Цветната синева на Дончо Захариев

Дали биха могли цветовете да говорят, да издават звуци или да звучат в хармонична мелодия...
05.05.2008
Даниела Житарска
229
изкуство, Дончо Захариев

При напрягане на волята, сътворените от ума форми стават субективни. Често ги наричат халюцинации, макар че за техния творец са реални. Ако се постигне по-осезателно концентрация на тази воля ,формите стават конкретни, видими и обективни. И тогава човек узнава тайната на тайните.
                                                               Елена Блавадска

Дали биха могли цветовете да говорят, да издават звуци или да звучат в хармонична мелодия... Дори когато има само двуизмерна плоскост - платно, бои и автор. Но той да е Дончо Захариев. Когато се срещнах с него, той бе неспокоен, защото на един автор е трудно да изрази с думи това, което иска да каже, когато борави с живописни изразни средства.

Разказа ми за началото. На 21 години участва в съвместна изложба, на 23 в национална... и първата откупка. С парите заминава за Париж. Сверка с времето и леко разочарование. Това, което той работи до момента – импресионизъм, преди сто години е преминало и отшумяло. 1968-69 г. в Париж е модерен абстрактният експресионизъм, който провокира в него интерес, и той започва да работи в тази сфера. За Дончо Захариев този стил е новост, но той го открива за себе си и го развива до ден днешен.Какво те провокира да рисуваш?
Идеята идва сама, по всяко време, във всякаква форма. През деня, нощта, на улицата...Понякога е узряла в главата ми, а друг път рисувам скици. Обичам да работя едновременно и по няколко работи. Експериментирам.

Кое е водещото при теб, подсъзнанието или съзнанието?
Художникът трябва да контролира съзнанието си, но в основата трябва да лежи подсъзнанието. То трябва да е подчинено на съзнанието. При всеки автор процесът е индивидуален. Като млад разчитах на вдъхновение, провокация, но сега не е така. Отивайки в ателието аз вече знам какво да правя. Авторът трябва да залага на ирационалното повече, отколкото на рационалното.
Цветовете на Дончо Захариев звънят, те се движат, говорят, преминават, преливат се, усмихват се, плачат. Дори не намираш нужда да оприличаваш цветните петна във форми, а когато те съществуват, се оставяш цветовете да говорят, защото имат много повече какво да кажат. Те откриват един необятен свят с откровени, цветни хармонии.Светлината играе изключително голяма роля в неговите платна и това е свързващата нишка с импресионизма. Макар да експериментира постоянно, Дончо Захариев е верен на стила си. Никога не би могъл да сбъркаш негова творба. За да е сигурен в изразните си средтства, един автор задълбава в техния анализ и изразителност. Когато добре ги опознае, той ги развива максимално. Дълбочината на сетивността може да бъде анализирана и синтезирана в зрителна форма, която да бъде разбрана. Разбира се, всичко това е валидно за автори, които са откровени със себе си. Това е едно от качествата на Дончо Захариев. Неговите работи носят една неподправена хармонична еуфория и от тях лъха чистота и спокойствие.

 

Продължаваме разговора с него. Има още много неща, които иска да ни каже. Да е възможно най-изразителен. Преминава от тема в тема, като вълна, стопяваща се в следващата, морето, сливащо се с въздуха изобразено в една от неговите работи. Свръхчувствителните мембрани на сетивната му природа му помагат да улови ветреца в синевата, която той изобразява.Винаги съществува център в платната му, около който се завихря цялата композиция. А не е ли така и в природата? Концентрация, цвят, свободно пространство, идея, мисъл, чувство. А не сме ли всички ние малки галактики във вселената, само че някои са по-пъстри от другите. Това е Дончо Захариев.

Дончо Захариев роден на 18.07.1944г. в с. Габров дол, област Перник. От 1967 г. Участва в Художествени изложби. Член е на Съюза на българските художнициСамостоятелни изложби

1971 - Перник - ККД
1977 - София - галерия “Раковски” 108 АМХ
1979 - Перник - Младижки дом
Радомир - Младежки дом
1983 - Перник - галерия”Двореца на културата”
1985 - Перник - галерия “М3”
Брезник - читалището
1987 - София - галерия “Руски” 6
1989 - Мадан - читалището
1993 - Перник - галерия “Интерфолк Арт”
София - галерия “Шипка”6

Варна - галерия “ Палас”
1995 - София - галерия “Стълбата”
2001 -
2005 - Перник - постоянна експозиция-галерия “Акценти”
2004 - София - галерия “Шипка” 6
2005 - Перник - галерия ”Двореца на културата”
2006 - София - галерия “Париж”

 

 

 

 

Съвместни изложби

1976 - СССР - Москва, Дом на жудожника
1978 - Грузия - Тбилиси
1980 - Полша, Ченстохова, галерия БВА
1991 - Австрия - Виена, галерия ”Витгенщайн”
1993 - САЩ - Вашингтон, галерия “W-34”
Франция - Париж, галерия ”Милованович”
Франция - представителна изложба на българското изкуство в Парламента на Европа - Страсбург
1994 - САЩ - Вашингтон - галерия “W-34”

САЩ - Чикаго, галерия “Нели”
Норвегия, Осло - Национален кралски театър
1995 - САЩ - Чикаго, галерия “ Нели” Франция, Dieppe
2000 - Югославия - Кралево, градски музей

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари