Цветовете на 2018 в интериора

2018 се приближава бързо и е време отново да говорим за цвета на годината, който творческите екипи на известните компании по света, занимаващи се с цветовете, са избрали за нея.
14.11.2017
Теменужка Захариева
108
цвят на 2018, цветове в интериора, интериор, цветови комбинации, цвят на годината
Според Sherwin Williams цветът на 2018 ще бъде Oceanside.
Източник: Sherwin Williams

2018 се приближава бързо и е време отново да говорим за цвета на годината, който творческите екипи на известните компании по света, занимаващи се с цветовете, са избрали за нея. А тези компании съвсем не са малко – освен познатата на всички Pantone, е добре да погледнем и към  Sherwin-Williams, Dulux и Behr.

Както и миналата година, не винаги изборът е един цвят, но винаги той е представен в комбинация с колекция от подходящи към него цветове.

Според американската компания Sherwin Williams цветът на 2018 ще бъде Oceanside – хармоничен баланс между наситено синьо и зелено, ярък и сложен цвят, който, според тях, е мост между познатите и чуждите светове, обединява в себе си връзката с океана, но и така харесваните средиземноморски влияния в интериорния дизайн.  Sue Wadden, директор маркетинг на компанията, казва "Oceanside е цветът на страстта към пътешествията, показана в нашите собствени домове".

Изборът на Behr за цвят на 2018 In The Moment (В момента) е цвят в същата гама, но значително по-светъл и спокоен. И при тях творческият екип е бил вдъхновен от крайбрежните теми, популярни в текущите продажби, както и от продължаващото влияние на датската идея за hygge, концепцията за създаване на топла, приветлива и уютна обстановка. Този спокоен цвят събужда усещане за релаксация сред забързаното ежедневие и говори за желанието ни да си вземем малко почивка и да се презаредим, да се фокусираме в момента. В допълнение към него Behr предлага придружаваща палитра от подходящи за комбиниране нюанси, включително няколко неутрални за тези, които са по-предпазливи да използват прекалено смели нюанси и по-тъмни, по-дълбоки и ярки цветове за по-смели акценти.

Heart Wood (сърцевина на дървото), изборът на международния бранд Dulux, е неутрален сиво-лилав цвят, който се комбинира лесно с топли и студени цветове, напомнящ уюта на естественото дърво, „Живеем във време на непредсказуемост“, се казва в представянето на избора на компанията. „Не знаем каква ще бъде новината всеки ден. Имаме достъп до повече информация и по-голям избор от всякога. Има повече очаквания и повече изисквания за нашето време. Тъй като животът става все по-бърз, сега е времето да изберете да натиснете пауза. По време на непредвидимост потребителите трябва да се чувстват уверени в решенията, които вземат относно домовете си. Нашите палитри ColourFutures 2018 са проектирани с оглед на това. Всяка палитра предлага колекция от нюанси, които са лесни за употреба и текат безпроблемно от един тон до друг. Цветът на годината 2018, Heart Wood, част от всичките четири цветови палитри, представлява топлината на естественото дърво - топлината, към която се обръщат потребителите по време на несигурност и промени.“

Pantone Color Institute предлага 8 палитри с комбинации от цветове - от ярко розово до наситен жълто, обобщавайки, че тенденцията е да се налагат все повече интензивните цветове за разлика от преобладаващите пастели през последните години. Според Leatrice Eiseman, изпълнителен директор на института, те много повече отговарят на интензивния ни начин на живот.

Но кой от всичките тези цветове или цветни комбинации ще се наложи най-много през следващата година предстои да видим.  Изборът е личен за всеки от нас. Това, от което можем да се възползваме, са идеите в тези цветни предложения, начините на комбиниране на цветовете, както и очертаващата се глобална тенденция за отдалечаване от господстващите навсякъде вече няколко години пастелни цветове.  

+5
Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари