Фасадни облицовки от камък

Изграждането на фасадната облицовка е един от най-важните елементи в процеса на строителството. Тя има завършващи, изолационни и естетически функции.
26.07.2022
Светлана Влайкова
3866
вентилируема фасада, фасада от камък, фасадна облицовка, фасадни облицовки от камък, каменни фасадни облицовки
Каменната облицовка придава внушителна визия на сградата, излъчва сигурност и здравина.
Източник: Маркони Груп Стоунс, www.markonigroup.com

Фасадата на всяка сграда е първото нещо, което привлича погледа ни. Тя е външната „дреха“, по която ние възприемаме цялостно един строителен обект. Поради тази причина изграждането на фасадната облицовка е един от най-важните елементи в процеса на строителството. Тя има завършващи, изолационни и естетически функции. Има няколко начина за изграждане на фасадна облицовка. Всички те са свързани пряко с фасадната топлоизолация. Най-често фирмите производители на фасадни материали предоставят цялостния детайл за изграждането на фасадата, който е един същ в повечето случаи. За топлоизолация се използват обикновено полистиролни плочи или каменна вата. Крайното покритие може да бъде фасадна мазилка, различни декоративни мазилки или камък.

Съществуват и така наречените вентилируеми фасади, които са един от най-добрите начини за изграждане на фасадна топлоизолация. Крайното покритие при тях са различни керамични плочи, еталбонд или камък.

 
Камък Глиц - жълт и жълто-сив за фасадна облицовка.     Източник: www.markonigroup.com

Камъкът е един от предпочитаните материали при изграждането на фасадата на една сграда, без значение дали тя е със стандартна топлоизолационна система или вентилируема фасада. Той се използва както за цялата фасада, така и за цокълната част или отделни елементи на сградата.

Камъкът е предпочитан материал както за обществени, административни и офис сгради, така и за частни къщи. Той придава внушителна визия, излъчва сигурност и здравина. Придава определена тежест, класа и стил.

 
Глиц Зелен и Глиц Мрамор     Източник: www.markonigroup.com

Изборът на камък се определя от неговото предназначение. Камъкът за фасадата трябва да е студоустойчив, с много нисък коефициент на водопоглъщане. При неправилен избор на камък и мястото му на фасадата може да се стигне до бързо разрушаване на облицовката. Правилното лепене и монтаж също са от голямо значение. Препоръчително е предварително проучване на видовете каменни облицовки и цялостната система на полагането им.

 
Глиц Мултиколор и Глиц Сиво-зелен     Източник: www.markonigroup.com

Защо да изберем камък за фасада?

Естественият камък е един от предпочитаните строителни материали от архитекти и строители, когато става въпрос не само за фасадна облицовка, но и за елементи от интериора и екстериора, където се изискват здравина, водонепропускливост и висока плътност.

● Камъкът е материал, който се отличава с изключителна здравина и издръжливост във времето. Устойчив е на всякакви климатични условия.
● С каменната фасадна облицовка се постига много добра енергийната ефективност на сградата. Осигурява се нормална температура на хладина през лятото, а се запазва топлината в сградата през зимата.
● Камъкът има много добри звукоизолационни и шумоизолационни свойства.
● Притежава висока степен на изтриваемост.
● Той е незапалим материал, което е изключително важно в съвременното строителство, от гледна точка на пожарната безопасност.
● На пазара има изключително голямо разнообразие от най – различни видове естествен камък, което може да задоволи изискванията на всеки клиент. Съществуват неограничен брой цветове, форми и текстури.
● С използването на камък като крайно покритие, сградата придобива оригиналност и става уникална. Слива се с естествената природна среда.
● Естественият камък създава архаичен и естествен вид на сградите.

 
Оформен Синьо-зелен и Глиц Черен Каристо     Източник: www.markonigroup.com


Видове фасадни облицовки от камък

Фасадните облицовки от камък могат да бъдат най-различни, в зависимост от вида на използвания камък. За фасадна облицовка обикновено се използват гранит, варовик, мрамор, травертин, гнайс.

Гранитът
е твърда скала, поради високото си съдържание на кварц. Той не поглъща водата, с изключителна здравна, висока плътност и много голяма устойчивост на студ, поради което е изключително подходящ за използване като крайно покритие в топлоизолационната фасадна система. Това е един от най-предпочитаните материали за каменна облицовка.

Варовикът е бяла седиментна скала, съставена основно от калциев карбонат. Има ниска плътност и пореста структура. У нас за фасадна облицовка се използва така нареченият „врачански камък“. Той е устойчив на климатични условия и лесно се обработва. Има приятен естествен природен цвят, поради което е предпочитан от архитекти и строители като екстериорно решение.Мрамор "Тасос"     Източник: www.markonigroup.com

Мраморът е скала, изградена от калцит и диломит. Може да бъде намерен в различни цветове. Изключително изискан материал. Притежава висока степен на якост. Използва се както за подове и вътрешни облицовки, така и за фасадни облицовки. Придава на сградата изисканост и класика.


Травертин "Антик"     Източник: www.markonigroup.com

Травертинът е естествен материал. Той е шуплест камък, затова е необходимо, когато се използва за фасадна топлоизолация да се импрегнира и се защити допълнително срещу киселинни субстанции и външни неблагоприятни атмосферни условия. Изкючително красив, той придава на сградата елегантност и уникалност.

Гнайсът е вид метаморфна скала. Има разнообразни отенъци, които се определят от минералите, които той съдържа. Устойчив е на влага, изключително здрав материал. Издържа на неблагоприятни атмосферни условия. Предпочитан за употреба както на вътрешни, така и на външни елементи на сградата.

Ако искаме да придадем на сградата допълнително изисканост може да се доверим на оникса. Той е естествен природен полускъпоценен камък, вариация на халцедона и част от групата на кварца. Може да се използва за облицовка на външни стени. Притежава високо ниво на паропускливост. Изключително красив, обикновено на ивици с черен цвят.

Каменните фасадни облицовки са едно от най-добрите решения в съвременното строителство. Те осигуряват здравина и устойчивост във времето, както и отличен естетически вид на всяка сграда, изградена с тях.

 

 

Автор: Светлана Влайкова
Закони Нормативна база Коментари