Финландските сглобяеми къщи

Eкологични къщи от масивно дърво.
17.02.2011
ХОНКА
1212
сглобяеми къщи, дървени къщи, къщи, финландски къщи, екологични къщи
Източник: HONKA

Дървото винаги е било и си остава най-добрият строителен материал, даден на човека от самата природа. То създава неповторим климат в жилището и атмосфера на пълна хармония с природата. За добиване на този материал скандинавските страни имат дългогодишна традиция. Непрекъснато се засаждат нови и нови гори, които, както е известно, поддържат кислородния баланс на нашата планета. Технологията на производство на дървени сглобяеми къщи не замърсява по никакъв начин околната среда.
 Предимствата на тези къщи са многобройни
Едно от най-важните качества са изключително добрите топлоизолационни  свойства, превишаващи многократно показателите на тухлените и бетонните стени. Дървените греди, от които е изградена конструкцията, акумулират топлината и я разпределят равномерно в цялото помещение.


Друго ценно качество на този тип къщи е уникалният микроклимат в жилището, който те осигуряват. За разлика от другите строителни материали дървото „диша”. Благодарение на уникалния строеж на дървесината, независимо от външните условия, в жилището се поддържа оптимално ниво на влажност и кислороден баланс. Дървените греди представляват екологично чист природен материал, който не оказва никакво вредно въздействие на човешкия организъм. Известно е, че топлият слънчев цвят на естествената дървесина влияе благотворно на нашето психическо състояние, успокоява нервната система и спомага за пълноценната ни почивка. Хората, живеещи в къщи от дърво, много по-малко страдат от стрес, депресии и главоболие.


Дървото е един от най-дълготрайните строителни материали и е много лесно за поддържане. Стотици години вече човечеството се радва и е впечатлено от архитектурата и съвършенството на постройките от дърво, изградени на различни места по света. Конструкциите са изключително устойчиви на земетресения. Това е една от основните причини за засиления интерес към финландските сглобяеми къщи в Япония. Резултатите от направените опити във Fraunhofer институт в Германия показаха, че пажароустойчивостта при температура от 1100° на масивни дървени стени от полярен бор е 113 минути, което е значително повече от издръжливостта на други видове сглобяеми конструкции, включително метални. При евентуален пожар дървото не отделя токсични газове, което също е изключително важно.
 Много важен е изборът на качествен материал
За построяването на такъв вид сгради е най-добре да се използва  висококачествен полярен бор. Суровите климатични условия във Финландия спомагат за забавяне растежа на дърветата и за по-малкото влага в дървесината. Малката дебелина на годишните кръгове прави дървото по-здраво, по-дълготрайно и по-малко склонно към деформации. В сравнение с бора, израснал при по-благоприятен климат, финландският бор притежава значително по-добри топлоизолационни свойства. Освен качеството на материала изключително важна е и неговата обработка -  един от най-важните етапи е изсушаването на материала. При използване на суров или недобре изсушен материал има значително слягане на конструкцията, отваряне на фуги и други неприятни деформации.


Архитектурните възможности на този вид конструкции са на практика неограничени. Могат да бъдат проектирани сгради с изключителни индивидуални решения, с един уникален екстериорен и интериорен дизайн. В комбинация с други материали като естествен камък, и ковано желязо, къщата става неповторима. Сглобяемите къщи от масивна дървесина са подходящи както за отдих в планински и полупланински райони с висока надморска височина, така и за модерни градски къщи. Това го доказват множеството изградени обекти в България и в над 30 страни по света. Сградите, които биха могли да бъдат изградени, не се ограничава само с къщи за живеене. Могат да бъдат изградени цялостни жилищни или курортни комплекси, включващи в себе си вили, бунгала, хотели, ресторанти, гаражи, сауни, руски бани, беседки и други подобни постройки. 


Материалът е подготвен със съдействието на финландската фирма HONKA       


 

Автор: ХОНКА
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари