Фасадата

Фасадата е обликът, по който се отличава сградата, нейното запомнящо се лице, често наричана и визитнта й картичка.
08.07.2010
Весела МАРКОВА
12
фасада, декоративни бои, мазилки, облицовки, вентилируема фасада
Фасадата
Източник: Още за къщата

Фасадата е обликът, по който се отличава сградата, нейното запомнящо се лице, често наричана и визитнта й картичка. Твърде жалко е, когато редом с красиви и поддържани сгради се извисяват разпадащи се, неестетични и дори опасни постройки.
Още по-потресаваща е обаче гледката, която се разкрива във вътрешните дворове на градските кооперации – нищо, с което можем да се гордеем... Затова пък интернет пространството изобилства от любителски фотоси на „впечатлени” чуждестранни туристи у нас, показващи именно тези „нещастни” фасади!?
Свидетели сме и на съвсем друг вид безхаберие – частичното саниране на блоковете, което само за няколко години превърна градския пейзаж в невъобразима гротеска. Самоуспокоението на собствениците, предприели тази отчаяна мярка за справяне с положението, не е достатъчно, а и ефектът е минимален. Проблемът е голям, болезнен и на този етап без адекватна подкрепа от страна на държавата.
С настоящия материал отново обръщаме внимание на различните системи и материали за изграждане на фасадата.
Фасадните системи се групират в две основни групи - контактни фасадни системи и вентилируеми фасадни системи (окачени фасади). Контактните фасадни системи се очертават като най-употребяваното фасадно решение, най-вече за Европа, отчасти и поради достъпната им себестойнст.
Фасадното декоративно покритие е много важна част от фасадната система, тъй като придава завършен вид на сградата, обогатява качествата на архитектурното решение и същевременно дава възможност за създаване на уникална визия, посредством свойствата на различните видове фасадни покрития.
Според физикохимичния си състав декоративните покрития за фасадата се делят на:
 фасадни декоративни мазилки;
 фасадни бои (препоръчително върху минерални сухи мазилки);
 облицовъчни плочи (клинкер, камък, гранитогрес).
Декоративни мазилки
Появили са се най-напред в Европа, а около1893 година в немската провинция Бавария е произведена първата благородна мазилка. Фасадните мазилки се разделят на два основни вида - сухи (благородни, минерални) и пастообразни. Първите са на основата на бял цимент, сухи полимерни добавки и ограничен нюанс сухи пигменти. Преди полагане се приготвят с вода в подходяща пропорция и строителен миксер. Евтини са, но за сметка на това сравнително нетрайни и силно водопоглъщащи.
Препоръчително е да се покрият с фасадна боя за предпочитане на силиконова основа.
Основното при всички пастообразни мазилки е това, че в състава на всички видове присъства акрилатна дисперсия (емулсия) и различни по големина фракции камъчета (доломитни частици, естествено и изкуствено оцветени фракции камък). Видовете се различават един от друг основно по допълнително добавените към дисперсията адитиви, които подчертават или намаляват едно или друго свойство на декоративните мазилки.
Видовете пастообразни мазилки според състава им са:
Акрил-полимерни
- най-разпространените пастообразни мазилки в практиката.
Тонират се в най-много цветове в сравнение с останалите видове, имат ниска водопоглъщаща способност, водоотблъскващи са, еластични и неподатливи на деформация на основата, но също така са по-слабо пропускливи, стареят по-бързо и натрупват замърсявания.
Акрил-силикатни – тонират се в строго определени цветове поради ограниченията на състава им.
Подходящи са сгради с високо влагосъдържание на околната среда и изолационна фасадна система с каменна фасадна вата. Характеризират се с много висока паропропускливост, висока алкалност, голяма UV устойчивост, водоотблъскващи са, притежават силна устойчивост на замърсяване с микроорганизми, но се тонират основно в светли и по-ограничени като брой нюанси и са по-скъпи от акрил-полимерните мазилки.
Акрил-силиконови – тонират се в строго определени цветове. Подходящи са сгради с фасадна система с изолационен материал EPS. Характеризират се с висока паропропускливост, изключителна водоотблъскваща способност, висока стабилност на цвета на покритието, силна устойчивост на замърсяване, голяма UV устойчивост, но са по-скъпи и от акрил-полимерните мазилки, и от акрил-силикатните мазилки.
Акрил-силикат-силиконови – съчетават най-доброто от ефекта на силикатните и силиконовите мазилки. Подходящи са сгради с фасадна система с изолационен материал EPS. Имат много висока паропропускливост, изключителна водоотблъскваща способност, висока устойчивост на цвета на покритието и срещу замърсявания от микроорганизми, както и на замърсяване, характеризират се и с голяма UV устойчивост и са по-скъпи и от акрил-полимерните мазилки и от акрил-силикатните мазилки.
Видовете пастообразни мазилки според вида и структирата им са:
Мозаечни мазилки - те са смес на акрилатна дисперсия с естествено оцветени камъчета, съществуват в различни фракции и цветове. Използват се основно за цокълните части на сградите и се характеризират с повърхностна якост и неизбледняване на цветовете им с течение на времето.
Структурни мазилки - могат да бъдат акрилни, акрил-силикатни, акрил-силиконови и акрил-силикат-силиконови по състав. По форма биват основно два типа: влачени с фракция 2,00 мм, 2,5 мм и 3,0 мм и драскани с фракция 1,00 мм (неподходящ за полагане върху топлоизолационни фасадни системи), и 1,5 мм, 2,0 мм, 2,5 мм и 3,00 мм
При декоративните мазилки и фасадните бои подготовката на основата и нанасянето са идентични. След окончателното изсъхване на армираната шпакловка (около 4 денонощия) се пристъпва към нанасянето на фасадния грунд. Неговият състав съответства на състава на полаганото покритие, боя или мазилка. Отделните производители предлагат и универсални грундове за своите продукти.
Грундът се нанася с четка или валяк, за да улесни полагането на фасадната мазилка или боя, и затова трябва да проникне възможно най-дълбоко във фасадната шпакловка. Той може да бъде бял на цвят, безцветен или тониран с тона на декоративното покритие.
Декоративни мазилки
За да е достатъчно устойчива фасадната декоративна мазилка минималната дебелина на слоя трябва да бъде 1,5 мм.
Полагането на декоративните мазилки се прави 24 часа след нанасянето на грунда, като мазилката се оформя само ръчно.
Дотук изброените условия важат и за на фасадните бои, като техният вид е идентичен с този на фасадните мазилки. Не е желателно да се полагат директно бои като крайно покритие върху фасадната шпакловка, това трябва да стане поне върху нанесена предварително суха минерална мазилка. Чрез фасадни бои много успешно се реновират и стари фасадни декоративни мазилки, необходимо е съставът на старото и новото покритие да е еднакъв.
На българският пазар вече могат могат да се намерят много интересни и същевременно висококачествени фасадни покрития. Представяме ви част от най-новите предложения на фирма “АТРИ” ЕООД.
CEBO Stone (ЧебоСтоун) е декоративно фасадно покритие. Интересната имитация на рустикални варови бои е постигната с един съвременен високотехнологичен продукт и старите техники на нанасяне с широка четка. Притежава висока устойчивост на атмосферни влияния, висока покривност, отлично маскира неравности по основата, създавайки илюзия за ефект “на петна”. Намира широко приложение в интериора и екстериора за създаване на рустикални ефекти и реставрация на паметници на културата.
CEBO Rustic (ЧебоРустик) е декоративна рустикална мазилка, композирана на базата на отлежала вар, подбрани пълнители и добавки. Притежава висока изолационна способност и паропропускливост, продължително антибактериално и противомухално действие. Запълва отлично неравностите и не се напуква в по-дебели слоеве. Отличен материал за имитация на декоративна каменна облицовка тип “Травертино”
Antico Tufo е декоративна фасадна мазилка, изградена на базата на отлежала вар. Позволява да се реализират различни декоративни елементи като например каменна или тухлена зидария. Финишният слой Ombre Romane е акрилсиликонова велатура, която е устойчива на атмосферни влияния и цветовете й не се променят под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Богатата гама от цветове позволява пресъздаване на старинните римски фасади с неповторимата им красота.
ROMA е декоративна фасадна боя с уникална визия – прекрасна имитация на старинните италиански фасадни бои. Крайният резултат е перфектен както върху гладка, така и върху леко груба основа. Нанесена върху мазилка Антико туфо позволява да се постигне почти перфектна имитация на етествен туфов камък. Изградена е на базата на акрилсиликонови смоли, което й придава едновременно добра паропропусливост и отлична устойчивост на неблагоприятни атмосферни влияния.
Фасадна система ЕРФУРТ представлява нестандартна алтернатива на всички фасадни мазилки. Подходяща е за ремонт на напукани фасади, както и за приложение в новото строителство. Полагането е лесно и бързо, тъй като фасадна система Ерфурт всъщност е комбинация от фасадна мембрана (тапет) и лепило.
Фасадната мембрана (FlexoMur) e еластична, паропропусклива, издържлива на различни атмосферни влияния. Поради това задържа пукнатини до 5 мм като не позволява те да загрозят и нарушат целостта на вашата фасада. Армиращото лепило (FlexoCol) е специално разработено за тази мембрана – бяло на цвят, с голяма плътност, без съдържание на тежки метали и формалдехид, възможност за разреждане с вода. FlexoCol се полага с валяк или маламашка директно върху добре почистената фасада. Отгоре се поставя фасадната мембрана (FlexoMur), боядисва се с фасадна боя и вече имате чисто нова и здрава фасада. В България продуктите на ЕРФУРТ предлага Камбо ЕООД, стр. 118
Облицовъчни покрития (камък, гранитогрес, фасаден клинкер)
Облицовките за фасади с топлоизолационни фасадни системи са най-различни по цвят и форма. Те са значително по-тежки от декоративните мазилки и затова още при проектирането трябва да се заложи носеща метална мрежа при каменните и гранитогресните облицовки или допълнително армиране и дюбелиране при клинкерните плочки.
Технологията на този тип керамични плочки (фасадни тухли за декоративна зидария – вариант на вентилирана фасадна система) се заражда преди повече от 150 години в Германия. Тя е подобна на технологията на производство на керамични тухли с изходна суровина - глината.
Крайният продукт клинкерната плочка е материал с висока устойчивост на метеорологичните промени и изключително дълъг експлоатационен живот. Високото относителното тегло на този тип декоративни покрития определя сериозното армиране на фасадната шпакловка, като при клинкерните плочки се пристъпва към двойно, армирането на фасадна шпакловка е двойно, като дори се налага дюбелите да са с метален пирон.
При каменната облицовка се монтира носеща метална скара над нивото на топлоизолацията. При монтажа се използват специални флексибилни лепила и фугиращи смеси.
Вентилируемите фасади са системи от носеща конструкция и фасадни материали, които се прикрепят към нея. Тези материали съчетават в себе си както съвременна визия, така и висока степен на изолация, съществен фактор за енергийната ефективност на сградата. Вентилируемите фасадни системи създават условия за естествена вентилация, намаляват драстично влагата в стените елиминирайки проблема с конденза. По този начин позволяват на сградата да „диша“.
Вентилираната фасада се състои от външна облицовка, въздушна междина и носеща конструкция (основно алуминиева или дървена), която е фиксирана към стената. Изолационният материал се монтира от външната страна на сградата. Няма мокри строително монтажни процеси. Компонентите се закрепват механично с крепежни елементи. По-високата им себестойност предопределя по-слабото им разпространение в сравнение с контактните фасадни системи.
Вариант на вентилируема фасада е и двойната зидария с вътрешна носеща част, въздушна междина (със или без добавена изолация) и външен зид от фугирана декоративна фасадна зидария (клинкерни тухли).
При този тип се оставят малки отвори диагонално горе и долу по външната стена за въздушна циркулация.
Външната обшивка на вентилруемите фасади може да бъде от:

  • алуминиев композитен материал,
  • керамика,
  • клинкер,
  • сайдинг (PVC, метал, дърво),
  • гранитогрес, етернит,
  • текстолит,
  • естествен камък,
  • дървени облицовки, и др.

Облицовката има естетическа и защитна функция. Съществуващата въздушната междина при вентилируемите фасади, минимум 40 мм, обезпечава естествената вентилация и е необходима за функционирането на системата като цяло. Алуминиевата или дървена (за сайдинг) носеща конструкция осигурява стабилността и носимоспособността на цялата система. Изолационния слой, който е обикновено от минерална вата (стъклена или каменно-минерална) и понякога и в комбинация с паропропускащо фолио, осигурява топлоизолацията на системата.
Преимущества на вентилируемите фасадни системи
Монтажът е бърз и не е зависим от годишните сезони с изключение на варианта на облицовка гипсофазерни плочи покрити с декоративна мазилка. Разходите по поддръжката и експлоатацията и са минимални. Има по-голям експлоационен живот от контактните фасади. Съчетанието на подходяща носеща конструкция и топлоизолационни материали осигурява естествена вентилация, чрез която се предотвратява акумулирането на излишна топлина вътре в сградата и така не се налага инсталиране на допълнителни скъпоструващи климатични системи.
Въздушната междина служи като буферна зона и мембрана, която не позволява на дъжда и влагата да достигнат до топлоизолацията и външната стена на сградата. Служи и като дренаж на външната обшивка. Остатъчната влага, която се е задържала в сградата при нейния строеж или тази, която се е натрупва при експлоатацията в стените на сградата, се отвежда посредством естествената вентилация. По този начин топлоизолацията на стената значително се подобрява.
Благодарение на специално разработените монтажни схеми на носещата конструкция и системи за фиксиране при различните производители, вентилируемите фасади са в състояние да поемат големи температурни амплитуди, без да се променят качествата на външната облицовка.
Това позволява да се удържа точката на оросяване на водните пари, циркулиращи през фасадата, вътре в самата топлоизолация, като по този начин носещата стена е винаги суха, не замръзва през зимата и не се прегрява през лятото. Фасадните вентилируеми системи са надежден изолатор на околния за сградата шум. Благодарение на минералната вата (стъклена или каменно-минерална) с обемна плътност до около 80кг/м3. Специалните системи предлагани от производителите и наличието на негорими фасадни материали, гарантират пожароустойчивостта на вентилируемата фасада.
Освен всички изредени технически предимства, вентилируемите фасадни системи в следствие на голямото си видово разнообразие позволяват на архитектите да развият интересни и разнообразни идеи и комбинации, които превръщат отделните сгради в запомнящи се уникати.
Най-разпространените варианти на вентилируемите фасадни системи на пазара са: окачената вентилируема фасадна система с метална (основно алуминиева) носеща конструкция и т.нар. фасаден сайдинг.
Първият вариант се среща с множество конструктивни варианти на носеща конструкция и тип материал на облицовките. Този тип системи са намерили разпространение основно при ниско и високо строителство на бизнес сгради и сгради с обществено предназначение. Многообразието на носещи конструкции и облицовки при този тип е най-голямо.
Фасадният сайдинг е система, изградена на базата на вентилируема фасадна технология, която се е появила и развила основно в САЩ и Канада, като в последствие се разпространила в Европа и останалата част на света. Най-масово се използва изработеният от винил (PVC) суровина, като съществуват и сайдинги от дърво и метал но тяхното разпространение е сравнително ограничено.
Поради своето ниско тегло, лесен монтаж и не на последно място ниска себестойност виниловият сайдинг е изключително популярен вече и в България. Използва се както при ниско и средно по височина жилищно строителство, най-вече еднофамилни сгради, но у нас се среща и като „частично саниране на апартаменти”? Тази система е подходяща както за облицовка на нови, така и за саниране на стари сгради. Цветовата гама е ограничена до около 10-12 цвята поради спецификата състава на виниловия материал.
Технологията на монтажа се състои от изцяло сухи процеси и не се влияе от външните атмосферни условия. Поддръжката на този тип фасадно покритие не изискава нищо повече от обикновено измиване с водна струя.
Каквато и фасадна система да изберете за вашата нова къща или за реновирането на вече съществуваща, запознайте се подробно с всички възможности. Добър начин за това е www.fasada.bg Там може да се консултирате и по отношение на нормативните разпоредби, условията за кредитиране, съществуващите програми, монтажните фирми и т.н.

Автор: Весела МАРКОВА
Закони Нормативна база Коментари