Фасадата – боя или мазилка да изберем

Високото качество на боите и мазилките е от изключителна важност, тъй като са постоянно изложени на атмосферните влияния, които биха могли да ги разрушат.
15.08.2016
Румяна Бонева
6970
фасада, фасадни бои, фасадни мазилки, бои и мазилки
Боя или мазилка да изберем за фасадата?
Източник: Оргахим АД, www.orgachim.bg

Когато сме изправени пред дилемата с боя или мазилка да завършим фасата, не бива да се ръководим единствено от естетическите преимущества или цената на продуктите.

Ранната есен е изключително благоприятен период за полагане на фасадна мазилка или боя и в случай, че ни предстои да се захванем точно с тази дейност, е добре да получим някои ценни препоръки за да си спестим излишни разходи.

Влачена мазилка в двуцветна комбинация www.angrobg.com

Да заложим на качество, а не на цена
Високото качество на боите и мазилките
е от изключителна важност, тъй като са постоянно изложени на атмосферните влияния, които биха могли да ги разрушат. Важно е също така пигментацията на багрите да е устойчива на влиянието на ултравиолетовите лъчи, в противен случай цветовете ще избледнеят след 2-3 години. Фасада с по-тъмно покритие задържа повече топлина, след което изстива през нощта. Подобни температурни изменения е възможно да повлияят на топлоизолационната система. С оглед на това трябва да се поинтересуваме за коефициента на слетлочувствителност на избрания цвят. Границите на този коефициент се измерват в проценти и варират от 0 до 100, като е препоръчително да изберем цвят с коефициент възможно по-близък до горната граница.

Боята задържа значително по-малко замърсявания през мазилката www.e-maistor.com

За какво да внимаваме когато избираме мазилка?

• Прекалено ниската цена
– дори и да чуем положителен коментар по отношениен на качеството на една подозрително евтина мазилка, не бива да се подвеждаме от това. Добре е да потърсим професионална помощ, за да се ориентираме правилно в съотношението цена – качество. Все пак се отнася за фасадата на къщата ни, която в повечето случаи остава за цял живот. Важно е също така да знаем, че мазилка с ниско качество би могла да компрометира топлоизолационната система.
• Липса на подходяща основа – има три съществени условия, за наличието на които трябва да се уверим, а именно:


  •  Гладка и равна шпакловка на фасадата;
  •  Наличие на армираща мрежа;
  •  Грунд за мазилка;


Полимерна мазилка с естествени цветни камъчета www.bgremonti.com


Липсата на грунд е фактор, който доста често се пренебрегва, а без него мазилката със сигурност няма да се задържи дълго на фасадата.


• Срок на годност и правилно съхранение
Редно е да се поинтересуваме за срока на годност, когато избираме подобен продукт, а също и дали са спазени важните условия за правилно съхранение. Обикновено срокът на годност на мазилките е една година от датата на производство, но ако се съхраняват подходящо няма да изгубят качествените си характеристики дори и 2-3 години след изтичане на годността. Пресечената мазилка или наличието на несвойствено лоша миризма е сигурен знак за складиране при неподходяща температура.
• Различия в цветовете
Трябва да се уверим, че цвета на избраната мазилка е един и същ във всички отделни кофи, за да не бъдат осуетени плановете ни в последствие. Най-добре е да поддържаме контакт с технически представител на компанията, от която закупуваме мазилката.
• Съобразяване с климатичните условия при нанасяне
Неподходящо е мазилката да се полага при температури под 5-10 и над 25-30 градуса. Големите температурни разлики в дневните и нощните температури, а също така наличието на силен вятър, дъжд и сняг са все фактори, при които полагането на мазилка не трябва да се извършва.Структурна мазилка www.forum.napravisam.bg

Структурата на мазилката
По отношение на своята структура мазилките биват:

Влачена – този вид визуално имитира кората на дърво, като структуриращите камъчета в сместа способстват за оформянето на вертикални каналчета. Колко широки ще са каналите зависи от диаметърът на тези камъчета – обикновено 1,5 мм, 2.0 мм, 2.5 мм и 3.0 мм. Сами можем да изберем големината, съобразно което да ни бъде предоставена мостра на избраната мазилка.
Драскана – това е добре познатата ни пръскана мазилка. Тук съотношението между структуриращите камъчета и пастата е почти еднакво. В този случай при полагане не се оформят каналчета, а се постига грапава повърхност.
Съществува и гладка мазилка, която всъщност представлява гипсова хастарна мазилка за интериорно приложение, но тези мазилки не намират широко приложение за външна употреба.Влачена мазилка www.avito.ru

На база химичен състав мазилките биват минерални, акрилни (полимерни), силикатни, силиконови и мозаечни. Съществуват и хибриди, които представляват комбинации от тези разновидности и обединяват техните преимуществата.

Колко добра е фасадната боя?
Предназначените за фасади бои
трябва да отговарят на редица изисквания, с цел да придадат и запазят желаната „премяна“ на къщата. Качествената боя осигурява защита срещу проникването на влага, задържа минимално количество замърсявания от въздуха, възрепятства развитието на различни микроорганизми. Критерии за качество са също така устойчивостта на UV лъчите, добрата покривност и не на последно място - лесното нанасяне. Посочените характеристики не бива да се пренебрегват, но пригодността на фасадните бои се определя и от следните показатели:

Паропропускливост – от това зависи степента на пропускане на водните пари или с други думи подпомагането на стените да „дишат“. Това важи в още по-голяма степен за новопостроените сгради, чиито строителни конструкции задържат значителни количества влага.
Водопроницаемост – от този показател зависи до каква степен боята защитава замазката от проникването на влага, особено при продължителни дъждове. Наличието на влага по стените е предпоставка за замърсяване и развитие на микроорганизми, а агресивните вещества и замръзването на водата могат да станат причина за разрушаването им.
Механично съпротивление – от това се определя износоустойчивостта на покритието, подложено на триене. Качествената фасадна боя трябва има поне 10 години устойчивост, без да е необходимо повторно боядисване.

Подходящо е да изберем боя, ако:
Съществуват няколко предпоставки, съобразно които можем да изберем фасадната боя за крайно покритие, а именно:
 - Сградата е разположена в район със силно индустриално замърсяване или  наличие на градски смог. Фасадните бои задържат в значително по-малка степен прахови частици и сажди пред мазилките.
 - Разполагаме с нова, гладка и добре изпълнена замазка. Ако в замазката има несъвършенства и неравности, фасадната боя няма да ги покрие.
 - Просто искаме да подновим старата боя или да освежи старата мазилка.

В случай, че старата основа се рони, задължително трябва да отстраним всички полуотлепили се парчета и да запълним вдлъбнатините. При необходимост преди полагането на боята можем да нанесем дълбокопроникващ или запълващ грунд.


Оргахим АД, www.orgachim.bg

Подходящо е да изберем мазилка, ако:
- Къщата се намира в район с ниско замърсяване - далеч от градския смог, красотата на мазилката ще се запази за много по-дълго време, без да е необходимо да отстраняваме замърсявания от нея.
- Съществуващата замазка на фасадата има дефекти – ефектната структурна мазилка визуално ще прикрие всички несъвършенства, като няма да се наложи повторно шпакловане преди полягането й.


Полезни съвети
Ако се колебаем в избора на цвят
– въпреки преглеждането на каталози с цветове, понякога трудно бихме могли да си представим дали даден цвят ще изглежда добре за фасадата. При всички случаи е добре да поръчаме мостра от избрания цвят и да го нанесем на около 1-2 кв.м от самата фасада или пък върху голямо парче гипсокартон.
Какво количество да закупим ? – в това отношение най-удачно е да се доверим на специалисти за изчисляване на разходната норма. В случая трябва да се вземат под внимание не само квадратурата, но и характеристиките на основата, попивността на повърхността и начинът на полагане. Често действителният разход при грапава основа би могъл да се окаже и двоен.
Най-добре да поръчаме цялото количество наведнъж – препоръчително е да направим това, с цел да използваме готово оцветен продукт от една партида. По този начин ще може да сме сигурни, че няма да има разлика в избрания цвят.
За да стигне трябва да остане – никога не е добра идея да поръчваме точно изчисленото количество, а трябва да предвидим значителен резерв. Ако се наложи допълнително тониране, вероятността да получим същия цвят е почти минимална.
 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари