Фасадната декорация подчертава характера на сградата

Фасадата е лицето на едно здание пред света – отражение на културата и стиловете от различни епохи.
15.06.2017
Румяна Бонева
7903
къща, фасада, декоративни профили, фасадна декорация, декорация за фасада
Фасадна декорация с LED осветление
Източник: www.ikor-bg.com

Фасадата е лицето на едно здание пред света – отражение на културата и стиловете от различни епохи. Достолепието на сгради от античността и средновековието внушава уважение към труда на някогашните майстори и очарова с автентичната си красота. Съвременната архитектура се ръководи от стремежа за оригиналност и отличителен почерк на сградите, където всеки един елемент от фасадата, било то ъгъл, прозорец, колона или покрив може да бъде подчертан. Времето на мрачните и безлики бетонни конструкции постепенно остава в миналото. Реализацията на естетически издържана фасада налага използването на разчупени форми, които в ерата на иновативните технологии се решават с помощта на архитектурни декоративни профили. Стилните орнаменти биха могли не само да откроят, но и изцяло да променят фасадната архитектура, придавайки изящество и идентичност на сградата.


От древни времена до днес...
Екстериорната украса с декоративни орнаменти е стара архитектурна традиция. Неслучайно свързваме подобни елементи с фасадите на дворци, замъци и музеи. Използването им започва още в древен Рим и Гърция, а под влиянието на различните стилове визията им преминава през своеобразни метаморфози. През ренесанса властвали законите на логическата съразмерност и на перспективата и пропорциите – разчленените стенни плоскости, аркади, колонади и куполи. Барокът поразява със своята монуменална тържественост и смело струпване на форми и обеми. Разкошно декорираните фасади в стил рококо, изпълнени с лекота и ефирност на детайлите контрастират на строгите форми от античността. Модернизмът пък, демонстрира нововъведения в елементите и технологиите. Характерна е богатата украса на фасади с орнаменти в плавни, овални линии, чество взаимствани от природата. 


В продължение на векове развитието на декоративните елементи се усъвършенствало не само в художествен, но и в технологичен план и се превърнало в изкуство. Красотата и изяществото на формите била поразяваща и внушавала грандиозност и великолепие. И ако по това време изпълнението на подобен проект изисквало много средства, заради големите мащаби на сградите, то днес новите технологии и материали позволяват много по-изгодна алтернатива в сравнение със скъпо струващите им предшественици. Съвременните процеси на моделиране постигат натурален визуален ефект, който по нищо не отстъпва на внушителните форми от миналото. Въпреки това, много често оригиналните фигури служат за шаблон при изработката на декориращи елементи. Архитектурните фасадни профили се предлагат на отделни модули, които се сглобяват в една обща композиция предвид конкретния стил и особеностите при акцентуване върху определени елементи от фасадата. Фасадната декорация е приложима за всяка архитектура. Орнаментите могат да следват не само модел на античните стилове, но и модерни и разнообразни по форма и сечение интерпретации.


Подчертава врати и прозорци в общия план на фасадата      Източник: Икор ООД, www.ikor-bg.com

Гипсът и неговите достойни заместници
В миналото декоративните профили се изработвали предимно от гипс. Извайването на фигурите било сложен и трудоемък процес. В наши дни технологичният напредък позволява изработката на разнообразни класически и нестандартни форми от леки, ненатоварващи основата материали с множество преимущества. Сред най-разпространените материали за производство на декоративни фасадни профили са полистирен – стиропор EPS, фибран XPS и полиуретан. Плътността им варира от 10 до 40 кг/куб.м и гарантира дълготрайност и здравина. Притежават защитно покритие, устойчиво на външни и атмосферни влияния. Монтажът на орнаментите се извършва изключително лесно и бързо. Съвременните лепилни материали и техники осигуряват здравото им закрепване към основата, а защитният слой гарантира висока устойчивост към механични въздействия и ултравиолетови лъчи. В сравнение с гипсовите орнаменти, рисковете от повреди при транспортиране са минимални, а срокът за изработка е в пъти по-кратък.

Очевидните технически преимущества и неограничените възможности за композиране на профилите са икономически изгодно решение при строителството на нови и реставрацията на стари сгради. Използването им превръща всеки дом в обект на възхищение, отличавайки го от скучните и еднотипни фасади.


Ъглов камък внушава сила и здравина на изграждащата линия     Източник: Икор ООД, www.ikor-bg.com

Ето в какво се изразяват характерните качества на фасадните елементи:


  • Произведени от стиропор с висока плътност;
  • Полимерното покритие осигурява защита от вода, влага, UV лъчи и високи температури;
  • Високата еластичност гарантира запазване целостта на продуктите при земетресения;
  • Не се напукват през студените дни и не се деформират при топло време;
  • Ниска проводимост и добри изолационни свойства;
  • Могат да се боядисват с неразтворими еластични бои, съобразно цветовия план за фасадата;
  • Не повлияват на товароносимостта на сградата; 

Модели за фасадна декорация
Декорирането на фасадата може да се разглежда в два аспекта – хоризонтален и вертикален.
Станадартните профили за фасадна декорация в хоризонтална посока са:


Рамкови профили за врати и прозорци
Здрави и устойчиви орнаменти, придаващи завършен вид и триизмерен облик на фасадата. Г-образните профили внушават усещане за разкош. Изпълняват едновременно декоративна и топлоизолационна функция, като могат да бъдат с или без декорация във фронталната част. Покриват външния ръб на прозореца до дограмата, без фуги и снадки.


Междуетажни профили
Междуетажните первази и подпори спомагат за разграничаване на различните етажи, нива, тераси на сградата. Могат да се използват като обкантващи профили за визуално разделяне на пространството при етажи с голяма височина. Декоративните подпори (еркери) представляват фасадни орнаменти, които целят подчертаване на архитектурния стил на сградата. Пасват идеално под стрехи, тераси или какъвто и да е издаден елемент от фасадата. Могат да се подберат в комбинация с профилите за обкантване на прозорците.


Главни и подпрозоречни корнизи
Главеният корниз е профил, който оптически омекотява прехода между фасадата и покривната конструкция, като подчертава най-високата плоча на сградата. Това е най-големият по размер и най-съществен елемент от декорацията на фасадата. Красотата му изпъква още повече при сгради с раздвижени нива, където се откроява всеки един ъгъл от разминаването на фасадите. Подпрозоречните корнизи обикновено се монтират като самостоятелен елемент в основата на прозореца или под перваза. Продуктовият асортимент на някои производители включва и корнизи за улуци. 


Арки и сводове
Извитите форми безспорно придават стил и оригиналност. Арките могат да се изработят от профила, който обкрайчва прозореца или с плосък профил, украсен с ключов камък и подпори. Ефектът на всеки вид арка се изразява в това, че увеличава в пъти красотата на архитектурни отвори с полукръгла форма.


Фронтонът представлява завършек на фасадата.    Източник: Икор ООД, www.ikor-bg.com

Фронтони
Това са елементи от околопрозоречната декорация, които придават аристократично излъчване на надпрозоречното пространство. Съществува многообразие от модели – като започнем от по-семпли и изчистени и стигнем до по-внушителни, дори помпозни. Формите и извивките им също варират съобразно конкретния стил и търсения ефект.   


За постигането на стилно излъчване е нужно да има и елементи, които се противопоставят на останалите и заедно с това допълват красотата им. Декорирането на фасадата във вертикален аспект включва следните стандартни модели: 


Колони и пиластри
Колоните, полуколоните и пиластрите са съществени елементи от архитектурната украса на фасадата. Присъствието им внушава тържественост и пищен ефект в екстериора. По правило колоните се състоят от три елемента – база, ствол и капител. По дължината си стволът може да бъде ефектно украсен с бразди, така наречените канелюри. В съвременните сгради колоните се изграждат предимно за украса, без да се изисква да понасят голямо натоварване. Когато обаче това се налага, гипсовите колони задължително се армират, а в стиропорните се вгражда метална тръба. Колоните могат да се изпълнят в разнообразни размери и стилове - йонийски, дорийски, коринтски и др. Пиластрите са четириъгълни колони, които се изграждат с декоративна цел от едната страна на стената. Може да ги срещнем и като удебелявания на стената.


Ключов камък за декорация над прозорци, врати, портали.    Източник: Икор ООД, www.ikor-bg.com

Ключови и ъглови камъни
Ключовите камъни придават акцент и завършеност на околопрозоречното пространство, като стандартно се разполагат в центъра на надпрозоречния профил. С други думи ключовият камък отбелязва върха на арка или свод, като в архитектурен план има опорна функция. Служи за декорация на прозорци, врати, портали. Както може да се предположи от наименованието, ъгловите камъни са предназначени за подчертаване ъглите на сградата по височина. Ъгловите елементи обикновено представляват правоъгълни панели, които имитират каменна плоча. Ефектно се включват и в подпрозоречната декорация.


Покритие на фасадните орнаменти
На профилите за фасадна декорация стандартно се полага полимерциментово покритие, което ги предпазва от амосферно и механично въздействие.
Някои производители предлагат и други видове покритие на продуктите от стиропор:
- полимерно покритие (смола)
- полимерциментово покритие
- дървено покритие
- алуминиево покритие


Богатият асортимент от модели и покрития предоставя възможност за избор на подходяща композиция от профили, съобразена с идейния план за декорация на фасадата.

Създаването на фасади, които възпроизвеждат стилови влияния от предишните епохи се явява съществена характерна черта в съвременната архитектура. Това в еднаква степен се отнася, както за жилищните домове, така и за сградите с обществено предназначение. Декоративните елементи спомагат за подсилване на внушението на избрания стил, без за това да изисква големи капиталовложения, както е било в миналото.
 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари