Холандският ден на зеления град в София

Специален гост на събитието беше г-н Фриц ван Донген, Главен правителствен архитект на Кралство Нидерландия, който представи основните концепции на зеления град
21.11.2013
Юнайтед партнърс
28
зеления град, Холандия, Урбанизация, модернизиран град, архитектура
Г-н Фриц ван Донген, Главен правителствен архитект
Източник: www.united-partners.com

Първото издание на платформата за устойчиво развитие на съвременния град в София събра над 140 специалисти по архитектура, градоустройство и урбанизъм.

Холандският ден на зеления град представи иновативни решения за модернизиране на градовете
Конференцията беше инициирана от Посолството на Кралство Нидерландия в България и представи гледните точки концепциите и опита на четирима холандски експерти в сектора, създавайки платформа за обмяна на знания и идеи за бъдещото устойчиво развитие на градската среда.
Специален гост на събитието беше г-н Фриц ван Донген, Главен правителствен архитект на Кралство Нидерландия, който представи основните концепции на зеления град – устойчивата употреба на всяко градско пространство и превръщането му в място с нова функция.
От българска страна участие взеха г-н Тодор Чобанов – заместник кмет на София и  главният архитект на София –  Петър Диков, които представиха новите зелени възможности развитие пред града ни.
„Темата за Зеления град не е чужда на София. Столичната община полага много усилия за разработването на устойчива и зелена градска политика. Ние сме отворени към интересни и иновативни решения“, сподели Тодор Чобанов пред гостите на конференцията.
Според г-н Ван Донген “Идеята за Зеленият град е не просто една работеща идея за град от зелена система, а много повече – той е екология, устойчивост и, но и обществото, в което живеем, хората около нас, с които живеем“.
От своя страна, независимият консултант Марко Беволо заяви: „Градът в бъдещето е такъв, какъвто го направим днес. Вие сте гъвкави и можете да намерите работещи решения. Това е дар от Бога”.
Участниците в събитието се запознаха с многобройни добри практики и съществуващи успешни решения в Холандия, както и идеи за създаване и опазване на града като едно добро и здравословно място за живеене.
 В паралелни сесии, водени от холандските експерти, премина втората част на деня, в които се включиха десетки български специалисти. По време на дискусиите се обсъждаха различни  решения на конкретни проблеми в областите „Озеленяване“, „Урбанизация и планиране“, и „Качествата и възможностите на водите в градската среда“.“, в които присъстващите взимаха активно участие.
„Градът в бъдещето е такъв, какъвто го направим днес” , разказва Марко Беволо, лектор и независим консултант.
На участниците бяха показвани добри практики от съществуващи и приложени успешни решения в Холандия, както и идеи за създаване и опазване на града като едно добро и здравословно място за живеене.
„Не копирайте нищо, просто се възползвайте от наличните си богатстваотправи послание към участниците Посланикът на Нидерландия Н.пр. Том ван Оорсхот. „Тук, в България, неформалните контакти са много интензивни, хората си помагат и това неминуемо ще доведе до успех“ отправи като послание към българите в заключителната част на първия провел се у нас Холандски ден на зеления град.

+11
Автор: Юнайтед партнърс
Закони Нормативна база Коментари