Формата на басейна

Когато решите да имате басейн в двора, ще трябва да вземете много решения. Какъв тип басейн искате точно?
15.05.2010
Мая Янева
10
басейн, двор, облицовки, форма, дизайн на басейн
Формата на басейна
Източник: сп. “Още за къщата”

Когато решите да имате басейн в двора, ще трябва да вземете много решения. Какъв тип басейн искате точно? Какво ще бъде първостепенното предназначение на басейна? Ще играят ли децата волейбол в него, ще се ползва ли цялото лято? Ще искате ли да правите плувни обиколки на басейна? Имате ли достатъчно пространство в двора, за да направите басейн?
Вашият басейн може да се изгради във всяка желана от вас форма и стил, така че да покрие вашите нужди.


Басейн за забавления – той обикновено не е по-дълбок от 1,5 м. Предназначението на този вид басейни е обикновено за забавления, разхлаждане, игра на водна топка и други водни спортове, както и за плувни обиколки.

Басейни за гмуркане или скокове - този тип басейни са с дълбочина до 2,50 м и имат платформа или дъска за скокове. Този вид басейни не са безопасни и трябва да бъдат изградени само по определени стандарти. 

Басейни със свободна форма – те са обикновено с форма на лагуна, или т.нар. пейзажен стил. Те обикновено имат каменни облицовки или настилки и наподобяват оазис. Басейните със свободни форми са особено популярни за вилни, ваканционни и летни къщи.

Геометричните басейни обикновено имат много прави линии и са с типичен традиционен вид. Напоследък има завръщане към този тип класически басейни, защото те могат да бъдат с официална и строга визия и са подходящи за всеки тип къща. 

Басейни за плувни обиколки – те са обикновено тесни и дълги, за да улесняват тренировките, плуването за здраве и поддържането на форма.

Басейни „без край” – те стават доста популярни напоследък, но изискват експерти за построяването им. Изглеждат сякаш единият им край е отворен и водата продължава, докато се слее с хоризонта. Механизмът и инженерният проект на „безкрайните” басейни не могат да бъдат излагани на риск.

Спул (spool) е дума, получена от съчетанието на думите СПА и pool (басейн). Това са съоръжения с по-големи размери от джакузи, но по-малки от басейн - около 3-4 метра. Поради тяхната сложна конструкция те не са по-евтини в сравнение със средно голям плувен басейн. Тяхната поддръжка може да бъде по-лесна поради малкия им размер и спуловете със сигурност могат да бъда най-удачният вариант за малък двор.

Басейни с ниво на водата до нивото на настилката са онези, при които около басейна в периметър има канал или вдлъбнатина, където водата се оттича, като създава визуален ефект. Изглежда като голямо огледало, положено непосредствено върху настилката.

Когато решите да се сдобиете с басейн, може би ще чуете доста различни мнения от хора с добър и лош опит в изграждането на басейни. Ето някои грешки, които може да избегнете. Не избирайте басейн като че ли купувате кола. Плувните басейни се изграждат по поръчка на  клиента и са с различен стандарт в зависимост от вида басейн и фирмата изпълнител. Всеки басейн е различен – това е съоръжение, което не се изгражда в завод под контрол, както се произвеждат автомобилите. Не очаквайте строителят или фирмата изпълнител да ви образова по въпросите, които касаят изграждането на басейна. Но колкото повече знаете и разбирате, толкова по-добър купувач ще бъдете. Това ще е от полза на вас и на изпълнителя. Така че не се колебайте да се снабдите с необходимата информация – източниците са безбройни.  В следващия момент обаче може да сте затруднени да вземете решение, когато имате 10-15 варианта за конструкции и различни типове басейни. Затова поискайте 3-4 оферти от наистина надеждни фирми за плувни басейни и тогава изберете. Проверете опита и историята на фирмата изпълнител и дали e квалифицирана в изграждането на плувни басейни. Не се насочвайте към аматьори само защото предлагат по-ниска цена. Ако единствен определящ фактор при избора е цената, почти сигурно е, че ще бъдете разочаровани. Купуването на басейн по телефона не е възможно. Посещението на шоурум на фирмата, от която ще закупите басейн, е задължително. Обикновено във всички сфери има намаление на цените, което се влияе от сезона. Басейните нямат сезонно намаление и не очаквайте те да станат по-евтини, отколкото са днес.

Задължително четете внимателно договора, който подписвате с изпълнителя – дали всичко е написано, какво точно включва договорът. Доста трудно и дори невъзможно е да отмените части от договора, след като е подписан – това е документ, който защитава както вас, така и контрактора. Не се съсредоточавайте само върху дизайна на басейна – той е сложно съоръжение, което включва хидравлика, тръби, помпи, филтри и химически елементи, които гарантират неговата чистота и надеждност.

И не на последно място – помислете за обезопасяването на басейна. Плувният басейн е място за възстановяване, тренировка и начин да се наслаждавате на времето, прекарано на открито. Вашият басейн трябва да има необходимите средства за обезопасяване – ограждения, бариери, покривала за зимния сезон и др.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари