Фийковата къща в село Медвен - една успешна реставрация.

Фийковата къща се намира в с. Медвен, Източна Стара Планина на 13 км. от град Котел.
14.05.2013
Мая Янева
1150
Фийковата къща в Мед, къща, реставрация, архитектура
Къщата е реставрирана и е паметник на културата.
Източник: Фийковата къща в Медвен

Фийковата къща се намира в с. Медвен, Източна Стара Планина на 13 км. от град Котел. Къщата е паметник на културата. По исторически данни ниската пристройка на Фийковата къща е построена през 1537 г., а двуетажната част през 1820 год. 

В началото на миналия век, в къщата живее Станчо Фийков, който преподава в местното училище до 1921 г., както и Димо Фийков, който е директор на училището. По-късно от Фийковия род произлизат две поколения лекари, като последният носи името на прадядото, Станчо Фийков.  

Фийковата къща е реставрирана по проект на архитект Елена Атанасова от гр.Сливен. Изпълнението на реновацията на къщата е дело на "Училище за занаяти " ЕАД. Преди реставрацията къщата е в сравнително запазен вид. По изготвен план за реконструкция, съгласуван с НИПК София, са пристроени баните и са направени останалите промени. Старата покривна конструкция е сменена с нова. Запазена е автентичната външна фасада, както и вътрешното разположение на стаите. На втория етаж има две стаи със санитарни възли, а на приземния етаж има спалня, дневна и кухня, от която се излиза в просторния двор. Покривната конструкция е сменена с нова. Върху стария каменен зид на къщата е направена нова каменна облицовка. 

Фийковата къща е съхранила старинния дух на Медвен, но има всички необходими удобства. В кухнята има съвременно оборудване. Подовата настилка на първото ниво,  - в дневната и кухнята е градежка плоча. Таваните са дървени. В дневната зона на първия етаж има камина с каменна облицовка. Интериорът в къщата е оформен с много любов към старината – в дневната, една от стените е изцяло покрита с дървени етажерки, декорирани с разнообразна битова посуда и предмети, характерни за миналото - паламарки, кобилица, чутура, пушка, газова лампа, маша и др.

Баните са модерни, но материалите са с търсен ефект на естествени материали – настилката от гранитогрес е с визия на стари дъски,  стените имитират ракита, а вратите са от естествено дърво в стар тип. Част от мебелировката е изработена от "Училище за занаяти" ЕАД. 

http://www.medven.org

+19
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари