения и синия, предизвикват чувство на сериозност и достойнство. Израз са на тържественост, блясък и разкош. Употребени в малки количества, те са ефектен контраст на зелено-жълти и златни багри. Златните багри са символ на разкош, предизвикват чувство на топлота и пищност.

Как би изглеждал светът без цветовете? Пуст и неизразителен, лишен от жизненост. Затова вдъхнете живот на вашия дом, създайте своя цветен свят, който да ви носи радост, красота, спокойствие.


 

Автор: Вили Бачева
Закони Нормативна база Коментари