Хижа „Тъжа“ с покрив със слънчеви панели

С инсталираната система хижата напълно ще покрива нуждите си от топла вода без допълнителното изгаряне на дърва.
03.10.2016
„Грийнпийс“-България
312
„Грийнпийс“-България, слънчеви панели, хижа Тъжа, планински хижи, проект
Хижа „Тъжа“ осъмна със слънчеви панели
Източник: „Грийнпийс“-България

От началото на октомври хижа „Тъжа“ в НП „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела. 7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия. 
Инициативата е част от сътрудничеството между „Грийнпийс“- България и Туристическо дружество „Приста“ - Русе. Планинските хижи са чудесен пример за енергийна независимост. Те нямат връзка с електропреносната мрежа. Нелогично е да използват изкопаеми горива като могат да разчитат на слънцето и водата. С тази инициатива искаме да покажем, че хижите могат да разчитат изцяло на възобновяеми източници за енергийните си нужди и да намалят своя отпечатък върху природата.
С инсталираната система хижата напълно ще покрива нуждите си от топла вода без допълнителното изгаряне на дърва. 30-те фотоволтаични панела ще произвеждат електричество, което директно ще затопля водата на 600-литров бойлер. Гаранционният срок за експлоатация е 25 години. Инвестицията в подобна система за дома би се изплатила в рамките на 4-5 години.
Инсталираната система е разработка на българска компания. С нея компанията печели златен медал на Панаира в Пловдив през 2015 г.
„Визията ни е енергийно независими хижи, които използват възобновяема енергия. На територията на националните паркове няма място за горене на въглища и дизел, които замърсяват околната среда. Надяваме се „Тъжа“ да бъде пример за всички хижи в българските планини“, коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“-България.
Научете повече за възобновяемата енергия на страницата на „Грийнпийс“-България: http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/climate_change/vazobnovyaema-energiya/
Повече информация за проекта:
Теодора Стоянова / Координатор на кампания „Климат и енергия“, „Грийнпийс“-България
Тел.: 02 943 1123, 0889 521550
Ел. поща: teodora.stoyanova@greenpeace.org

 

Автор: „Грийнпийс“-България
Закони Нормативна база Коментари