Функционалност и ефирност в банята с линейни сифони

Линейните сифони оптимално съчетават функционалност и стил и предлагат луксозна визия и елегантност, каквито обикновените точкови сифони не могат.
15.09.2016
Румяна Бонева
1855
баня, отводняване, сифони, линейни сифони, декоративни решетки
Линейният сифон внася лукс и завършеност на интериора
Източник: www.archiproducts.com

Съвременните концепции за обзавеждане на бани се разработват на принципа „И малкото е много“. В идеята за проектиране на пода се залага на чувството за простор, семпъл дизайн на материалите и избягване на реални оптични прегради. Ръководена от тези критерии, концепцията пресъздава оригинална комбинация между класическата ориенталска баня и луксозните спа комплекси.

От няколко години насам на българския пазар започнаха да се предлагат линейните (лентови) сифони и като всеки нов продукт често се пренебрегват от страна на потребителите – абсолютно незаслужено. Линейните сифони оптимално съчетават функционалност и стил и предлагат луксозна визия и елегантност, каквито обикновените точкови сифони не могат. Те са практично решение за отводняване на банята и отправна точка за реализирането на нестандартни дизайнерски концепции за придаване на изискан и дори ултрамодерен облик.

 
Линейни сифони Алкапласт     Източник: МИП трейд   www.miptrade.com

Основни предимства
- В изработката на линейните сифони са вложени висококачествени материали и технологии, които гарантират дълъг срок на експлоатация.
-  Формата на сифона е опростена и тялото се монтира бързо и безпроблемно съобразно конкретната идея и предназначение.
-  Произвеждат се стандартно в дължини с размери от около 50-60 см. до 100-120 см., като съществува възможност за изработка на поръчкови дължини.
-  Линейните сифони са проектирани да осигуряват свобода на движение и едновременно с това да очертават ясна граница между мократа и сухата зона в банята.
-  Елиминират необходимостта от допълнително изграждане на праг от плочки или камък.
-  При монтажът на точковите сифони са необходими четири наклона, а при линейните наклоните са опростени и са два.
-  Надеждно отводняване и поемане на цялото количество вода в банята.
-  Осигуряват безпрепятствено влизане в душ кабини и паравани при хора със специални нужди в почивни станции, санаториуми, болници, хотели и други обществени сгради.
-  Ревизирането и почистването се извършва с минимални усилия.

 
Линейни сифони Алкапласт     Източник: МИП трейд   www.miptrade.com

Структура на линейния сифон
Линейните сифони се изработват от висококачествена 100% неръждаема стомана и закалено стъкло и по-рядко от полимери. Тялото на сифона се състои от четири елемента – корпус, в който се разполага декоративната решетка, рогов сифон, воден затвор и фланци (ако се предлагат към продукта). Корпусът е изработен от висококачествена стомана, като с помощта на преса е придаден лек наклон по надлъжната ос за осигуряване на по-добро оттичане. Роговият сифон с воден затвор възпрепятства проникването на неприятни миризми и елиминира риска от запушване. Водният затвор е снабден с гумено уплътнение, което осигурява защита от насекоми. Сифонът няма да протече, благодарение на ръчно направените заварки между корпусът, роговия сифон и фланците. Размерът на отворите на декоративната решетка е съобразен с всички изисквания за безопасност при ползване.


Линейни сифони Алкапласт     Източник: МИП трейд   www.miptrade.com

Специфика при монтаж
Монтирането на стандартните точкови сифони изисква придаване на наклон от четирите страни на помещението. При линейните сифони монтажът се извършва при задаването на опростени наклони само от две страни. Линейните сифони могат да се предлагат и в комплект с фланци за хидроизолация. Моделите, снабдени с фланец се произвеждат в два варианта – с хоризонтален фланец (за подов монтаж) и с вертикален фланец (за монтиране към стената).

Съществуват и модели с предвидена перфорация, които се огъват в нужната посока в зависимост от конкретната цел. Фланците способстват за лесната нивелация на настилката и за придаване на опростените наклони в банята. Предлагат се гладки и релефни фланци, като при релефните фабрично е придадено фино опесъчаване, посредством полагане на специален разтвор, което идеално допринася за добра връзка с хидроизолацията. 

Още един важен момент, който трябва да имаме предвид - ако сме объркали размера и ни е необходим по-малък от вече доставения линеен сифон, в никакъв случай не бива да скъсяваме дължината му, а да се поинтересуваме за подходящата дължина на склад или опция за поръчка. Предлагат се разбира се и регулируеми лентови сифони, които се произвеждат в размер 120 см и може да се скъсят посредством рязане, достигайки минимална дължина 30 см. Съществуват също така ъглови и извити (радиусни) линейни сифони, подходящи за изпълнение при нестандартни ситуации или при проектиране на модерни дизайнерски решения.

        
Линейни сифони Алкапласт     Източник: МИП трейд   www.miptrade.com

Надеждно отводняване
Линейните сифони
са разработени по технология, осигуряваща висок дебит и надеждно отводняване. Благодарение на специално проектираното увеличено тяло, поемат в пъти повече количество вода за единица време (около 60 литра в минута), пред обикновените сифони. Поставянето дори на само един сифон ще гарантира отводняването на цялата баня. Линейният сифон визуално разделя сухата и мократа част на банята, като не позволява проникването на водната струя от душа в сухата зона.


Сифонът възпрепятства проникването на вода в сухата зона      Източник: www.baddepot.de

Трябва да се има предвид, че колкото и висококачествен продукт да сме избрали за банята си, ако бъде неправилно поставен няма да може да разгърне пълния си потенциал. В случай на неизправна ВиК система в сградата, неспазени наклони в помещението, недобра нивелация или наличие на запушен канал, линейните сифони не биха могли да направят чудеса.

Изборът на майстор за поставянето също е фактор, който не трябва да подценяваме. Редно е да се поинтересуваме за мнения, ако е възможно да извършим оглед на вече направено изпълнение и преди всичко да не се подвеждаме по много ниски цени. Правилното поставяне ще ни спести разходи в бъдеще, а именно затова добрият майстор цени труда си.


Радиусни линейни сифони за паравани и душ-кабини     Източник: www.terrylove.com

Красотата на декоративните решетки
Решетките на линейните сифони придават ефирност и красота на пода в банята. Визията им е съобразена с масово използваните линии на останалите компоненти на банята и позволява успешното им комбиниране с тях. Декоративните решетки се изработват основно от висококачествена стомана и закалено стъкло. Моделите от стъкло се произвеждат стандартно в черно и бяло като оттичането на водата става лесно през тесен процеп около стъклената повърхност. Лазерното изрязване и полиране при стоманените продукти и прецизното кантиране на закаленото стъкло придават завършен вид и сливане с останалите детайли. Съществуват също така и модели, при които върху сифона се полага плочка от подовата настилка и той става на практика незабележим. Вече има и линейни сифони, снабдени с енергоспестяващ LED модул, който се активира автоматично всеки път при контакт с вода и угасва почти веднага след взимането на душ. Светлините в син, зелен и червен цвят или с ефект на дъга ще превърнат освежаващата баня в незабравимо релаксиращо преживяване.


Линеен сифон с вграден LED модул с ефект на дъга     Източник: www.archiexpo.com

Почистване и поддръжка
Почистването на лентовите сифони се извършва не по-често от стандартните. При правилно поставяне на корпуса, декоративната решетка е подвижна и може лесно да се повдигне и извади. По този начин се улеснява достъпът за почистване, в случай на необходимост за това. Използваните висококачествени материали в изработката правят продукта на практика вечен. Въпреки това не е за препоръчване да се използват дълбоко агресивни почистващи препарати, силни абразиви или почистване с предмети, които ще надраскат повърхността. Трябва да се избягва извършването на ремонтни дейности върху вече поставен сифон или попадане на стружки или други твърди частици в него. 

+3
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари