Халщат - перлата на Залцкамергут

Солните мини на селището са най-старите в света, отпреди 7 хил. години
15.04.2016
Константин Димов
53
туризъм, ел.инсталации, Халщат, Австрия, екскурзия
Халщат – красив като пощенска картичка.
Източник: https://upload.wikimedia.org

Халщат е хилядолетно старо селище на културата в курортния регион Залцкамергут в Австрия, което лежи на брега на едноименното езеро. Името на района означава солени камери и се свързва с добива на планинска сол. Градчето е световноизвестно, с население по-малко от 1000 жители и принадлежи заедно с района Дахщайн/Залцкамергут от 1997 година към световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Халщат има славно историческо минало, благодарение на естествените залежи на сол. Селището е било населено още 5 хил. пр. Хр., което е потвърдено от археологически открития на инструменти от онази епоха. В по-нови времена градът се радва на заслужен туристически интерес, което е главен източник на приходи за местното население. 

Какво предлага като забележителности градчето Халщат?

На първо място това е католическата църква ”Успение Богоридично”, която се слави със своя „крилат” олтар. Нейн майстор–резбар е Леонхарт Астл. Късноготическата църква е завършена през 1505 год., която притежава величествена кула, като основите й били положени като църква още през 1320 год.

Другите не по-малко вълнуващи „спирки” в селището са солните мини, музеят на Халщат, полето с древни гробища и разбира се, параклис с костницата. Посетителите бързат да видят и 600-те изрисувани черепа, съхранените над 1200 черепа от изминалите столетия. Интересното за тях е, че поради липса на места в гробището костите са били изваждани след 10-15 години и полагани в костницата. Гробарят рисувал цветя, венци или корони по черепите по желание на техните близки. По този начин те ставали като своеобразни надгробни плочи. 

Акцент са реликви от световноизвестното гробищно поле на Халщат. То се намира върху Солната планина, на 900 метра надморска височина. До него се стига пешком или чрез специална железница. Гробовете са от 7- 4 в. пр. Хр. и привличат изследователи и археолози от близо и далеч, заради това, че телата са били погребвани с посуда и други вещи, предназначени да служат на покойниците в Отвъдния свят. 

Солните мини в Халщат са най-старите в света.
Изследователи определят, че още преди 7 хил. години хората тук са се занимавали с добив на сол. Посещението в тях е наистина уникално, но те са отворени за посещение само от май до октомври и си струва пътешествието до тях дори при лошо време.

Селището е толкова популярно, че го копират чак в Китай, в провинция Гуандонг, отбелязват екскурзоводите. Тук са снимани и боливудски филми.

Но това толкова посещавано място

живее от еднодневния туризъм. 

Може би  най-хубавото селище в Австрия през деня е залято от туристи. От години туристите идват, бързат да снимат, купуват няколко сувенира, но малцина от тях остават и за през нощта. Хотелиерството е било пренебрегвано години наред, а екскурзоводите са се концентрирали върху организирания туризъм и еднодневните екскурзии. Сега местните дават мило и драго тази тенденция да се промени, отбелязва австрийският „Дер Щандарт”.

Селището отчита едва 70 хил. нощувки годишно. Перлата на Залцкамергут предлага из тесните си улици уютни страноприемници, гостилници и няколко пансиона, и разбира се, локали за хранене с туристически менюта. Сега се акцентира върху новия 4-звезден туристически хотел, с който да бъде модернизиран туризма в Халщат и най-накрая туристическия поток да бъде насочен към това хората да прекарат няколко дни на брега на Халщатското езеро. Други три старинни сгради в центъра на града са реновирани и разширени, и оборудвани модерно. 

Да прекарате повече време от отпуската си тук обаче, е наистина по-трудно да се осъществи. Личните автомобили се оставят в периферията на селището, тъй като повечето улички не само са пешеходни зони, но и стръмни. Местата за къпане също са отдалечени, както и местата за ски. Малко са възможностите и за уелнес, но пък солните светове могат да ви отведат към индустриалната и праисторията на Европа. Влизайки в един спортен магазин ще откриете разкопки от 13-и век, а разходка с лодка из езерото представя възможност да погледнете Халщат, така както го рекламират картички и постери. Когато слънцето залезе и паркоместата се опразнят, Халщат показва своята истинска магия - тесни улички, множество църкви и грижливо подържани дървени къщички. 

Тук може да видите повече подробности за градчето в официалния му сайт- http://www.hallstatt.net

+3
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари