Художественият паркет- стремеж към съвършенство в интериорa

Определението художествен паркет означава сложни геометрични картини, формирани от дървени парчета с различна форма и оттенък, изработени от различни видове дървесина.
15.01.2013
Мая Янева
63
интериор, настилки, дизайн, паркет, художествен паркет
Художественият паркет- стремеж към съвършенство в интериорa.
Източник: Интернет

Художественият паркет е известен от векове в много страни по света. Още през XII – XIV в. художественият паркет се превръща в пристижно и елитно подово покритие в Европа. Определението художествен паркет означава сложни геометрични картини, формирани от дървени парчета с различна форма и оттенък, изработени от различни видове дървесина. 
В наши дни художествения паркет е станал значително по-достъпно удоволствие. Изкуството на художествения паркет произлиза от изкуството на скъпите килими и гоблени. Той е символ на нетрадиционния подход и стремежа към съвършенство в интериора. 


Производството на художествен паркет има сложен технологичен процес, при който важна роля играе съчетаването на различни видове дървесина според техните характеристики – твърдост, поведение при смяна на температурата и влажността. Разнообразето на текстури и богатата цветова гама благоприятстват създаването на разнообразни рисунки, които удовлетворяват и най-смелите дизайнери и клиенти. Новите технологии позволяват да се изработва художествен паркет с бижутерска прецизност. Благодарение на умелото съчетаване на творчество и технически подход, художествения паркет е не само красив, но практичен и функционален и представлява произведение на изкуството. 


Подът с художествен паркет престава да бъде спомагателна част от помещението и се превръща в самостоятелен елемент на интериора. Независимо от жилището, художествения паркет добавя стойност към него, прави интериора по-изразителен и съвършено неповторим. Стилът на художествения паркет обикновено е свързан с общия архитектурен стил при оформянето на интериора и може да бъде подчинен на едно или друго стилно решение, както и да се явява доминант в интериора и отправна точка. Цветовото взаимодействие със стените, вратите и мебелировката, повторението на мотивите от контура на корнизите върху пода, очертаването на мястото за камината и дублирането на нейните елементи – това са само някои от възможните естетически подходи при интериор с художествен паркет. В просторен хол или стая с минимална мебелировка, художествения паркет е ключово решение и придава достатъчно красота в помещението. 


Стилът на художествения паркет може да бъде класически, съвременен, романтичен, старинен или авангарден, както и да е с индивидуален стил, създаден специално за вас. 


Инсталирането на художествения паркет представлява сложна и отговорна задача, тъй като се изисква постоянен контрол на влажността в помещението, употребата на най-надеждни лепила и др. Професионализмът при поставянето на художествения паркет е гаранция не само за естетиката, но и за надеждността и дълговечността на подовата настилка. Квалифицираната инсталация се осъществява според изискванията на високи стандарти, което гарантира десетилетия експлоатация, без да се налага ремонт или възстановителни работи и ще съхрани подът в идеално състояние. 


Художественият паркет трябва да отговаря на две основни условия.
Първо
, да има достатъчно сложен рисунък – мозаечен (геометричен) или орнаментален (криволинеен).
И второ, за паркетната рисунка (модулен паркет, художествена розетка, бордюр, композиция и ъглови елементи) да се използват няколко вида дървесина. 


Основните декоративни елементи, от които се формира художествения паркет са розетка, бордюр, ъглови елементи. 


Розетката (медальонът) представлява многоцветна художествена композиция, вписана в кръг, понякога в овал, квадрат, ромб и други геометрични фигури, с рисунка, създадена от различни видове дървесина. Това е най-красивият и ярък елемент на паркетния под, който привлича вниманието. По традиция розетката се разполага в централната част на помещението, като се явява организиращ център на цялата композиция. Розетката може да стане ядро, около което се формира цялостната композиция. Тя може да изпълнява и коригираща роля в сложната форма на помещението. Паркетната розетка може да повтаря мотив от орнаментите на тавана, детайлите от ковано желязо, фигурите от килим или друг декоративен елемент от интериора. Розетката може да съдържа семеен герб, фирмено лого, инициалите на домакина, геометрични, растителни елементи, животни или дори цял митологичен сюжет. 


Бордюрът (фриз) е един от най-разпространените елементи на паркетната декорация.  Неговият произход е от езическите линии, които очертавали пространството, което заграждало човека, за да го защити от зли сили. Магическият кръг, в който се четели молитви е праизточника на бордюра. Неговата цел е да формира комфортна среда за обитаване. Съвременните бордюри в художествения паркет са многофункционални елементи на интериорната композиция. Той може да очертава границата на функционалните зони, да огражда колони, легла, трапезарна или билярдна маса. Най-често бордюра се разполага по периметъра на помещението, като повтаря неговата форма. Бордюрът се съчетава с другите рисунки и орнаменти на художествения паркет. Обикновено в ъглите при инсталирането на бордюр се поставят ъглови орнаменти, които обозначават и украсяват допълнително. Ъгловите орнаменти са в съзвучие с елементите от цялостната композиция -  бордюра и розетката.


Модулният паркет е съвременен вариант, който предлага много възможности за изграждане на различен рисунък. Най-често рисунъка на паркета се образува, като се повтарят еднотипни модули. Тези модули са предварително изработени в производствени условия с прецизно оборудване, ръчна работа и качествен контрол. След това тези отделни детайли се залепват един към друг или се сглобяват на обекта, за да се получи крайния резултат. Модулният паркет може да се избере по каталог на фирмата производител или да се изработи по заявка на клиента. 


Художественият паркет се радва на възраждане. Това се дължи на редица реставрационни работи в сгради - паметници на културата. Освен това модерните технологии, които облегчават многократно изработването на художествен паркет подпомагат неговото лансиране в модерните изискани интериори. 

+10
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари