Фоторамките: трендове и правила

Фотографът Десислав Паяков от Виена съветва читателите на ka6tata.com. Вълнуват го портретната фотография, градското изкуство, графиката, но и актовите снимки. Любимата му фотография е черно-бялата заради атмосферата, която пресъздава.
18.01.2021
Десислав Паяков
2231
фоторамки, фотокниги, дървени фоторамки, метални фоторамки, цифрови фоторамки
Фоторамки - колаж
Източник: www.artme.bg

Кое е най-подходящото място за вашите снимки?
Стопроцентово не е нито в мобилния телефон, нито в компютъра.  Да ги показвате през телефона или да дърпате Вашите приятели пред екраните на мобилните устройства да гледат най-любими хора в живота Ви или най-вълнуващите Ви пътешествия, не е най-подходящия начин.  Това е все едно да влезете в един музей и той да е с празни стени, а на всеки посетител да се дава по един таблет за дигитално разглеждане: дали „Мона Лиза„ или златното съкровище на Вълчитрън.
 

Най-добре се виждат снимките, когато са принтирани, независимо дали са свалени от дигитален файл или от фотолента. Само по този начин можете да покажете най-добрите снимки, които сте направили, като без значение е дали повърхността им е гланцирана, матова или полуматова.

   
Фоторамки метал      Източник: www.fodari.com

Със сигурност Вашата сватба или първите стъпки на детето Ви заслужават специално място в дома или в офиса. Препоръчвам снимките да бъдат с размери 13/18 см. Добре е те да бъдат поставени в златисти или сребърни рамки.  Могат да стоят както върху работното бюро на притежателите им, а също и на пианото у дома или върху  регала за книгите.  Алуминиевите рамки печелят със своето ненатрапващо се излъчване. Изчистеният им дизайн създава у дома и дори в офиса усещане за тип ”галерия”.

 

  
Снимка 1 - Дървена фоторамка във винтидж стил   Източник: www.figaro.bg     Снимка 2 - Дървена фоторамка     Източник: www.oktrade.eu

А защо Вашата любима гледка от последната ваканция да не я увеличите в размер 20/30 см., и да я закачите на стената на място, където можете да хвърляте по един бърз поглед . В една скромна дървена рамка, без орнаменти, в кафяво или сиво, за да не отклонява вниманието.  Добре е това да  бъде ъгълче от стаята, което не виждате непрекъснато,  но да ви зарежда в моменти, в които си отдъхвате за кратко. Рамката от дърво се предлага в много и различни варианти, тя може да бъде по-плътна  или по-широка или просто да е като кант, тогава снимката излиза на преден план. Може да бъде изкуствено състарена или лакирана, за да изглежда снимката по-бляскава.

Съветвам да направите няколко различни снимки от пътешествията и да ги сменяте през известен интервал от време. Така ще внасяте разнообразие в душата си, а също и интериора.

Може да Ви се вижда старомодно,  но спомнете си за Вашите родители или баба и дядо, които имаха кът за семейни снимки. За тях препоръчвам формат 10/15 см до 13/18 см.  Така създавате едно място, в които всеки гост ще се загледа. А на вас ще Ви носи спомени.


Когато става дума за многобройните моменти на пътешествия и миналото на вашата фамилия, е желателно снимките да стоят в албуми. С тях пишете своя хроника на събитията, които сте преживели. Те не заемат много място и е добре да имате специален шкаф за тях. Албумите могат да са от най-малките , с размери 9/13 см.  като джобна книжка, до албуми с размери на атласи.

Много търсени са и специалните фотокниги, които можете да поръчате във всяко фотоателие.
 

Фотокнига     Източник: www.printcenter.bg

Вие избирате снимките за книжката, и те Ви ги изпринтират под формата на книга. Фотокнигите са  прекрасен подарък, особено за събития като пенсиониране, сватби, пътешествия,  дипломиране.  Фотокнигата измести стария албум с идването на компютрите и по-евтините методи на принтиране. Албумите, които бяха дело на една цяла печатница се заместиха с 30-минутното време, в което избирате снимките и давате файла за принтирането им в книга.  
 

  Фотокниги с твърди корици     Източник: www.printcenter.bg

Особено в последните години фотокнигите се превърнаха от привилегия на по-заможните в достъпни за всеки.  Към тях можете да добавите коментари, да напишете пожелания, да изберете специална корица и да ги направите в няколко екземпляра, за да ги подарявате. Снимките, събрани в книга са по-специални в очите на хората.

Рамките в размери 13/18 см, а също и 10/15 см. е най-добре да са метални. Предлагат се и във вариант, който става хем за окачване, хем за поставяне.
Рамките от дърво са за по-големи снимки, а също са и по-леки за окачване.
Рамките от пластмаса обикновено се избират за детската стая и там, където малчуганите играят, с цел да не ги наранят. Другото им предимство е цената, която позволява по-често да ги сменяте, особено, когато Ви омръзнат.

Мното популярни в обзавеждането са т.нар. комбинирани снимки (kombination Rahmen), познати още и като рамки с няколко снимки. Те дават възможност да разкажете цяла история: най-важните моменти от Вашия живот, от отглеждането на детето / децата Ви, от най-щурите ваканции. Тях ги окачате в спалнята, детската стая, в коридора, във всекидневната.  Изберете ги в светли, жизнерадостни цветове, за да подчертават чувствата, които изпитвате.

Цифрова фоторамка     Източник: www.hama-bg.com

Много популярни и са цифровите фоторамки.  Те носят малко по-студеното излъчване на дигитализацията, но са стилни и с изчистен дизайн. Фокусът пада върху снимката.

Една друга възможност е да направите календар със собствените си снимки. Става и за подарък на любимите Ви хора.

За да предпазите залепването на снимката върху стъклото на рамките,  може да се ползва паспарту. Особено при черно-белите, така постигате ретроизлъчване. Избягвайте черни рамки за  цветните снимки,  те пасват идеално на черно-белите. Така подчертавате и графичните особености на черно-бялата фотография.

Забравете за бароковите рамки, особено, ако са от пластмаса. Те отнемат вниманието от снимката. Иначе обаче, са пищни, с нотка на ретро. Една лична снимка може да превърне Вашето бюро в едно островче на личен живот. В същото време внимавайте с броя на снимките, избора на рамка и показността, защото понякога тя дразни.

 

Автор: Десислав Паяков
Закони Нормативна база Коментари