Фернандо Ервас представя своята изложба “Пепел от стих”

Испанският художник Фернандо Ервас представя своята изложба “Пепел от стих” в Експо Баня София
15.01.2014
Рока България
70
Фернандо Ервас, Изложба, Художник, ЕКСПО БАНЯ СОФИЯ, изкуство
Фернандо Ервас представя своята изложба “Пепел от стих”
Източник: Рока България

Известният в Европа и Америка с провокативните си произведения артист от Мадрид представя за първи път над 40 творби живопис и скулптура, както и видеоинсталация, съвместен проект с фотографа Нина Николова.

На 21 януари 2014 г., от 18:30 ч., в изложбената зала на Roca, Експо Баня София, на бул. Мария Луиза 16, се открива изложбата “Пепел от стих” на испанския художник Фернандо Ервас. „Без чувство на неудовлетвореност няма изкуство”, казва Ервас през 2002 г. и остава верен на това твърдение през цялата си кариера досега. Известен е с нестандартните си творчески търсения, изразени в живопис, скулптура, фотография, видео, театър. Всяка от творбите на автора носи въздействащ емоционален заряд, допълван от специфичния колорит на боите, които сам приготвя и най-неочакваните художествени материали, всички докоснати от ръцето му.

Фернандо Ервас се представя с изложби в Европа и Америка. Негови творби са в известни културни институции и големи частни колекции по света. За известно време живее и работи в Ню Йорк, а сега колоритният испанец избира да живее в България. Експериментът е негов творчески и жизнен принцип, който показва и в изложбата “Пепел от стих”.

„Пепел от стих” е мултидисциплинарна изложба в която авторът изследва границите между различните художествени езици и сложните взаимоотношения между тях чрез живопис, скулптура, фотография и видео. Авторът установява диалог между тях, въпреки различията. За този диалог, Фернандо Ервас намира допълнително вдъхновение и в луксозното изложбено пространство на Експо Баня София, което контрастира със суровите материали, използвани за създаване на скулптурите и атмосферата на инсталациите. „Мястото е наистина чудесно, само по себе си е провокация с множество възможности за представяне на изкуство и засилва още повече емоционалното въздействие на творбите”, споделя авторът за изложбената  зала на Roca, която през последните години се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата.

Творбите в изложбата са вдъхновени от поезията. Фернандо Ервас търси приликите между българските и испанските поети и разглежда човешката природа през фокуса на рационално и ирационално, къде са границите и какво се случва отвъд тях. С философска естетика, художникът предизвиква зрителя и се опитва да разгадае сложната човешка природа в перспективата на еволюцията.

В изложбата е включена и видеоинсталацията „Къщата, която никога не е виждала море”. Тя е съвместен проект с фотографа Нина Николова, а автор на музиката е Марвин Фрейтаз. Включени са над 200 портрета на млада жена от ромски произход, които Нина Николова прави в период от девет години. Тя показва вътрешната вселена на Мария от покрайнините на Пловдив, от детството й до раждането на нейното първо дете. Екранният разказ се допълва от скулптурите на Фернандо Ервас - метафори, родени от въображението на автора.

Изложбата на Фернандо Ервас в Експо Баня София ще продължи до 15.02.2014 г.    

Рока България отново среща българската публика с интересен космополитен автор и изследовател на културата на Испания и България. Изложбата „Пепел от стих” на Фернандо Ервас е добро начало и обещание за нови интересни събития в изложбената зала Експо Баня София и през 2014 г.

Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Испания в България.

Автор: Рока България
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари