Фасадата на сградите винаги се очертава, като централен елемент на съвременната архитектура

Продължение на статията "Дърво с характер или... Как да подчертаем естествения Облик на външните пространства? "
27.02.2024
ФИВЕКС Прожект ЕООД
906
osmo, ОСМО масла за дърво, Покритие за защита на дърво, Дървени фасади, Дървени фасадни облицовки, модифицирани дървесини
Източник: ФИВЕКС Прожект, www.phivex.com

В динамичното и развиващо се поле на съвременната архитектура и строителство облицовката на фасадата се развива от просто функционално изискване до основен компонент, който не само осигурява защита от фактори на околната среда, но и допринася за визуалната привлекателност на сградите. Фасадата и сега стои като видна архитектурна характеристика, предлагаща на дизайнерите и строителите място за творческо изразяване.


Фасадната облицовка предлага разнообразна гама от възможности за избор на материали: дърво, камък, метал, неръждаема стомана, винил, алуминий, тухла, фиброцимент, керамика, композитни и други иновативни опции, всяка със своите отличителни характеристики и предимства.
 

Източик: ФИВЕКС Прожект


Разбирането на предимствата и недостатъците на външната облицовка е от съществено значение за вземането на информирани решения. От решаващо значение е да се претеглят плюсовете и минусите, като се вземат под внимание специфичните нужди и условията на околната среда на проекта, за да се определи дали използването на външна облицовка е правилният избор.


Дървото е най-естетически привлекателно от всички видове облицовки. Често е композирано в дълги, тесни ивици, които могат да бъдат монтирани хоризонтално, вертикално или по диагонал. Резултатът от дървената облицовка може да бъде изцяло персонализиран, за да се постигне търсеният декоративен ефект. Естественият вид на дървото предлага несравнимо естетическо качество. Дървените облицовки се използват в различни климатични зони повече от столетия с голяма репутация на атрактивен и издръжлив материал. Принципно дървената фасада не създава никакви трудности при инсталирането. Нека отбележим, че и външните подови настилки (декинг) могат да са от дърво, което допринася за успешни комплкесни решения.


Предимствата и минусите на дървенате облицовки имат различна степен на въздействие и значение за всеки отделен човек или проект, но нека първо се съсредоточим върху предимствата, които носят.
 

Източик: ФИВЕКС Прожект


Естествено и устойчиво решение
Дървото е естествен и екологичен строителен материал, получен от възобновяеми и устойчиви източници и използването му не вреди на околната среда в дългосрочен план. Днес огромна част производителите доставят дървен материал от гори, които се управляват устойчиво, което го прави невероятно екологичен избор. От друга страна дървената облицовка може да се рециклира и да се използва  многократно.


Много инвеститори, строители и архитекти се ангажират с екологична отговорност. Решенията им за фасадната облицовка дават приоритет на устойчивостта чрез използването на екологични материали и производствени процеси, допринасяйки за по-зелената и по-устойчива строителна индустрия.
 

Източник: ФИВЕКС Прожект, www.phivex.com


Здрав, дълготраен и лек материал
Дървесината е лек материал (в сравнение с някои други материали), лесен за обработка и поддръжка. Това означава по-малко време за инсталиране и голяма гъвкавост на дизайна. 


С появата на модифицирани дървесини като термодървесина, Accoya и Kebony се постига значително подобряване на водоотблъскването, стабилност на размерите, устойчивост на киселини или основи, на УВ лъчението, на биодетериорацията и на термичното разграждане. Допълнителното третиране с подходящи покрития на база растителни масла увеличават още повече резистентността на дървесината срещу биологични атаки (бактерии; плесени; гъби) и трайността й при експлоатация на открито.
 

Източник: ФИВЕКС Прожект, www.phivex.com

.
Добавена изолация
Дървените облицовки могат да улавят топлината и звука, като по този начин предлагат ефективна изолация. Дървото е по-добро при задържане на топлина в сравнение с алуминий, бетон и стомана. Тази ефективна изолация намалява разхода на охладителните и отоплителните системи в сградата. Следователно облицовката от дърво насърчава екологосъобразното потребление на енергия.


Дървените облицовки предпазват сградата, защото издържат на външни влияния като вятър, дъжд и слънце. 
 

  Източик: ФИВЕКС Прожект


Широк ценови спектър
Голямо предимство е широката гама от опции за облицовки от дърво, от които да избирате: от по-нискобюджетни иглолистни през термобор до екзотични дървесини като бамбук. Това означава, че има решения за всички и много възможности.


Трайна и естетическа привлекателност
Дървените фасади се предлагат в редица цветове. Така тяхната богата и разнообразна природна красота засилва външната визуална привлекателност на дизайна на всяка сграда. Разнообразието от профили също е огромно: от класическата ламперия през състарените грубо обработени профили  до ромбоидни профили за изчистена визия на модерната архитектура. 


Повишаване стойността на имота
Дървените фасадни облицовки могат да направят дома ви да изглежда по-привлекателен. Това е допълнителен фактор, който повишава стойността на всеки имот.
 

Източик: ФИВЕКС Прожект


И като за всеки материал съществуват и недостатъци на облицовката с дърво.

Риск от пожар
Както всички знаем, дървото е запалим материал в сравнение с други облицовъчни решения. Въпреки това, дървеният материал може да се обработва преди и след инсталацията, за да се подобри пожароустойчивостта. Това гарантира по-безопасна среда, която има потенциал да бъде по-малко разрушителна и по-евтина с течение на времето.

Необходима първоначална обработка и последваща поддръжка
С течение на времето външната облицовка може да претърпи естетически промени поради продължително излагане на външната околна среда. Фактори като слънчева светлина, влага и замърсяване могат да причинят избледняване, обезцветяване или други промени във външния вид на облицовката. Тези смени могат да изискват периодична поддръжка или дори замяна, за да се възстанови облицовката до първоначалния й вид.

Въпреки че това може да звучи обезпокоително в началото, изветрянето се е доказало като прекрасно развитие, което води до изненадващи и красиви цветни нюанси.

 

Източник: ФИВЕКС Прожект, www.phivex.com

Макар че облицовките от дървесина са естествено издръжливи, те изискват предварително третиране, за да поддържат цялостта си в продължение на дълги периоди. Изложен на атмосферните условия, дървеният материал има тенденция към изкривяване и/или напукване. Защитата му, включително в цвят не е трудна задача, но изисква особено внимание и време, особено ако цялата външна облицовка на една къща е от дърво. Проблеми могат да възникнат и от работата на неквалифициран или необучен персонал, което за съжаление все по-често срещаме. OSMO предлага всички свои фасадни системи както необработени, така и обработени в заводски условия с прозрачни или плътни цветни масла.


Оставена дълги периоди необработената или неподдържана дървена облицовка може да стане жертва на гниене и увреждане от естествените външни влияния и заразяване от насекоми. Водата и влагата са особено вредни. Скоростта на разпад варира в зависимост от вида използван дървен материал и климата.

 

Източик: ФИВЕКС Прожект

Най-добре е при избора на фасада от естествена дървесина да се доверите на доказани  професионалисти като OSMO, които имат над 140 г. опит в областта на дървесината и системи за покрития.
 

Вижте предходната статия:  Дърво с характер или...  Как да подчертаем естествения Облик на външните пространства? 

Закони Нормативна база Коментари