Хамакът в двора – приказно легло за малки и големи

Каква по-добра идея за безгрижно лято от това да се полюшваме в прегръдката на удобен хамак докато се веселим в приятна компания или сладко подремваме сред успокояващата зеленината и свежия въздух.
15.07.2015
Румяна Бонева
1750
градина, мебели за двора, хамак, хамак- люлка, люлка
Източник: www.stroyexpert.org

Изобретяването на хамака датира още от преди много години, когато южноамериканските племена го използвали основно като средство за предпазване от мравки, змии и други животни. По този начин, намирайки се над земята по време на сън те се чувствали защитени. В последствие употребата на хамака навлязла в Испания, а Христофор Колумб пренесъл идеята за оригиналното изобретение в Европа, където предимствата му се оценявали изключително високо. Понастоящем хамакът е символ на лятото, широко употребяван като средство за отдих, следобеден сън, кътче за интересно четиво или място, където просто да се полюлееш и да се наслаждаваш на пейзажа. В горещите летни дни той е почти задължителен елемент от екстериора на дома и начин да си доставим доза удовоствие и миг покой. Децата също го намират за изключително атрактивен и със сигурност биха могли да прекарат часове във весели игри на него. Поради своята компактност и практичност, хамакът може да се използва не само в двора, но и на къмпинг, на село, на излет, на морето, в планината, изобщо навсякъде когато сме на почивка. 


Хамакът в двора - приказно легло за малки и големи. Източник: www.changinglanesagain.wordpress.com


Съществуват различни разновидности на хамаци, сред които Бразилски, Венецуелски, Навалски, хамак с прътове за разпъване на платнището, едноместни, двуместни, мрежести, платнени, снабдени с удобен навес и други. Предлагат се и такива с изключително ексцентричен и иновативен дизайн за специфичните желания и потребности. Всеки един вид се отличава с характерните си свойства, предимства и недостатъци. Материалите за изработка на хамаци са предимно естествени и синтетични тъкани, коноп, парашутна коприна, мрежи и други. Изработките от естествени материи прилягат по-добре по формата на тялото и предоставят много по-удобна повърхност за лягане и повече комфорт. За да ни е по-меко винаги може да добавим няколко възглавнички към хамака. Цветовете и щампите са изключително разнообразни в отговор на различните вкусове и предпочитания. В зависимост от типа, някои хамаци може да се перат на ниска температура, като ако са изработени от памучна тъкан, тя леко може да се свие, но много бързо ще възвърне първоначалните си размери дори веднага след първата употреба. Добре е когато избираме хамак да проверяваме устойчивостта на цветовете и степента на податливост на материите към образуване на плесен при влажни условия.


Да полежим на верандата и да погледаме морето. Източник: www.home-with-interior.com


Как да окачим хамака
В повечето случаи закрепването на хамака става между две опорни точки, например две дървета в двора или дърво и колона от къщата, като за целта се използват необходимите въжета, ленти и карабирери. При хамаците с дървени пръти от двата края разстоянието между двете опорни точки трябва да отговаря на общата дължина на хамака, а за тези без пръти – поне 2/3 от дължината му. Разстоянието от земята е съответно 1,2м – 1,5м и 1,8м – 2,4м. Трябва да сме изключително внимателни когато използваме карабинерите, тъй като с тях може неприятно да се прищипем. Задължително трябва да помислим за това какво има под хамака, в случай че инцидентно тупнем на земята. Така че ако отдолу има трева, а не посадени рози например, падането ще мине без особени неприятности. 
 


Терасата и верандата са  прекрасни места за хамака. Източник:www.bestofinteriors.com


Много често обаче в двора си нямаме дървета с удобно за целта разположение.
В такъв случай може да си закупим хамак със стойка, който може да бъде поставен абсолютно навсякъде и не се нуждае от никакви други крепежни елементи. Предимство е също така възможността да го позиционираме и на терасата или верандата като единственото, което трябва да преценим са подходящите съобразно това размери. Стойката за хамак от своя страна може да се изработи от дърво, метал и пластмаса, като трябва да се отбележи че дървената изработка е не само по-красива на външен вид, а и по-масивна и здрава. В повечето случай се използва кедрово дърво, кипарис или евкалипт. Все пак изборът на материали и дизайн е предмет на собствените ни предпочитания за стил и комфорт.
 


Дървена рамка с иновативен дизайн и навес. Източник: www.pldhs.com


Къде да разположим хамака
Наличието на хамак в двора със сигурност ще се оцени положително от гости и съседи. Наред с практичните си предимства, този елемент ще добави лятно звучене и оригинален акцент в общото дворно пространство. Освен в случаите, когато за монтирането му са необходими опорни точки, той може да бъде красив аксесоар и място за отдих в почти всички кътчета в двора:


  • Сред зеленината в градината бихме могли удобно да подремнем на него след добре свършената работа и грижи за растенията.
  • Градинското барбекю е идеално място за хамака. Полегнали безгрижно с чаша изстудена напитка ще бъбрим със семейството и близките и ще наблюдаваме приготвянето на вкусната храна.  
  • В близост до басейн – какъв по лесен начин да си представим че сме на почивка, приятно полюшвайки се на удобния хамак, докато се радваме на веселата глъчка, идваща от любимия ни басейн.
  • Под сянката на навес или пергола – ако предпочитаме внезапният дъжд или жарките слънчеви лъчи да не нарушават почивката ни, може да разположим хамака под навес или пергола. Оттам едновременно ще се наслаждаваме на миговете уединение и ще се радваме на красивия пейзаж.
  • На терасата или верандата – ако моделът на хамака позволява терасата или верандата са прекрасно място, от където да съзерцаваме пленяващият морски пейзаж или китна градина. 

Каква по-добра идея за безгрижно лято от това да се полюшваме в прегръдката на удобен хамак докато се веселим в приятна компания или сладко подремваме сред успокояващата зеленината и свежия въздух. 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари